Martin gooide zijn betalingen totaal om… en heeft nu nooit meer stress!

Iedereen regelt zijn betalingen anders. Martin (36) betaalde zijn rekeningen jarenlang via rekening, maar tegenwoordig zweert hij bij automatisch betalen. “Vroeger kreeg ik stress van rekeningen. Nu weet ik zeker dat alles geregeld is.”
Twee mannen glimlachen met arm om elkaar

“Het moment dat ik mijn betalingen voor het eerst zelf ging regelen was toen ik ging studeren. Ik genoot ontzettend van mijn vrijheden en het feit dat er opeens geld binnenkwam. Ik kreeg toen nog studiefinanciering en ik had twee bijbaantjes ernaast. Dat betekende wel dat mijn inkomsten en uitgaven nogal wisselden. Ik hield aan het eind van mijn geld nog wel eens een stukje maand over, zeg maar.

‘Straks heb ik het niet’

Omdat ik zulke wisselende uitgaven had, plande ik zo min mogelijk vaste afschrijvingen in. Er bestond toen nog geen internetbankieren, dus ik wist niet altijd precies wat er op mijn rekening stond. Als er iets afgeschreven zou worden, was ik bang dat ik het niet zou hebben en dat de betaling zou mislukken. Dus betaalde ik mijn huur, zorgpremie en studiekosten via rekening. Ik had alle openstaande rekeningen in mijn hoofd zitten, en een keer in de paar weken betaalde ik alles. Bijvoorbeeld wanneer mijn bijbaantje salaris had overgemaakt.

Het begin van de chaos

Als student werkte dit systeem prima. Ik had niet zo veel kosten, dus kon ik het uit mijn hoofd bijhouden. Maar toen ik ging werken, werd het langzaamaan steeds chaotischer. Er kwamen steeds meer rekeningen. En het werd lastiger om goed overzicht te houden wat er al betaald was en wat niet. In mijn hoofd was ik steeds maar bezig met welke rekeningen er nog betaald moesten worden. Had ik de energierekening nou al betaald? En het internet? En waren die gemeentebelastingen nou al afgeschreven?

Oh jee, een herinnering

Na een tijdje zag ik door de bomen het bos niet meer. Het ging steeds vaker mis. Dan vergat ik een betaling en kreeg ik een herinnering of een boete. Op een gegeven moment kreeg ik stress als ik de post openmaakte. De stapel papieren naast mijn computer werd steeds groter en ik ging er steeds meer tegenop zien om deze te verwerken. Ik schaamde me ook een beetje. Er stond gewoon genoeg geld op mijn rekening om alles te betalen. Maar alsnog kreeg ik regelmatig herinneringen of boetes. Stom. En zonde van het geld!

Wat een rust!

Toen ben ik er een middag goed voor gaan zitten. Ik heb precies in kaart gebracht wat ik maandelijks moet betalen. En voor zover dat kon alle rekeningen omgezet naar automatische afschrijvingen. Ik heb het zo geregeld dat alle afschrijvingen plaatsvinden in de week nadat ik mijn salaris krijg. Dan weet ik zeker dat er genoeg geld op mijn rekening staat. En dan weet ik na die week ook precies wat ik over heb om uit te geven. Dit levert me ontzettend veel rust op. Ik hoef me nooit meer af te vragen of dingen wel betaald zijn, en ik krijg nooit meer boetes. Heerlijk.”

Wist je dat je bij Zilveren Kruis je betalingen precies kan plannen zodat het jou goed uitkomt? Meer weten, klik hier

Gerelateerde artikelen

Man helpt oudere vrouw met papieren

Zo steekt je declaratieoverzicht in elkaar

Een hoge rekening voor zorgkosten kan zomaar als een vervelende verrassing komen. Maar stress is onnodig!

Vrouw kijkt naar haar telefoon

Laura maakte zich (onnodig) druk over een gemiste rekening.

We missen bijna allemaal wel eens een betaling. Een gemiste betaling is in veel gevallen namelijk eenvoudig op te lossen.

Man met hond op schoot kijkt op mobiel

Sommige zorgkosten betaal je zelf. Maar waarom eigenlijk?

Je bent verzekerd en toch krijg je een rekening voor een behandeling. 'Oeps, daar had ik even niet op gerekend'.