Ervaringen van mantelzorgers

Mantelzorgers zorgen onbetaald en vaak lang voor zieke familieleden of vrienden. U bent mantelzorger als u meer dan acht uur per week en langer dan drie maanden voor een naaste zorgt.
""
Mijn vader lag laatst een tijd in het ziekenhuis. Daarnaast hebben mijn ouders beiden een paar chronische ziekten als hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol. Herkenbaar? Ook al zijn je ouders of naasten nog zo zelfstandig, op een dag hebben ze je hulp nodig. En dan begint de zoektocht naar de juiste hulp en zorg. En dat is nog een hele uitdaging.

Arlette, 43 jaar

Onze zorgcoaches helpen u bij het vinden van de juiste zorg en ondersteuning. Bijvoorbeeld met advies en informatie over alles dat met mantelzorg te maken heeft. Van het opnemen van zorgverlof tot een speciaal mantelzorgarrangement om er even tussenuit te kunnen. Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een zieke partner of ouder(s), kind, vriend of kennis.

Ik werk en ik ben gezond. Vroeger zou ik nu zo ongeveer met de VUT gaan, maar nu moet ik nog even doorwerken. Gelukkig voel ik me fit. Ik fiets graag en ik tennis nog iedere week. Ik pas een middag per week op de kleinkinderen. Daarnaast zorg ik samen met mijn zus voor mijn oude ouders. Dat valt me soms wel zwaar.

An, 59 jaar

Als mantelzorger loop je een verhoogd risico op overbelasting. Bijna de helft van de 2,6 miljoen mantelzorgers in Nederland voelt zich overbelast. En ze ervaren problemen met de combinatie van werk en zorgtaken.

Heeft u als Mantelzorger tijdelijk ondersteuning nodig? Bijvoorbeeld als de zorg even te veel wordt. We ondersteunen u graag in uw taak als mantelzorger. Neem contact op met de persoonlijke zorgcoach.

Wist u dat er verschillende wettelijke regelingen zijn voor mantelzorgers? Denk hierbij aan kort- en langdurige zorgverlof en deeltijd werken. Veel werkgevers en werknemers kennen de mogelijkheden op het gebied van regelingen niet of onvoldoende. Wilt u meer weten over deze wettelijke regelingen? Kijkt u dan eens op mezzo.nl, de website van de belangenvereniging voor mantelzorgers.

Mijn schoonvader heeft dementie. Mijn schoonmoeder zorgt voor hem. Met ondersteuning van wijkverpleegkundigen en thuiszorg. Ze zijn allebei heel tevreden met deze oplossing. Maar een keer per jaar neemt mijn vrouw haar moeder mee op vakantie. En dan neem ik de zorg een weekje over. Ik doe die week dan allemaal klusjes in en om het huis. Klusjes die mijn schoonvader niet meer zelf kan.

Steven, 48 jaar

Kijk voor meer informatie over mantelzorg op de site van de Stichting Mirro. Stichting Mirro heeft een online cursus voor mantelzorgers. Zo leert u bijvoorbeeld om overbelasting te voorkomen. U kunt hier ook testen of u overbelasting ervaart en in welke mate.

Gerelateerde artikelen

""

Zorgen voor elkaar

Mantelzorg is een mooie, maar ook veeleisende taak. Extra hulp is nooit weg. Zilveren Kruis ondersteunt u met informatie en vergoedingen.

Vrouw in apotheek

Medicijnencheck

65-plussers twee keer vaker in het ziekenhuis door verkeerd medicijngebruik. De Medicijnencheck is een manier om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Arts in gesprek

Seniorvriendelijk ziekenhuis

Een verblijf in het ziekenhuis is voor ouderen vaak extra vervelend. Ongeveer 1 op de 3 ouderen gaat er in het ziekenhuis juist op achteruit. Gelukkig bestaat het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis.