Waarom ontspannen iets heel anders is dan netflixen

We dénken dat we ontspannen door een avondje te netflixen of door af te spreken met vrienden, maar dat is helaas niet zo. Tijdens deze acties vliegen de prikkels je om de oren. Wat is ontspannen dan wel? En belangrijker: hoe doe je het?
Vrouw met kop thee voor het raam

Ontspannen. Het klinkt zo simpel, maar in deze drukke wereld is het steeds moeilijker geworden. We vinden dat ontspannen hetzelfde is als series kijken of uiteten gaan met vrienden, terwijl ook die dingen energie kosten. Psycholoog en energiecoach Tessa Houben: “Natuurlijk is het prima om af en toe heerlijk te netflixen om even uit je dag te stappen, maar het neemt niet altijd de spanning die in je lijf zit weg. Elke avond urenlang series kijken kan soms meer een vlucht zijn uit je stressvolle leven dan ontspanning. Wees je er dus bewust van waarom je het doet en wissel het ook af met activiteiten zonder prikkels.”

De juiste balans

Om een energiek leven te kunnen leiden is het belangrijk dat je de balans bewaart tussen inspanning en ontspanning. Als je lijf altijd strak staat van de zenuwen, dan adem je sneller, heb je een hoge hartslag en bloeddruk en maak je je lijf langzaam kapot. Je kunt last krijgen van hoofdpijn, maagpijn, slapeloosheid en negatieve gevoelens. Het is belangrijk om te beseffen dat meer ontspannen je helpt bij het verbeteren van je gezondheid. Je zult merken dat je beter slaapt en minder de neiging hebt om te snacken. Wat dan de juiste balans is? Volgens Houben is die voor iedereen verschillend. “Het ligt er aan hoe leuk je de dingen die je doet vindt. Van werk waar je dol op bent, kun je energie krijgen, dan is de tank minder snel leeg. Mocht je bijvoorbeeld een rol als mantelzorger vervullen die je best zwaar valt, dan heb je meer ontspanning nodig om je energie aan te vullen.”

Spanning is ook nuttig

Denk overigens niet dat een spanningsloos leven het allerbest is. Houben: “Er is nog nooit iemand beter geworden van de hele dag in bed liggen, sterker nog: je kunt er hangerig en energieloos van worden en je af gaan vragen wat de zin van het leven nu eigenlijk is.” Spanning en adrenaline zijn dus ook nuttig om dingen te bereiken in het leven en een doel na te jagen. Zolang we de inspanning goed afwisselen met ontspanning hoeven we niet bang te zijn dat we overspannen raken. Maar als ontspannen niet gelijk staat aan het kijken van een serie, hoe doe je het dan wel?

Start de dag met een vast ritueel

Stap niet meteen gehaast je bed uit, maar zorg dat je elke ochtend begint met iets voor jezelf. Sta een halfuurtje eerder op en lees een paar bladzijdes, doe een paar yoga-oefeningen of schrijf iets op.

Doe je werk volgens de pomodoro-techniek

Dit betekent dat je 25 minuten onafgebroken aan één taak werkt en daarna 5 minuten pauze houdt. In die pauze kun je een ademhalingsoefening doen, koffie halen, een rondje lopen of heel bewust langzaam in- en uitademen. Daarna kun je ontspannen verder met je volgende taak.

Leer bewust niksen

Las af en toe een paar uur (of een dagje) in dat je niks hoeft en dingen doet waaraan geen prestatie- of tijdsdruk hangt. Gewoon lekker bankhangen, naar het plafond staren en je gedachten de vrije loop laten of een kast opruimen en lekker rommelen in huis.

Nu niet direct stoppen met netflixen, hoor! Geniet ervan, maar met mate, en weet dat je je hoofd dus op een heleboel andere manieren kunt leegmaken. Succes!

Ontdek het nu
Artikel
3 minuten lezen

Het verbluffende effect van mediteren

Uit onderzoek blijkt dat regelmatig mediteren de hersenstructuur verandert. De expert: “Zelfs 5 minuten per dag is al winst.”
Dit is waarom
Artikel
3 minuten lezen

Waarom niksen niet helpt tegen vermoeidheid

Hoe komt het toch dat we sommige dagen doodmoe van het werk komen? Terwijl we vooral (achter de computer) hebben gezeten?
Of lees meer over Actify

Download de Actify-app

Wil je graag meer ontspannen, maar weet je niet hoe? Download dan kosteloos de Actify Vitaliteitscoach app. Actify helpt je in kleine stappen naar een gezonder leven.

Download in de App StoreDownload in de Play Store