Mantelzorg en werk

Zorgen voor een naaste verdient uw tijd en aandacht. Maar de rest van uw leven gaat gewoon door. Zoals uw baan. We helpen u graag bij het vinden van de juiste balans tussen mantelzorg en werk.
""

Vind de juiste balans

10% van de mantelzorgers voelt zich overbelast door de mantelzorgtaak. Vaak komt dat doordat de balans tussen zorgen, werken, slapen en ontspannen is verdwenen. Om de balans terug te vinden, is het belangrijk om uw tijd goed in te delen.

Hoeveel tijd besteedt u aan zorgen, werken, slapen en ontspannen? Stel uzelf ook eens de vraag hoeveel tijd u aan verschillende onderdelen zou willen besteden. Als u zich bewust bent van hoe u uw tijd indeelt, kunt u de balans bewaken. Zo houdt u de mantelzorgtaak goed vol.

mantelzorg
Omdat ik voor mijn moeder zorg moet ik keuzes maken. Ik koos ervoor om minder te gaan werken. Toen ik mijn collega’s hierover vertelde ontstonden bijzondere gesprekken. Ik heb vaker verteld wat ik in mijn vrije tijd doe, maar nu was er meer begrip. Mantelzorg werd echt bespreekbaar op de afdeling. Ik kijk ernaar uit om minder te gaan werken. Zodat ik voor mijn moeder kan blijven zorgen en ook wat vrije tijd overhoud.

Nynke, 57 jaar

Deel uw ervaring met andere mantelzorgers

Wilt u ervaringen van andere mantelzorgers lezen? Of heeft u zelf een goede tip? Ga het gesprek aan in onze community voor mantelzorgers.

mantelzorg
Mijn schoonvader is dement. Mijn schoonmoeder zorgt voor hem. Met ondersteuning van wijkverpleegkundigen en thuiszorg. Ze zijn allebei heel tevreden met deze oplossing. Eén keer per jaar neemt mijn vrouw haar moeder mee op vakantie. En dan neem ik de zorg een weekje over. Ik doe die week dan allemaal klusjes in en om het huis. Klusjes die mijn schoonvader niet meer zelf kan.

Steven, 48 jaar

Zilveren Kruis helpt u bij mantelzorg

Zorgen voor een naaste doet u uit liefde, maar vraagt soms veel van u. We denken graag mee over hoe mantelzorg past in uw eigen leven. Lees meer op onze mantelzorgpagina.

Ga naar de Mantelzorgpagina

mantelzorg
Natuurlijk doen we al kleine klusjes voor onze moeder. Even de ramen zemen of een lamp vervangen. Mijn moeder vindt het moeilijk om meer hulp te vragen als we langskomen. De drempel is enorm hoog. Ze wil de tijd die we samen hebben zo goed mogelijk besteden. En dan heeft ze liever onze aandacht dan dat we voor haar aan het werk gaan.

Joke, 50 jaar

Gerelateerde artikelen

""

Ervaringen van mantelzorgers

Mantelzorgers zorgen onbetaald en vaak lang voor zieke familieleden of vrienden. Je bent mantelzorger als je meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden voor een naaste zorgt.

""

Zorgen voor elkaar

Mantelzorg is een mooie, maar ook veeleisende taak. Extra hulp is nooit weg. Zilveren Kruis ondersteunt u met informatie en vergoedingen.

Arts in gesprek

Seniorvriendelijk ziekenhuis

Een verblijf in het ziekenhuis is voor ouderen vaak extra vervelend. Ongeveer 1 op de 3 ouderen gaat er in het ziekenhuis juist op achteruit. Gelukkig bestaat het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis.