6 energizers voor een energieboost tijdens je vergadering

Artikel
03-02-2023
6 minuten lezen
Het is 11 uur en je gaat je derde vergadering van die dag in. Je collega’s hebben net een paar spoedjes opgelost, twintig e-mails beantwoord of komen uitgeblust binnendruppelen na een vergadering. En dan is er ook nog zoiets als de middagdip. Zie de energie dan nog maar eens hoog te houden. Energizers to the rescue! Daarmee stimuleer je de creativiteit binnen een team én doorbreek je de dagelijkse sleur van het werk.
""

Wat zijn energizers?

Energizers zijn snelle spelletjes of uitdagingen met als doel iedereen weer even wakker schudden. Bij energizers speelt inhoudelijke kennis of de hiërarchie binnen de groep geen rol. Dat zorgt voor verbinding binnen het team. Ook kunnen energizers vaste denkpatronen doorbreken, doordat zowel de rationele als de creatieve hersenhelft wordt gebruikt. Ideeën delen die outside the box zijn, wordt daardoor een stuk makkelijker tijdens de rest van de vergadering.

Hoewel energizers op ijsbrekers lijken, zijn ze niet hetzelfde. IJsbrekers hebben als doel om deelnemers aan elkaar voor te stellen. Goede ijsbrekers zorgen ervoor dat deelnemers zich meer op hun gemak voelen bij elkaar. Energizers kunnen dat ook creëren, maar zet je in eerste instantie in om de creativiteit te prikkelen en daardoor energie los te maken. 

Wat maakt een goede energizer?

‘Voordat we het proces gaan operationaliseren, gaan we eerst onze visie vertalen naar een bouwwerk van Lego-steentjes!’ En … De helft is afgehaakt. Een goede energizer is zo makkelijk niet. Denk daarom eerst eens na over de volgende punten, voordat je de eerste de beste energizer op de groep afvuurt. Zo verklein je de kans op weerstand. 

Timing

Het beste moment voor een energizer is wanneer medewerkers aangeven een energieboost te kunnen gebruiken. Als je energizers op een vast moment in de agenda plant, loop je het risico dat je  de lekkere flow onderbreekt.  Heb je een brainstorm? Dan is vlak daarvoor ook een goed moment, want daarin is creativiteit belangrijk! Onderbreek je vergadering in ieder geval niet aan de lopende band met energizers. Dan schiet het z’n doel voorbij. Je wilt de focus houden op de inhoud van de vergadering.

Doelgroep

Een energizer waarbij medewerkers een songtekst moeten improviseren en dat vervolgens aan de groep moeten voordragen? Daar zit misschien niet iedereen op te wachten. De beste energizers sluiten aan op het sentiment van de groep. Is het voor je medewerkers bijvoorbeeld belangrijk dat er een link wordt gelegd met de inhoud van de vergadering? Verwerk dat dan in je energizer. En laat de sing-a-long achterwege. Een simpele energizer is overigens voor iedereen fijn - je wilt tenslotte niet al je energie verspillen aan het begrijpen van de spelregels. 

Setting

Met hoeveel mensen ben je? Zit je in een grote ruimte waarin je kan rondlopen of zit je in een krap vergaderzaaltje? Zijn er in de ruimte de juiste materialen aanwezig voor je energizer? En misschien nog wel het belangrijkste: vergader je on- of offline? Je energizer op de setting aanpassen, is het halve werk. Zo kost je energizer je niet onnodig veel energie. 

Ben je er helemaal uit hoe jij een energizer gaat inzetten? Mooi! Dan is het alleen nog een kwestie van een leuke vorm bedenken. Dit zijn een paar voorbeelden om je op weg te helpen.

3 energizers voor online vergaderingen

Kleurenbingo

 1. Laat een deelnemer een kleur noemen.
 2. In 2 minuten tijd moet iedereen een voorwerp van die kleur in de ruimte of thuis vinden.
 3. Afhankelijk van de groepsgrootte kun je een aantal of alle deelnemers kort laten vertellen over dat object. Waarom past het bij de vergadering? Of waarom heeft degene dit object in huis? 

ABC’tje

Deze energizer is alleen geschikt voor een kleine groep.

