Second opinion

Een second opinion is een oordeel van een andere arts dan de arts die u behandelt. U kunt een second opinion in Nederland en in het buitenland aanvragen. U krijgt een second opinion vergoed uit de basisverzekering.
Second opinion

Vindt u een second opinion net een stap te ver gaan?

De 2e arts online is een goed alternatief. U krijgt dan online nog sneller advies.

Hoe vraagt u een second opinion in Nederland aan?

1. Neem contact op met uw arts

Vertel uw arts dat u graag advies wilt van een andere arts. Bespreek de mogelijkheden voor een verwijzing met uw huisarts of behandelend specialist.

2. Bel de Zorgcoach

Het telefoonnummer is 071 364 02 80.

3. Wij kunnen u helpen bij de keuze van uw ziekenhuis en uw specialist

4. Vraag uw medisch dossier op bij uw behandelend specialist

Neem het dossier samen met de verwijzing mee naar de specialist die de second opinion gaat uitvoeren.

5. De andere specialist beoordeelt uw medisch dossier

U kunt uw situatie bespreken met een andere specialist, als:

  • U twijfelt over de gestelde diagnose
  • U twijfelt over de voorgestelde behandeling
  • Het niet lukt om een diagnose te stellen

6. Bespreek het advies

Met het advies van de andere specialist gaat u terug naar uw eerste behandelend specialist. Samen bespreekt u het advies. Uw eerste behandelend specialist bepaalt of hij het advies overneemt of niet. Komt u er samen niet uit? Neem dan contact op met de Zorgcoach. 

Video: Zorgcoach Tonny hielp kindje aan juiste diagnose

Een verzekerde vader belde voor zijn zoontje van 1,5 jaar oud. Het kind kon al lopen, maar deed dit opeens niet meer. Huisarts en specialist ontdekten niets. Een second opinion bood uitkomst.

Wilt u een second opinion van een arts uit het buitenland?

U kunt ook een second opinion krijgen van een buitenlandse arts via Royal Doctors. Royal Doctors laat de beste specialisten ter wereld met u meedenken. Deze specialisten zijn door hun eigen collega’s gekozen als de beste in hun vak.

Voor een vergoeding van Royal Doctors heeft u minimaal de Basis Plus Module nodig.

Let op: Per 1 januari 2017 werkt Zilveren Kruis samen met Royal Doctors. Lopende aanvragen voor een second opinion voor 1 januari 2017 gestart, worden gewoon afgehandeld door Best Doctors.

1. Neem contact op met uw arts

Vertel uw arts dat u graag een tweede mening wilt over oordeel, diagnose en/of behandelplan. Een verwijzing van de (huis)arts is niet nodig.

2. Bel de Zorgcoach

Het telefoonnummer is 071 365 20 40.

3. U krijgt een telefonisch gesprek met de Zorgcoach

De Zorgcoach bekijkt of uw vraag geschikt is voor Royal Doctors. Zo ja, dan melden we u aan.

4. Royal Doctors neemt telefonisch contact met u op

U bespreekt uw wensen en de mogelijkheden. Het telefoongesprek is gewoon in het Nederlands. Voor de second opinion heeft Royal Doctors wel uw medisch dossier nodig. U vraagt dit op bij uw arts. Royal Doctors kan u daarbij helpen en dit met uw toestemming voor u opvragen.

5. U krijgt een persoonlijk rapport

Binnen maximaal 18 werkdagen, na ontvangst van uw volledige medische dossier, heeft u de uitslag. Plus antwoorden op uw andere medische vragen. Met dit rapport gaat u terug naar uw eigen arts. Het advies van de Royal Doctors arts is adviserend aan uw eigen behandeld arts.

Omdat Royal Doctors gebruik maakt van buitenlandse artsen, kan het advies afwijken van wat in Nederland gebruikelijk is. Zo kan de arts zorg aanraden die niet door uw basisverzekering vergoed wordt. U kunt contact opnemen met de Persoonlijke Zorgcoach als u wilt weten of de zorg vergoed wordt.

Advies nodig? Bel met de Zorgcoach