Handleiding: Gezonde-zomer-met-kinderen!

Iedere dag ijsjes, ’s avonds patatjes eten en lekker lang opblijven. De vakantie is voor veel kinderen een groot feest. Met deze tips maken jullie er een onvergetelijke zomer van, mét een gezond tintje.
Klein kind bij het zwembad

De zomervakantie is van veel kinderen hun favoriete tijd van het jaar. Ze hoeven niet naar school, kunnen heerlijk de hele dag buiten spelen, mogen langer opblijven en papa en mama zijn ook in de vakantiestemming. Het is de periode waarin wij ouders vaak ook het gevoel hebben de teugels een beetje te kunnen laten vieren. Maar… hoe zorg je dat het in balans blijft?

Stap 1: Genoeg slaap- en rustmomenten

In de vakantie mogen onze kinderen vaak later opblijven, en proberen we allemaal een beetje uit te slapen. Maar of dat echt handig is? De meeste kinderen hebben een vast ritme nodig. En juist omdat ze tijdens de vakantie de hele dag in touw zijn, hebben ze hun rust extra hard nodig. Zorg dus dat je voldoende slaap- en rustmomenten inlast. Dit voorkomt oververmoeide, hangerige kinderen. Vind je kind het lastig in slaap vallen als het buiten nog licht is? Verduisteringsgordijnen zijn je redding! En als je niet direct je vakantiegeld wilt uitgeven aan nieuwe gordijnen, dan kun je altijd nog met een rol aluminiumfolie aan de slag.

Stap 2: Lekker en gezond

In de zomer zijn we vrijgeviger met ijsjes en patatjes en steken we regelmatig de barbecue aan. En als je het een beetje slim aanpakt, hoef je dat ook absoluut niet te laten. Maak bijvoorbeeld zelf waterijsjes van vers fruit (1 banaan en een handvol aardbeien in de blender met een scheutje water, in een vormpje gieten, halfuurtje in de vriezer en voilà!). Of leg naast vlees ook groente op de barbecue (laat je kinderen zelf hun eigen groentespiezen maken). Net zo lekker, en toch een tikkie gezonder. Een patatje op zijn tijd moet natuurlijk ook kunnen, maar hou het een beetje in balans. Die dag al ijsjes gegeten, dan misschien niet ook friet.

Stap 3: Neem een duik

Als het warm is vinden kinderen niks heerlijker dan de hele dag in het water liggen. En ze hebben gelijk. Het biedt perfecte verkoeling en je bent tegelijkertijd lekker actief bezig. Blijf dus niet met je boekje aan de rand van het zwembad zitten, maar trek geregeld een paar baantjes, organiseer zwemwedstrijdjes of speel een balspel in het water. Je kinderen vinden het geweldig en ondertussen blijf je ook nog een beetje in vorm. Win-win.

Stap 4: Plan niet alles vol

Onze agenda’s zijn eigenlijk altijd vol. En die van onze kinderen ook. School, werk, clubjes, zwemles, afspraken, kinderfeestjes, familie, buurtbarbecues; allemaal supergezellig, maar ook veel prikkels. De vakantie is het uitgelezen moment om een versnelling terug te schakelen en even naar hartenlust niks te doen. Je hoeft niet elke dag een activiteit te plannen om jezelf en je kinderen te vermaken. Laat ook bewust momenten vrij voor spontaniteit. Misschien zelfs voor verveling. Ga een hele middag in het gras liggen, doe middagdutjes en rust lekker uit. De creatiefste, grappigste en leukste dingen gebeuren namelijk als je het niet verwacht.

Fijne vakantie!!

Gerelateerde artikelen

Pan op groot vuur

Waar rook is... is BBQ!

Een gemiddelde BBQ valt niet bepaald onder het hoofdstuk ‘gezonde maaltijd’. Toch is het mogelijk. Zo maak je de BBQ een stuk gezonder.
Een man aan het mediteren in het park.

Het verbluffende effect van mediteren

Uit onderzoek blijkt dat regelmatig mediteren de hersenstructuur verandert. De expert: “Zelfs 5 minuten per dag is al winst.”
Baby ligt in bed met hondje
Artikel
2 minuten lezen

Snel in slaap met deze methode

Als in slaap vallen een probleem is, probeer dan eens de 4-7-8-methode. Sommige mensen vallen dan binnen een paar minuten in slaap. Slaap lekker!