 1. Vertel de groep dat ze vijf minuten de tijd krijgen om samen een zo lang mogelijke zin te maken. De zin moet grammaticaal correct zijn.
 2. De beginletters van de woorden moeten het alfabet volgen. Dus het eerste woord begint met de letter A, het tweede met de letter B, enzovoorts.
 3. Na vijf minuten heeft iemand de eer om de prachtige zin voor te dragen!

Wie wat waar

 1. Maak zinnen die steeds beginnen met ‘ga staan als je…’ Of iets anders creatiefs. Klap in je handen als… Loop een rondje om je stoel als… Blijf in beeld als je…
 2. De deelnemers doen de handeling als deze op hen van toepassing is.
  3. Daarna mogen ze weer gaan zitten. Een paar voorbeelden:
  • Ga staan als je vandaag meer dan drie kopjes koffie hebt gedronken
  • Ga staan als je vandaag een creatief idee hebt gehad
  • Ga staan als je een hond hebt

3 energizers voor fysieke vergaderingen

Don’t look!

 1. Ga met alle deelnemers in een kring staan.
 2. Tel samen af: ‘3, 2, 1…’
 3. Iedere deelnemer moet nu iemand aankijken.
 4. Wanneer twee deelnemers elkaar aankijken, vallen ze af. Als je iemand aankijkt, die jou niét aankijkt, ben je nog in de race. 
 5. Ga net zolang door totdat er een winnaar is. En herhaal zolang het energieverhogend is.

Hamsteren

 1. Verdeel de groep in teams. Hoe kleiner de groep, hoe kleiner de teams.
 2. Elk team krijgt 5 minuten de tijd om 3 voorwerpen te vinden. Bedenk iets creatiefs, bijvoorbeeld 3 voorwerpen die beginnen met een bepaalde letter of 3 voorwerpen die net zo groot zijn als een druif.
 3. Baken het speelveld af. Dat kan de vergaderruimte zijn, meerdere ruimtes of een hele etage.
 4. Als meerdere teams hetzelfde soort voorwerp vinden, telt dat voorwerp niet in de eindscore.
 5. Aan het einde van de 5 minuten moet iedereen weer terug zijn. Teams die niet compleet zijn, krijgen een punt aftrek.
 6. Tel alle unieke voorwerpen per team. Het team met de meeste punten heeft gewonnen.

Pictionary 

 1. Maak van tevoren een lijstje met willekeurige woorden. Zoals bril, winkelwagen, koe of lasagne.
 2. Verdeel de groep in tweetallen en zet ze met de ruggen tegen elkaar op een stoel.
 3. De ene persoon neemt het lijstje met woorden in de hand, de ander een stift en vel papier. De laatste persoon mag vanaf nu niks meer zeggen, alleen goed luisteren.
 4. De persoon met het lijstje kiest telkens een woord uit, maar mag niet zeggen welke. Deze persoon omschrijft hoe het getekend moet worden. Bijvoorbeeld: teken in het midden een cirkel, met daarnaast nog een cirkel. Trek een horizontale streep tussen de cirkels (bril).
 5. Geef de tweetallen 5 minuten. Laat de tekenaar vervolgens raden welke voorwerpen ‘ie heeft getekend.
 6. Elk goed geraden voorwerp levert 1 punt op. Het team met de meeste woorden wint.
 

Het belangrijkste aan een energizer?

Je moet een beetje lol maken. Dus kies er een uit die bij je past en breng weer wat energie op de werkvloer! Benieuwd naar meer leuke opdrachten om met je team te doen? Download Actify.

Bronnen: De 16 beste ice-breakers en energizers voor brainstormsessies, Top-10 energizers, Creatieve energizer op het werk.

Ook interessant

""
Artikel

Ontspannen op de werkvloer

Hoe ontspan je nou écht? En wat kan je als medewerker of werkgever doen om stress te verminderen?
""
Podcast

1000 stappen

Tijdens een wandeling van 1.000 stappen praat Arjen Banach samen met een expert over een gezonder werkleven.
app schermweergave

Download de Actify-app

Wil je graag een fijnere omgeving, maar weet je niet hoe? Download dan kosteloos de Actify Vitaliteitscoach app. Actify helpt je in kleine stappen naar een gezonder leven.

Download in de App StoreDownload in de Play Store