In 3 stappen reflecteren op je doelen

Artikel
20-02-2021
4 - 7 minuten lezen
Elke dag naar de sportschool, dagelijks gezond koken en elke dag aanvliegen met een positieve instelling. Het zijn mooie intenties, maar hoe haalbaar zijn ze voor jou? Reflecteren geeft je inzicht in je eigen gedrag. Zo herken je eerder jouw valkuilen, waardoor je beter aan je doel kunt werken. In dit artikel lees je over de voordelen van reflecteren en hoe je het in 3 stappen toepast.

Wat zijn de voordelen van reflecteren?

Reflecteren is eigenlijk niets meer en niets minder dan jezelf een spiegel voorhouden. ‘Waarom doe ik wat ik doe, en wat brengt het mij?’. Dit doe je misschien al met enige regelmaat op de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan een project waar je met je team aan hebt gewerkt. Terugblikken op de werkwijze en hierbij de plus- en minpunten in kaart brengen, helpt jullie om bij een volgende klus tot een beter resultaat te komen. Zo werkt het ook als het om je persoonlijke doelen gaat. Reflecteren heeft daarnaast nog een aantal andere voordelen. Het helpt je om:

  • Bewuster keuzes te maken;
  • Prioriteiten te stellen;
  • Sneller je doel te bereiken;
  • Meer rust te voelen;
  • Meer controle te krijgen over een situatie.

Dat klinkt goed, toch? Maar hoe werkt dat in het echte leven, reflecteren op je gezonde doelen? En wat doe je met de bevindingen? We leggen het uit in een aantal praktische stappen.

Stap 1: Breng je energiegevers- en vreters in kaart

Bij zelfreflectie is het belangrijk om vast te stellen waar je energie van krijgt én wat je energie kost. Al je je teveel focust op iets wat je vooral energie kost, dan kan het zijn dat je doel te groot is. Of dat je gekozen aanpak te heftig is. Misschien helpt het in dit geval om je stapjes te verkleinen. Door te kijken naar je motivatie, je omgeving en mindset breng je jouw energiegevers- en vreters in kaart.

Motivatie

American footballcoach Bill Wash zei ooit: ‘Als het waarom sterk genoeg is, ontdek je het hoe vanzelf.’ Een uitstekend startpunt van je reflectie is daarom om eerst bij jezelf na te gaan waarom jij jouw doel zo graag wilt bereiken. Ben je intrinsiek of extrinsiek gemotiveerd? Als je intrinsiek gemotiveerd bent, doe je iets omdat je het zelf graag wilt. Bij extrinsieke motivatie doe je iets omdat een ander dit van je verlangt. Intrinsieke motivatie is daarom een energiegever, terwijl extrinsieke motivatie vaak juist een energievreter kan zijn. Wie (of wat) motiveert jou? 

Omgeving

Gezonder willen eten terwijl je koelkast en voorraadkast zijn gevuld met ongezonde lekkernijen, dat is vragen om problemen toch? Hoe overtuigd je ook bent van je doelstellingen, het is heel moeilijk om gewoontes te veranderen wanneer je omgeving hier niet in mee wil gaan. Creëer daarom een omgeving die je inspireert en energie geeft, niet een waardoor het alleen maar lastiger wordt om je doel te bereiken.

Instelling 

Stel. Je werkt aan een gezonder eetpatroon, maar je hebt na het eten steeds ongelofelijk veel zin in chocola. Zeg je nee, puur vanuit wilskracht? Of zeg je nee, omdat je gelooft in je doel? Wanneer je niet echt overtuigd bent van je doel zoals bijvoorbeeld gezonder eten, is wilskracht niet voldoende. Het vreet energie en dit houd je waarschijnlijk maar even vol. De juiste instelling, waarbij je geloof in je doelen, maakt het een stuk makkelijker om gemotiveerd te blijven.

Stap 2: Houd jezelf een spiegel voor

Nu je weer helder voor ogen hebt waarom je ook alweer bent gestart met het werken aan je doel(en), is het tijd om wat dieper te graven bij jezelf. In deze tweede stap houd je jezelf een spiegel voor. Maar hoe pak je dat aan? Stel jezelf een aantal kritische vragen, waar je eerlijk antwoord op geeft:

  • Wat wilde ik bereiken?
  • Wat moet ik doen om dit te bereiken?
  • Wat dacht ik toen ik het moest doen?
  • Wat voelde ik toen ik het wel of niet deed?
  • Wat betekent dit nu voor mijn doel?
  • Wat is precies het probleem?
  • Past dit doel wel echt bij mij?
  • Wat kan een oplossing zijn?

Stel, je wil meer mindful in het leven staan. Je probeert dit te bereiken door veel tijd te steken in het volgen van yogalessen. Toch ervaar je nog niet de rust en balans waar je naar streeft. Je dacht dat het volgen van zoveel mogelijk yogasessies je zou helpen bij het bereiken van je doel, maar de druk die je jezelf oplegt resulteert juist in nog meer stress. De oplossing kan eenvoudig zijn, maar je ziet vaak pas wat het probleem is als je zo nu en dan de tijd neemt om te reflecteren op je eigen doelen.

Wist je dit?

Een dagboek bijhouden kan je helpen om te reflecteren. Je dagboek teruglezen kan goed werken en persoonlijke groei als resultaat hebben. Wat leer je van je ervaringen?

Stap 3: aan de slag met je bevindingen

De intentie hebben op met geweldige doelen aan de slag te gaan, om vervolgens twee weken later het helemaal kwijt zijn is vergelijkbaar met de goede voornemens waar we op 1 januari mee starten. De intentie om fitter te worden is er absoluut, alleen is de realiteit vaak dat we te veel hooi op de spreekwoordelijke vork nemen, waardoor volhouden niet lukt. Je hebt gezien dat je door te reflecteren ontdekt waar het knelt. Zo kun je je doelen waar nodig bijsturen. Actify kan je hierbij helpen. Zo leert Actify je stap voor stap gezonder te eten, ontspannen en bewegen. In de app vind je inspiratie voor elke dag, zoals heerlijke recepten, begeleide meditaties, leuke feitjes én een stappenteller.

Actify, de vitaliteitscoach

Ook interessant

Gewoontevorming voor beginners

Nu begin ik echt! We beginnen vaak enthousiast aan onze plannen om gezonder te leven, maar uiteindelijk is het toch lastig om een nieuwe gewoonte écht eigen te maken.

Loop je hoofd leeg! Dit doet wandelen met je lijf en geest

Wandelen is goed voor je conditie, maar ook gezond als je zorgen hebt of een lange dag aan je bureau hebt gezeten! Lees hier de voordelen.

Schrijf je mee? Dit zijn de voordelen van een dagboek bijhouden

Het opschrijven van je ervaringen, zorgen en gevoelens helpt je op allerlei manieren.