Intelligent bewegen

‘Als je een lichaam hebt en kunt bewegen, dan kun je intelligent bewegen,’ aldus Fabio D’Agata. Vanuit zijn persoonlijke ervaring vertelt hij hoe beweging kan bijdragen aan een doelstelling die je hebt op persoonlijk vlak. Zo krijg je een beter beeld bij hoe jij assertiever, communicatiever of empathischer kunt worden door op de juiste manier te bewegen.

Liever lezen dan luisteren?

Fabio D'Agata: Als je weet welke groei je wil doormaken – en dan moet je denken in vaardigheden, persoonlijke vaardigheden – dan kun je op basis van die vaardigheden je keuzes maken welke beweegactiviteit je gaat doen.

Arjen Banach: Als leidinggevende heb je ongetwijfeld uitdagingen in je werk; wellicht heb je moeite met communicatie, of zouden je medewerkers wel wat assertiever mogen zijn. Dat bewegen goed is voor de gezondheid van je medewerkers, dat wisten we al, maar wist je ook dat je via beweging persoonlijke doelstellingen kunt behalen? Fabio D'Agata is leiderschapscoach en schrijver, en weet hoe jij met deze frisse blik op beweging een boost geeft aan de ontwikkeling van een medewerker, of die van jezelf. Vandaag zet ik duizend stappen met hem in Julianapark in Utrecht.

Arjen Banach: Goedemorgen, Fabio, leuk dat je in de Podcast te gast bent. En, ja een van de eerste vragen voor de luisteraars toch, is: wie is Fabio?

Fabio D'Agata: Ja dat ben ik.

Arjen Banach: Dat ben jij.

Fabio D'Agata: Jij ook goedemorgen, trouwens.

Arjen Banach: Ja dank je wel.

Fabio D'Agata: Ja ik ben Fabio en ik, ja je hebt me al een beetje geïntroduceerd natuurlijk.

Arjen Banach: Ja.

Fabio D'Agata: Ik ben nu al zo'n kleine tien jaar bezig met intelligent bewegen.

Arjen Banach: En dat roept gelijk vragen op, want intelligent bewegen, dat is waarschijnlijk niet zomaar bewegen; kan jij daar iets meer duiding aan geven voor onze luisteraars wat dat inhoudt?

Fabio D'Agata: Ja je kent misschien het bewegen van de sport, hè wedstrijden winnen, techniek aanleren, de volgende ronde halen, en je kent misschien ook wel het sporten van de fitness, hè om er mooi uit te zien of voor je gezondheid. Maar dit is een derde smaak en die gaat over bewegen voor persoonlijke groei, dus dat je lichaamsbeweging als middel inzet om persoonlijke doelen te halen in het leven.

Arjen Banach: Oké, wauw. Voordat we daarop verdergaan, eerst eventjes benieuwd: hoe ben jij hier ooit op dit gedachtegoed terechtgekomen?

Fabio D'Agata: Nou, eigenlijk per ongeluk. Ik ben zelf opgeleid als sportleider en sportmarketeer en alles geleerd wat, ja sport voor je kan betekenen. Maar toen ik zelf in de problemen kwam toen ik begin 20 was, ja toen heb ik een hele nieuwe manier van bewegen ontdekt. Ik had toentertijd last van angsten en paniekaanvallen en ik zat in een hele slechte periode, en als ik door zou bewegen op de manier hoe ik dat gewend was en geleerd was, dan zou ik daar niet zo makkelijk uit zijn gekomen. Dus ik heb het anders gedaan en daar heb ik ook in retroperspectief geleerd wat ik daar heb ontdekt, dat dat een hele krachtige manier is van beweging inzetten als middel.

Arjen Banach: Wauw, dus jij bent op het moment dat het niet zo goed ben, je bent gaan bewegen, gaan sporten?

Fabio D'Agata: Ja, ik ben gaan sporten en dat, ja dat deed ik al want ik ben een liefhebber, maar ik deed het altijd om beter te worden, om te winnen, om er goed uit te zien, om de juiste BMI waarde te hebben. Ja maar dat zou mij niet helpen uit mijn slechte periode, dus ik moest echt dingen anders doen.

