Steviger in je schoenen staan? De kracht van zelfacceptatie

Artikel
04-04-2024
3 - 5 minuten lezen
Van alle relaties die je hebt, is die met jezelf misschien wel het belangrijkst. Als je jezelf nog beter leert te waarderen, neemt niet alleen je geluk toe. Zelfacceptatie doet ook wonderen voor je algehele gezondheid en de relaties met de mensen om je heen. En een beetje meer zelfliefde levert je zelfs nog veel meer op! In dit artikel lees je waarom het zo gezond is als je van zelfacceptatie een gewoonte maakt.

Liefde op het eerste gezicht

Hoe kijk je naar jezelf als je voor de spiegel staat? Overspoel jij jezelf dan met complimenten? Of laat je je van je stuk brengen door die ene rimpel of je ‘love handles’? Zelfacceptatie en zelfliefde gaan om het leren accepteren van jezelf – ongeacht de eigenschappen waar je je misschien aan stoort.  

Dat klinkt makkelijk, maar in de praktijk blijkt dat best lastig. En dat is niet zo gek, want zelfs Beyoncé worstelt weleens met de vraag ‘ben ik wel goed genoeg?’ De kracht van zelfacceptatie is dat je een dieper gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen ontwikkelt. Er vaker mee oefenen heeft dan ook een positief effect op je gezondheid en de relaties met de mensen om je heen.  

Schoonheid zit ook van binnen

Goed voor jezelf zorgen is een mooie eerste stap naar zelfacceptatie. Jezelf in de watten leggen voelt namelijk erg fijn. Als je de tijd neemt om goed te zorgen voor je uiterlijk, dan ga je je van binnen ook steeds beter voelen. Daar hoeft geen wetenschapper aan te pas te komen!  

Toch onderzochten knappe koppen van twee Britse universiteiten het effect van positief denken over jezelf. Zo blijkt dat positieve gedachten je helpen ontspannen en stress te verminderen. Een beetje flirten met jezelf is dus hartstikke gezond en goed voor je zelfbeeld.

Wist je dit?

Door positief over jezelf te spreken, boost je je energie en kun je zelfs je bloeddruk verlagen. Vergeet dus niet om jezelf vandaag een complimentje te geven!

Een gelukkig mens telt voor twee

Accepteer jij jezelf zoals je bent? Dan versterk je ook de verbinding met de mensen om je heen. Ga maar na: als je lekker in je vel zit, heb je veel meer zin om leuke dingen te doen. En als je jezelf omarmt, is het ook voor je partner makkelijker om dit te doen. 

Wanneer je weet wat jouw diepere behoeften zijn, kun je eraan werken. Dat leidt tot een boost voor je zelfvertrouwen. En dat is voelbaar – ook voor je partner en de mensen om je heen.  

Wist je dit?

Mensen die negatief over zichzelf denken, hebben minder grijze massa in de hersenen om emoties te bedwingen dan mensen met meer zelfacceptatie. Dat wil zeggen dat de hersenen minder ‘weefsel’ hebben om emoties te controleren. Maar geen zorgen. Dit kun je verbeteren, hieronder vertellen we je hoe je dat doet.

Leren jezelf accepteren?

Aan de slag met zelfacceptatie? Oefen met deze tips om jezelf weer lief te hebben en meer verbinding met jezelf te krijgen.

Tip 1: Kom in beweging

Ken je dat gevoel? Soms zit je gewoon te veel in je hoofd en maken je hersenen overuren. En voordat je het weet, voel je stress of angst opkomen. Kon je die grijze massa maar eens gewoon even op pauze zetten...

Door te bewegen of te sporten, kom je makkelijker uit je hoofd en in je lijf. En veel heb je daar niet voor nodig. Een korte wandeling in de buitenlucht helpt je al om je hoofd leeg te maken. Bewegen maakt daarnaast een belangrijk stofje aan, namelijk het gelukshormoon serotonine. Dit is een van de hormonen die zorgen voor een beter humeur. Volgens de Hersenstichting zijn er nog meer voordelen aan regelmatig bewegen:

  • Het verlaagt stress;
  • Het vermindert angstgevoelens;
  • Het kan klachten van depressie verminderen.

Daarom is bewegen de belangrijkste stap naar zelfacceptatie en verbinding met jezelf.

Tip 2: Luister naar je lichaam

Herken je het? Je zit de hele tijd te gapen, maar je moet nog even dat ene klusje afmaken. En je stopt niet voordat het af is, want dat was de afspraak. Maar je lichaam werkt niet echt mee en eigenlijk heb je er ook gewoon geen zin meer in. Durf dan ook te luisteren naar je lichaam. Door dit te doen, kom je veel meer in verbinding met jezelf.

Je lichaam geeft namelijk aan wat het nodig heeft: rust, voeding, beweging. Liefde voor jezelf groeit ook als je je lichaam geeft wat het verdient.

Tip 3: Maak tijd voor jezelf

De ultieme vorm van zelfliefde is tijd voor jezelf maken. Leg jezelf in de watten. Ga bijvoorbeeld eens naar de masseur, een wandeling maken in de natuur, iets leuks doen. Wat het ook is waar je gelukkig van wordt, maak er jouw nieuwe gewoonte van. Maar wel in je eentje! Want dan leer je jezelf echt kennen, zonder een oordeel of meningen van anderen. 

Tip: plan dit soort ‘me-time’ momentjes vaker in je agenda. Zo maak je écht ruimte voor jezelf.  

Tip 4: Vergeef jezelf

Sta je weleens stil bij hoe je tegen jezelf praat? ‘Wat ben ik ook zwak! Ik kan maar niet van de snoep en chips afblijven.’ Laat die gedachten los! 

Lief zijn voor jezelf begint met positiever praten tegen jezelf. Hoe je over jezelf denkt, straal je ook uit naar de buitenwereld. Wees je dus bewust van de manier waarop je tegen jezelf praat. Vergeef jezelf voor wat niet goed ging en focus op wat wél goed gaat. Dan motiveer je jezelf veel meer.  

Zelfacceptatie kun je leren

De eerste stap naar zelfacceptatie zet je samen met de Actify-app. Begin bijvoorbeeld met de serie ‘Lief zijn voor jezelf’ om weer in verbinding met jezelf te komen. Liever meer verbinding met mensen in je omgeving? Ga dan aan de slag met de serie ‘Ontdek in 7 dagen de kracht van verbinding’ en leer jezelf nieuwe, gezonde gewoontes aan.

Actify, de vitaliteitscoach

Ook interessant

Verkeerd verbonden? Zo maak je (weer) zelfverbinding

Hoe vaak zet jij jezelf op één? Je kunt pas goed zijn voor een ander, als je dat ook voor jezelf bent.

Schrijf je mee? Dit zijn de voordelen van een dagboek bijhouden

Het opschrijven van je ervaringen, zorgen en gevoelens helpt je op allerlei manieren.

Loop je hoofd leeg! Dit doet wandelen met je lijf en geest

Wandelen is goed voor je conditie, maar ook gezond als je zorgen hebt of een lange dag aan je bureau hebt gezeten! Lees hier de voordelen.