
Zorg dat je smeert
Wist je dat huidkanker in Nederland de meest voorkomende én snelst groeiende vorm van kanker is? Het treft 1 op de 5 Nederlanders. Hoe vaker iemand verbrandt door de zon, hoe meer kans op huidkanker. Insmeren is een kleine moeite, maar we kennen allemaal de smoesjes om niet (goed) te smeren. Alles telt mee als het gaat om je gezondheid. Ook insmeren om huidkanker te voorkomen. Dus wat je ook beweert, zorg dat je smeert!
Zonder zon geen leven!
Even de zon op je huid voelen is goed voor je. Wist je dat als je jezelf hebt ingesmeerd met zonnebrandcrème, je lichaam gewoon vitamine D aanmaakt? En de zon heeft nog veel meer voordelen. Dus ga gerust de zon in, maar doe dit wel veilig en bescherm je huid.
Zonnebrandcrème gratis voor jou
Nooit meer smoesjes als ‘ik heb niet altijd zonnebrandcrème bij me’ of 'voor een half uurtje hoef ik me niet in te smeren'. Om het smeren te stimuleren plaatsen we op ruim 80 locaties door Nederland smeerpalen met zonnebrandcrème: aan de kust, maar ook bij recreatiegebieden, sportverenigingen en op festivals. Op plaatsen waar je in de zon bent, maar ook op plaatsen waarbij je misschien niet zo snel denkt aan insmeren. Bij de smeerpalen kan iedereen zich de hele zomer gratis insmeren.
Bekijk waar de smeerpalen komen te staanIn 2 weken naar gezonde gewoontes voor je huid
Wil je graag werken aan een gezondere huid? Naast insmeren tegen huidkanker is er veel meer dat je zelf kan doen. Actify helpt je hierbij en zit je op de huid met leuke mini’s! Download nu de Actify-app en ga direct aan de slag.
Aan de slag met ActifyVeelgestelde vragen
Smeerpalen
Een zonnebrandpaal is een paal met een dispenser voor zonnebrandcrème, beschermingsfactor (SPF) 30. Je kunt hier gratis zonnebrandcrème pakken, zodat je jezelf kunt beschermen tegen UV-straling van de zon.
Een smeerfiets is een bakfiets met daarin een smeerpaal met 5 liter zonnebrandcrème. Op zonnige dagen zetten we deze op verschillende locaties in.
Ze staan er de hele zomer, tot en met september. Op de festivals staan de zonnebrandpalen er alleen tijdens het festival.
We hebben 2 type palen
Kenmerken van de zonnebrandcrème in de pilaar:
- SPF30
- Geschikt voor gezicht & lichaam
- Beschermend tegen UV-A en UV-B
- Natuurlijke ingrediënten in de zonnebrandcrème zijn biologisch
- Waterbestendig
- Gluten- en dierproefvrij
- Bevat geen chemische of petrochemische synthetische derivaten, paraben of siliconen, paraffine of vaseline
Ingrediënten: Water, Simmondsia chinesis olie (Jojoba), Cetearyl alcohol, Butyosperfum, Titanium dioxide, Glycerine, Polyglyceryl–3 –Cetyl ether olivate/succinate, Glyceryl Stearate, Cera Alba, Ricinus Communis (Castor) zaadolie, Zea mays, Juglans Regia extract, Kurkuma extract, Beta caroteen, Allantoine, Melkzuur, Caprylyl Glycol, Phenethyl alcohol.
Kenmerken van de zonnebrandcrème in de paal met het zonnepaneel:
- SPF30
- Vrij van parabenen
- UV-A en UV-B Beschermingsfilters
- Hypoallergeen
Ingrediënten: Volgt. We doen ons best om deze lijst zo snel mogelijk definitief te hebben. Heeft u wel eens een allergische reactie door zonnebrandcrème gehad? Dan raden we aan het eerst een klein stukje op de binnenkant van uw pols te smeren.
Huidkanker
In Nederland is huidkanker de meest voorkomende én snelst toenemende vorm van kanker. Wist je dat 1 op de 5 mensen huidkanker krijgt in Nederland? En dat hoe vaker je verbrandt door de zon, hoe meer kans je hebt op huidkanker? We maken mensen bewust van hoe belangrijk het is om je huid te beschermen tegen de zon. Want alles telt mee als het gaat om je gezondheid. Ook insmeren om huidkanker te voorkomen.
Huidkanker ontstaat door blootstelling van uv-straling uit zonlicht of straling van de zonnebank. Maar ook erfelijke factoren kunnen de kans op huidkanker vergroten.
Bescherming tegen teveel blootstelling aan UV-straling is van groot belang. Daarnaast is het belangrijk om veranderingen van moedervlekken en andere plekjes op de huid in de gaten te houden. Algemene tips:
- Bescherm je huid met beschermende kleding, een hoedje of een pet en een zonnebril met goede UV-bescherming.