Arjen Banach: Oké. Kan je iets vertellen over wat het jou toen heeft gebracht?

Fabio D'Agata: Nou, wat het mij toen heeft gebracht is de oplossing voor mijn probleem, of in ieder geval het vervullen van mijn verlangen, en dat is angstvrij zijn en weer mijn leven kunnen oppakken zoals ik dat gewend was. En daarin heeft de beweging een cruciale rol gespeeld.

Arjen Banach: Hé even voor ons beeld, wat ben je gaan doen; wat voor een sport, wat voor beweging?

Fabio D'Agata: Nou, de keuze die ik toen heb gemaakt, is om te gaan tennissen. Omdat ik een rustige omgeving nodig had en ik wilde mijzelf opnieuw leren kennen, mijn lijf opnieuw leren kennen en ik wilde mijzelf leren beheersen. Want ik, ja ervoer enorm veel stress en angst en paniek, waardoor ik, ja heel onbeheerst door het leven ging, dus ik wilde mijzelf leren beheersen en rustig blijven. En dat was mijn doel voordat ik de tennisbaan opliep.
Arjen Banach: En uiteindelijk door met die mindset als het ware te gaan bewegen, te gaan tennissen in jouw geval, heeft het je echt ook heel veel gebracht ook, dus dat bewegen?

Fabio D'Agata: Nou, wat er is gebeurd is dus heel wonderlijk, namelijk dat ik binnen een recordtijd de zelfbeheersing, ja beheerste, om het zo maar te zeggen. Dus die vaardigheid heb ik in een heel snel tempo kunnen aanleren en ik was ook in een recordtijd van mijn paniekaanvallen af. dus ik was daar heel verbaasd over, van hé, wat is daar nou eigenlijk gebeurd en heeft het een belangrijke rol gespeeld in mijn herstel, ja of nee? Nou, wat blijkt is dat dat dus is geweest en ik heb ook uitgevonden hoe dat is gebeurd en daar een methode van gemaakt en een gedachtegoed.

Arjen Banach: Prachtig, dus eigenlijk je persoonlijke reis die je hebt doorgemaakt, daar heb je uiteindelijk een gedachtegoed uit kunnen destilleren en dat noem jij intelligent bewegen?

Fabio D'Agata: Ja.

Arjen Banach: Fantastisch. Hé en nou liet je al even vallen, en dat is er volgens mij een belangrijk onderdeel van, je zei: ik had een bepaald verlangen op een gegeven moment, vanuit dat verlangen ben jij gaan bewegen, en die motivatie dat je het niet zomaar doet, maar dat verlangen ook hebt of dat doel, dat is een heel cruciaal onderdeel volgens mij?

Fabio D'Agata: Dat is de start.

Arjen Banach: Dat is de start zelfs, ja?

Fabio D'Agata: Ja, als het begin is: ik wil vijf kilo afvallen of ik wil de juiste BMI-waarde of ik wil de mooie ronde billen om daar een foto op Instagram te zetten, ja dat is heel plat en oppervlakkig vind ik zelf, maar ook heeft het een korte houdbaarheidsduur. Ook bijvoorbeeld als je een smartwatch omhebt en je wil een bepaald altijd stappen halen zoals wij vandaag; hij is leuk, maar als we dit elke week gaan doen, dan wordt dat natuurlijk, ja dan neemt de kracht daarvan af. Terwijl, als je een diep verlangen hebt waar je echt voor wil gaan en wat jou in vuur en vlam zet, ja dat is het begin van een duurzaam, lang veranderproces.

Arjen Banach: En, want je zegt ook gelijk wat dingen over bijvoorbeeld Instagram hè, heb ik het dan goed dat dat vooral ook externe bevestiging is die je dan zoekt en dat dat dan niet het juiste doel of de juiste motivatie zou zijn?

Fabio D'Agata: Dat heb je mooi beschreven, ja. Ik vind dat je het diep in jezelf moet vinden, en dat is best wel moeilijk, maar het is er wel. En als je hem eenmaal hebt, dan heb je een motivatie die lang meegaat en waar je heel lang op kunt bouwen.

Arjen Banach: En even heel kort: hoe kan je ernaar op zoek gaan wat nou dat diepe verlangen bij je is?

