Drs Leenarts legt uit: moet je jezelf achter glas ook insmeren? Antwoord op deze en 4 andere veelgestelde vragen

Interview
25-07-2023
2 minuten lezen
Weet jij hoe het zit met het voorkomen van pigmentvlekken? Of dure zonnebrandcrème ten opzichte van goedkope? En welke belangrijke stoffen zitten er eigenlijk in zonbescherming? Drs Leenarts weet als dermatoloog hoe je je huid het best beschermt tegen de zon. Deze zomer geeft ze antwoord op al jouw vragen rondom smeren.
Buschauffeur zit achter glas in de zon

Drs Leenarts beantwoordt jullie ingestuurde vragen

1. Wat voor belangrijke stoffen zitten er in zonnebrandcrème en zijn deze schadelijk voor je huid of je lichaam?

In zonnebrandcrème zitten zonnefilters. Deze filters zijn ingrediënten die ervoor zorgen dat de UV-straling wordt weerkaatst en opgenomen door de zonnefilters. Zo is je huid beschermd tegen deze schadelijke straling. Alle cosmeticaproducten, dus ook zonnebrandcrème, moeten voldoen aan strenge (veiligheids-)eisen voordat ze te koop zijn.

2. Ik ben een vrouw van 68 jaar en smeerde me nooit in. Nu krijg ik in de middag soms rode vlekjes op mijn benen na het zonnen. Moet ik mijn oudere huid anders beschermen dan toen ik jong was?

Het is altijd goed om verdere huidschade te voorkomen door ruim en regelmatig te smeren met zonnebrandcrème. Ook op latere leeftijd. Voor de rode plekjes op je benen raad ik je aan medisch advies te vragen bij de huisarts.

3. Als jong persoon ging ik graag zonnen, helaas vaak zonder bescherming. Op mijn gezicht heb ik nu pigmentvlekjes. Welk advies heb je voor mij?

Door overmatige zonblootstelling kun je pigmentvlekken krijgen op de huid. Voor persoonlijk advies over de pigmentvlekken kun je een huisarts raadplegen. Om verdere pigmentvorming door de zon te voorkomen kun je overdag ruim en regelmatig (iedere 2 tot 3 uur) zonnebrandcrème smeren van minimaal SPF 30. Hiernaast kun je de huid beschermen met een hoed of UV-werende kleding. En kun je het beste de sterke zon tussen 12.00 en 15.00 uur vermijden.

4. Moet je jezelf insmeren ook al zit je in de zon achter glas?

Glas houdt slechts een klein deel van de UV-straling tegen. Vooral UV-A straling gaat er dwars doorheen. Smeer je dus ook achter glas in met een breedspectrum zonnebrandcrème die beschermt tegen UV-A en UV-B straling.

5. Maakt de prijs van zonnebrandcrème verschil in de mate van bescherming? Je hebt hele dure zonnebrandspray die factor 50 is, tot 10 uur tegen UV-A en UV-B beschermt en waterbestendig is. Maar er is met dezelfde inhoud ook veel goedkopere lotion met dezelfde eigenschappen.

De prijs van een product kan verschillen door verschillende redenen. Bijvoorbeeld de gekozen ingrediënten, zoals de kwaliteit van de zonnefilters. Ook de structuur van het product speelt een rol. Is het een spray of een crème bijvoorbeeld. En natuurlijk speelt marketing ook een rol. Er is geen zonnebrandcrème die 10 uur bescherming kan bieden. Ook neemt de beschermingsfactor altijd af na contact met water, ook al staat er dat het product waterproof is. Duur is dus niet altijd beter. Het is vooral belangrijk dat je ruim en regelmatig smeert.

Drs Marjolein Leenarts ontwikkelt no-nonsense huidverzorging

Drs Leenarts

Drs Leenarts

Dermatoloog
Info

Ook een vraag voor dermatoloog Drs Leenarts?

Heb je een vraag over zonbescherming en wil je deze stellen aan een expert? Dat kan! Stel jouw vraag via het formulier op onze website. En misschien lees je binnenkort het antwoord!

Stuur jouw vraag in