- Smeer je buiten iedere 2 uur in met zonnebrandcrème met een hogere beschermingsfactor (minstens factor 30). Gebruik per keer ongeveer 7 theelepels voor je hele lichaam.
- Ga niet in de zon liggen tussen 12.00 en 15.00 uur. In die periode dringt de meeste UV-straling uit het zonlicht in de huid.
- Laat je huid voorzichtig wennen aan de zon – vooral in het voorjaar - en voorkom verbranding van je huid.
- Vermijd zonnebanken.
Insmeren
Gemiddeld moet je je ongeveer elke 2 uur insmeren. En het ligt eraan wat je in de zon wil gaan doen: denk aan sporten, bewegen of zonnen. Als je bijvoorbeeld sport in de zon, dan zweet je meer en moet je vaker smeren. Kinderen en mensen met een lichte huid moeten ook wat vaker smeren. Smeer je ook opnieuw in na het zwemmen, ook als je zonnebrandcrème waterproof is. Een waterproof zonnebrandcrème blijft weliswaar beter op je huid zitten, maar de werking kan wel flink minder worden.
- UV-A: deze straling gaat dieper door je huid heen. Dit zorgt voor schade als rimpels en veroudering. Maar UV-A draagt ook bij aan de ontwikkeling van huidkanker.
- UV-B: door deze straling verbrand je. Dit kan DNA-schade geven en op de langere termijn huidkanker veroorzaken.
De zonnebank geeft vooral UV-A-straling en – in mindere mate – ook UV-B. Lange tijd werd gedacht dat je alleen van UV-B-straling huidkanker kon krijgen. Maar inmiddels weten we dat ook de UV-A straling huidkanker kan veroorzaken.
We noemen de UV-index ook wel ‘zonkracht’. Deze zonkracht geeft de maat aan voor de hoeveelheid UV-straling. Dit wordt mede bepaald door de stand van de zon. De UV-index geeft aan hoe lang je huid onbeschermd in de zon kan zonder te verbranden of warm aan te voelen (rode gloed).
In Nederland varieert de zonkracht van 0 tot 8. Bij 0 is er geen UV-straling en 8 staat voor de maximale hoeveelheid UV-straling. Hoe hoger de zonkracht, hoe belangrijker het is om te smeren. In de meeste weer-apps zie je tegenwoordig ook de UV-index.
Eigenlijk elke dag! Want straling kan ook erg schadelijk zijn als de zon niet heel hard schijnt. Dit betekent dat je je ook in de winter en ook als het bewolkt is, zou moeten insmeren. Want ook dan is er UV-straling (check de UV-index). Én het helpt je tegen het krijgen van rimpels!
We vergeten vaak te smeren bij dagelijkse activiteiten:
- Een fietstochtje maken of wandelen
- Tuinieren
- Een terrasje pakken
- Sporten
- Bij kinderen: Buiten spelen, naar de speeltuin
Niet iedere huid reageert hetzelfde op blootstelling aan de zon. Hoe je huid reageert, hangt af van jouw huidtype. We bepalen aan de hand van 6 huidtypes hoe gevoelig je huid is voor de zon. Deze indeling is bedacht door de Amerikaanse dermatoloog Thomas B. Fitzpatrick.
Huidtype 1 (verbrandt heel snel en wordt niet bruin) tot type 6 (donkere huid en verbrandt zelden). Zie het zonadvies op maat van het Huidfonds om te checken welk huidtype je hebt en hoe je je huid het beste kunt beschermen tegen de zon. Ook lees je hier welke factor het beste bij jouw huid past.
Sommige medicijnen zorgen ervoor dat de huid gevoeliger is voor zonlicht, zie hiervoor de bijsluiter van jouw medicijnen.
Verbrand
Als je verbrandt door de zon ontstaan er verkeerde cellen. Deze cellen vermenigvuldigen zich en dit kan uitgroeien tot huidkanker. En naast huidkanker loop je dus ook het risico op een versnelde veroudering van de huid, rimpels en pigmentvlekken.
En verbrand je vóór je zestiende, dan is dit een extra grote risicofactor voor het krijgen van huidkanker. De gevolgen merk je pas jaren later.
- Het belangrijkste is om direct uit de zon te gaan als je merkt dat je huid aan het verbranden is.
- Probeer je huid te koelen met natte doeken. Smeer je daarna in met een after-sun gel of lotion (zonder alcohol, omdat dit de huid uitdroogt). Tip: bewaar deze in de ijskast, dan is het lekker koel op je huid.
- Blijf een dag of 3 uit de zon om je huid tot rust te laten komen en te herstellen.
Je nek, hoofd en borst worden het meest aan de zon blootgesteld en verbranden daardoor het meest. Andere plekken zijn haarlijn, lippen, voeten en oren, omdat je deze plekken vaak vergeet in te smeren.