
Jongeren en social media: gevaar of kans?
Jongeren zijn altijd verbonden
Jongeren gebruiken social media voor bijna alles. Ze houden er contact mee met vrienden, kijken filmpjes om te ontspannen, laten zien wat ze doen of wie ze zijn en doen er inspiratie op. Nastasia zegt hierover: “Sociale media zijn een plek waar jongeren zich kunnen laten zien. Ze vinden er steun, herkenning en humor. Maar als je alleen nog online leeft, dan kan je uit balans raken.”
Prestatiedruk door social media
Op Instagram en TikTok lijkt alles perfect: mooie lichamen, goede cijfers, leuke feestjes. Jongeren zien dat elke dag. Volgens Dr. Nastasia Griffioen, onderzoeker en coördinator van het Expertisecentrum Digitalisering en Welzijn bij het Trimbos-instituut, weten veel jongeren heel goed dat wat ze online zien niet altijd realistisch is. “Veel jongeren kunnen daar prima mee omgaan,” zegt ze. “Maar voor sommigen kan die constante stroom aan perfecte beelden toch druk geven. Bijvoorbeeld over hoe ze eruit moeten zien of wat ze moeten bereiken. Dat kan invloed hebben op hoe ze zichzelf en hun eigen leven zien.”
Social media zijn ook waardevol
Toch zijn social media niet alleen slecht. Jongeren gebruiken social media ook om steun te vinden of om hun stem te laten horen. “Als iemand bijvoorbeeld worstelt met zijn geestelijke gezondheid, dan kan het enorm helpen om online herkenning te vinden”, zegt Nastasia. “Jongeren kunnen zich gehoord en gezien voelen op een manier die zij offline misschien niet ervaren.”
Dat kan bijvoorbeeld via een openhartige video van een leeftijdsgenoot, een community (online gemeenschap) waar je je welkom voelt, of grappige content die spanning wegneemt. “Humor, creativiteit en verbinding zijn óók belangrijke onderdelen van het online leven”, zegt Nastasia.
Volgens haar moeten we daarom stoppen met zwart-witdenken over social media. “Het is niet óf goed óf slecht. Het gaat erom hoe je het gebruikt, hoeveel invloed het op jou persoonlijk heeft. En of je daarover kunt praten. Vraag eens: hoe gaat het met je? Wat zie je online? Wat doet dat met jou?” Door dat gesprek open te voeren met ouders en leeftijdsgenoten snapt iemand welke mix aan invloeden sociale media hebben. Zo ontstaat er ruimte voor verandering.
Hoe help je jongeren om social media gezonder te gebruiken?
“Jongeren willen zelf grip”, zegt Nastasia. “Ze willen leren hoe ze hun tijd online kunnen sturen. Dat lukt als we ze serieus nemen en samen zoeken naar wat werkt.”
Wat kun je doen als ouder, begeleider of jongere zelf? In het artikel Wat als social media je onzeker maakt? Tips van een expert lees je meer.