Gezond eten start niet alleen op maandag En hoe houd je het vol?

Waarom beginnen we altijd op maandag met ons plan om gezond te eten? Waarom niet gewoon vandaag? En hoe houden we onze gezonde gewoontes vast als we op een feestje met snacks en drankjes staan? Kan iemand dat ons uitleggen? (Ja hoor, dat kan!)
Kind eet ontbijt terwijl ouder staart maakt

“Maandag ga ik beginnen met gezonder eten!” En vaak beginnen we dan ook echt. Totdat een collega ons een lekker stuk verjaardagstaart voorschotelt. Of we op een feestje zijn waar schalen vol heerlijke bitterballen ons verleiden. Gezond plan mislukt, denken we dan meteen. Maar dat is onzin. Niemand eet alleen maar gezond, een snack zo nu en dan hoort erbij. Doe het wel bewust, laat je niet van de wijs brengen en ga daarna weer terug naar je gezonde voedingspatroon. Ook als het geen maandag is. Beginnen met gezond eten kan op elke dag van de week. Op ieder uur van de dag.

Haalbare doelen

Eigenlijk gaat het allemaal over jezelf doelen stellen die te halen zijn. Juglen Zwaan, leefstijljournalist, zegt hierover op zijn website: “Als je jezelf onder druk zet om snel gewicht te verliezen, kan je plan om gezonder te worden mislukken. Onderzoekers ontdekten dat mensen met obesitas, die veel wilden afvallen met een afvalprogramma, eerder de handdoek in de ring gooiden. Haalbare doelen kunnen ervoor zorgen dat mensen de moed erin houden en dat leidt weer tot sneller gewichtsverlies.”

Gezond eten met een gezond ontbijt

Stapje voor stapje werkt dus beter dan heel streng voor jezelf zijn. Begin klein met bijvoorbeeld elke dag een gezond ontbijt. Je volgende doel kan zijn dat je geen snoep meer in huis haalt en jezelf een snoepmoment gunt in het weekend. En nee, je hoeft niet meteen je favoriete eten (pizza!) aan de kant te schuiven: je kunt ook een gezonde versie bedenken boordevol met groenten en een lekkere, verse tomatensaus! Als jij een strijd maakt van je eetpatroon, dan ben je eeuwig in gevecht met verleidingen. Eet ook vooral geen dingen die jij niet lekker vindt. Groene sapjes waar je van moet kokhalzen? Laat ze alsjeblieft staan!

Drink tussendoor veel water

Verder kun je prima naar een feestje of barbecue. Er zijn een heleboel handige manieren om te genieten zonder je na afloop schuldig te voelen. Vraag bijvoorbeeld om een kleiner glaasje waar je je wijn in doet. Want zeg nou zelf: zijn drie glazen echt lekkerder dan eentje? Drink tussendoor veel water (lekker met muntblaadjes of een schijfje citroen voor een frisse smaak). Het geeft je een voller gevoel, zodat je niet de hele avond blijft eten. Ook kun je met jezelf afspreken dat je echt wel een hamburger van de barbecue mag, compleet met saus en wit stokbrood, maar dat je dan de volgende dag wat meer op je calorieën let. Laat het gevoel los dat je faalt. Juist zo’n gedachte brengt je in de verleiding om meer ongezond voedsel te eten.

Mindful eten

Tot slot: bedenk dat nieuwe (gezonde) gewoontes niet van de een op andere dag ontstaan. Onderzoek wijst uit dat het ongeveer 66 dagen duurt om nieuw gedrag aan te leren. Wat goed helpt is om heel bewust te gaan proeven. Wist je dat mensen met eetaanvallen die besluiten om mindful te gaan eten veel minder eetaanvallen krijgen? Eten is om van te genieten. Doe dat dan ook!

Bij Zilveren Kruis telt alles mee als het om gezondheid gaat. Het gaat om meer dan alleen goed eten en genoeg bewegen. Om meer dan lichaam en geest. Want ook je omgeving, je familie, je vrienden en hoe het op je werk gaat hebben invloed op het totaalplaatje van je gezondheid.

Lees ook

Vrienden lachen en drinken samen
Artikel
3 minuten lezen

Wat we kunnen leren van de Blue Zones

Hoe leeft iemand in een Blue Zone? En is het mogelijk om hier in Nederland iets van de Blue Zone-levensstijl over te nemen?
Vrouw lacht uitbundig
Artikel
3 minuten lezen

Het allerbelangrijkste om gezond te leren eten

Voedingsblogs en boeken staan vol met verschillende diëten. Welke moet je kiezen? Onthoud: ga op zoek naar iets dat bij jou past.
""
Artikel
3 minuten lezen

Het geheim van een gezond voedingspatroon

Wil je wel gezonder, maar lukt het vaak niet? Houd dan deze tips bij de hand. Je hebt maar een paar handvatten nodig die je helpen om gezond eten makkelijk te maken.