Hulp en zorg na je behandeling in het ziekenhuis

Ga je binnenkort naar het ziekenhuis voor een behandeling? Misschien heb je na je behandeling thuis hulp of zorg nodig. We leggen je graag uit hoe je dit regelt, waar je terechtkunt en wat je vergoed krijgt.

De verpleegkundige regelt je zorg na een behandeling

Voordat je uit het ziekenhuis vertrekt, komt de verpleegkundige bij je langs. Er wordt gekeken hoe het met je gaat en welke zorg je na de behandeling nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld een extra behandeling in het ziekenhuis nodig? Of mag je naar huis, maar heb je zorg nodig van een wijkverpleegkundige? De verpleegkundige regelt het voor je.

Heb je een behandeling gehad in een kliniek?

En wil je graag thuis herstellen van de behandeling? Dan kan je zelf wijkverpleging regelen. Wil je liever herstellen in een zorginstelling? Neem dan contact op met je huisarts!

Welke situatie geldt voor jou?

Mag je naar huis na je behandeling in het ziekenhuis, maar heb je wel nog zorg nodig? Dan zijn er verschillende soorten zorg mogelijk, zoals wijkverpleging en huishoudelijke hulp. Mag je nog niet naar huis en krijg je nog een extra behandeling? We snappen dat dit vervelend voor je kan zijn! Gelukkig kan je twee soorten zorg gebruiken: eerstelijnsverblijf en geriatrische revalidatie.

Wijkverpleging

Een wijkverpleegkundige helpt je bijvoorbeeld bij het verzorgen van wonden of het nemen van medicijnen. En bij het aankleden en douchen.

Huishoudelijke hulp

Misschien kun je na je behandeling in het ziekenhuis tijdelijk niet meer zelf het huishouden doen. Zoals schoonmaken, wassen of boodschappen doen. Een huishoudelijke hulp kan je hierbij helpen.

Eerstelijnsverblijf

Is je vervolgopname bedoeld om te herstellen én heeft de arts een indicatie voor een eerstelijnsverblijf afgegeven? Dan kan je terecht bij een eerstelijnsverblijf waarmee wij afspraken hebben. Het doel is dat je zo snel mogelijk herstelt en weer zelfstandig thuis kunt wonen. Vind een zorginstelling via de Zorgzoeker of bekijk de vergoeding Tijdelijk verblijf in een zorginstelling.

Geriatrische revalidatie

Heeft de arts een indicatie gegeven voor geriatrische revalidatie omdat je revalidatiezorg nodig hebt? Dan kan je terecht in een zorginstelling waarmee wij afspraken hebben. Vind een zorginstelling in de Zorgzoeker of bekijk de vergoeding. Je krijgt bij geriatrische revalidatie meerdere soorten zorg tegelijk bijvoorbeeld van een fysiotherapeut, logopedist en een diëtiste.

Heb je vragen over het regelen en aanvragen van zorg?

TIP!
Bel dan met onze Zorgcoach. De Zorgcoach helpt je graag.

Heb je een hulpmiddel nodig?

Bijvoorbeeld omdat je na je ziekenhuisopname minder mobiel bent. Dan zijn hulpmiddelen erg handig. Bijvoorbeeld een toiletverhoger, douche- of rolstoel. Een hulpmiddel kun je huren of kopen. Óf je leent een hulpmiddel tijdelijk bij een zorgverlener waar wij een contract mee hebben. Dan is het gebruik vaak kosteloos.

Bekijk in de Zorgzoeker waar je terecht kunt