Sommige zorgkosten betaal je zelf. Maar waarom eigenlijk?

Je bent verzekerd en toch valt de rekening voor een behandeling bij jou op de mat. Zul je net zien… altijd op een moment dat het je eigenlijk niet zo goed uitkomt.
Man met hond op schoot kijkt op mobiel

Maandenlang heb je geen onverwachte kosten en dan houdt ineens je vaatwasser ermee op. Blijken de remmen van je auto aan vervanging toe. En valt er ook nog een rekening van de zorgverzekering op de mat. Weet je nog, dat bloedonderzoek van vorige maand? 'Oeps, daar had ik even niet op gerekend'. 

Eigen risico, waarom eigenlijk?

Het voelt een beetje raar, het eigen risico. We betalen toch al premie, waarom moeten we dan alsnog betalen? Dat heeft eigenlijk twee redenen. Het eigen risico is vastgesteld door de overheid en houdt in dat iedereen boven de 18 jaar de eerste € 385 aan zorgkosten in een jaar zelf betaalt. De overheid wil namelijk dat mensen zich realiseren dat zorg geld kost. Daarnaast zorgt het eigen risico ervoor dat de zorgpremies betaalbaar blijven, zodat het voor iedereen mogelijk is zich goed te verzekeren. De hoogte van het eigen risico wordt ieder jaar op Prinsjesdag bekend gemaakt door de overheid.

Het eigen risico geldt voor zorg uit de basisverzekering. Dus zorg waar iedereen voor verzekerd is. De eerste € 385 aan kosten die je hieruit maakt wordt door je verzekeraar aan je doorberekend en betaal je dus zelf. Daarnaast kun je ervoor kiezen je verplichte eigen risico vrijwillig op te hogen. Dit kan tot € 500. In ruil daarvoor krijg je korting op je premie. Dat betekent alleen wel, mocht je kosten maken, dat je de totale kosten van je verplichte eigen risico + je vrijwillige eigen risico uit eigen zak betaalt. Daarom is het raadzaam alleen voor een hoger eigen risico te kiezen wanneer je vrij zeker bent dat je op jaarbasis weinig kosten maakt.

Er zijn behandelingen die niet onder je eigen risico vallen, zoals bijvoorbeeld de huisarts of kraamhulp. Deze kosten hoef je nooit zelf te betalen en gaan niet van je eigen risico af.

Voor deze zorg betaal je nooit eigen risico

En de eigen bijdrage dan?

Los van het eigen risico bestaat er ook nog de eigen bijdrage. Dit betekent dat je van bepaalde soorten zorg een deel zelf moet betalen, zoals bijvoorbeeld bij sommige medicijnen. Dit is ook door de overheid bepaald en geldt voor iedereen (ook onder de 18). Deze eigen bijdrage bestaat naast het eigen risico en wordt eerst verrekend. De kosten die daarna overblijven worden, voor zover ze daaronder vallen, verrekend met het eigen risico. Sommige aanvullende verzekeringen geven een vergoeding voor de eigen bijdrage. Dit is niet het geval voor het eigen risico.

Wanneer betaal je een wettelijke eigen bijdrage?

Nooit meer stress

Het blijft natuurlijk altijd vervelend om plotseling een rekening te krijgen die je niet had verwacht. Vooral als het net die maand niet uitkomt. Daarom zijn er verschillende mogelijkheden om je betalingen te regelen. Wel zo handig. 

Alles over betalen

Betaalgemak bij Zilveren Kruis. Daar kun je op rekenen!

Gerelateerde artikelen

Man helpt oudere vrouw met papieren

Zo steekt je declaratieoverzicht in elkaar

Een hoge rekening voor zorgkosten kan zomaar als een vervelende verrassing komen. Maar stress is onnodig!

Vrouw kijkt naar haar telefoon

Laura maakte zich (onnodig) druk over een gemiste rekening.

We missen bijna allemaal wel eens een betaling. Een gemiste betaling is in veel gevallen namelijk eenvoudig op te lossen.

Oude vrouw stopt muntgeld in portemonnee

Hoe regel jij betalingen?

Betalingen, rekeningen en afschrijvingen: iedereen gaat er anders mee om. Zilveren Kruis denkt graag met je mee!