Fabio D'Agata: Door de juiste vragen te stellen aan jezelf. De vraag die ik vraag stel, van wat is op dit moment nu het belangrijkste in jouw leven?

Arjen Banach: Mooi.

Fabio D'Agata: En dat verandert, hè naarmate je levensfase of je carrière of de stappen die je maakt, wie je bent, die verandert. Dus je mag hem best wel wat vaker aan jezelf stellen die vraag, en ook de tijd nemen om hem te beantwoorden. Niet defensief beantwoorden, maar echt gaan voelen van oké, wat voelt voor mij nou vurig, wat voelt voor mij nou als echte motivatie en waar word ik nou echt enthousiast van?

Arjen Banach: Ja, wauw, mooi. En op basis van dat antwoord dat je dan vervolgens formuleert, dat kan dan het vertrekpunt zijn voor intelligent bewegen?

Fabio D'Agata: Ja, dan heb je een sterk fundament om vanuit te starten. En dan zijn we nu al heel ver verwijderd van 10.000 stappen per dag of de weegschaal of... hè, je voelt wel het verschil denk ik, hè vanuit welke motivatie je gaat starten.

Arjen Banach: En hoe kies je dan, als je dan... hè, je hebt het duidelijk van: dit is voor mij nu belangrijk, dit is de reden dat ik beter met mijn gezondheid om wil gaan, en hoe kies je dan vervolgens? Nou, dan moet ik nu net zoals jij gaan tennissen, of ik ga hardlopen of iets anders doen?

Fabio D'Agata: Ja er zit één stapje tussen, namelijk het bepalen van de groei. Dus je hebt een verlangen; daar ben je nog niet, maar daar wil je wel naartoe, en daar heb je een groei voor nodig, een persoonlijke groeit. En die moet je dus ook zien te vinden. Het is allemaal voorwerk hè, wat we nu nog aan het bespreken zijn. Waar we gewend zijn om overheen te stappen, staan we er nu goed bij stil. Want als je weet welke groei je wil doormaken – en dan moet je denken in vaardigheden, persoonlijke vaardigheden – dan kun je op basis van die vaardigheden, je keuzes maken welke beweegactiviteit je gaat doen.

Arjen Banach: Hmm, oké.

Fabio D'Agata: En dan dat natuurlijk als een razende gaan ontwikkelen.

Arjen Banach: Ja oké, dus dat is ook echt gewoon niet alleen tijdens het bewegen intelligent zijn, maar ook voor het bewegen al intelligent nadenken over wat is nou mijn vorm van bewegen?

Fabio D'Agata: Daar zit een hele grote winst, ja, wat we veel vergeten.

Arjen Banach: Heb je één voorbeeldje voor ons van wat misschien een persoonlijk doel zou kunnen zijn en waarvan jij zegt: nou, dan moet je gaan curlen of dan is jeux des boules de juiste sport voor je?

Fabio D'Agata: Ja mooi. Het is wel een creatief proces, in die zin dat er heel veel matches mogelijk zijn hè. Ik heb een tal van voorbeelden. Het Ministerie van Defensie is één van onze grootste opdrachtgevers en in vier jaar helpen wij zo'n 1600 militairen teruggaan naar het werk. Dus die zijn langer dan negen maanden uitgevallen, komen in ons programma. En wat je dan vaak merkt is dat ze om een reden zijn uitgevallen, omdat ze gewoon te hard gewerkt hebben, of te veel beleefd hebben en niet goed hun grenzen hebben kunnen bewaken. Wat wij dan doen, is met deze deelnemers... bewegen en sporten, dat vinden militairen over het algemeen best leuk, maar wel op een manier waarop ze altijd hun grenzen moeten bewaken. Dus als wij opdrachten geven, ja dat ze dat niet klakkeloos uitvoeren, maar dat ze de opdracht krijgen: ja stop wanneer je niet meer kunt, of stop wanneer je geen zin meer hebt. En dat vinden zij heel moeilijk hè, dat is gewoon een heel specifiek voorbeeld. Maar wat je ziet is dat ze het heel snel oppikken, dus dat ze heel snel leren van hé, hier voel ik een grens, hier moet ik ingrijpen.

Arjen Banach: Precies. Dus sport wordt eigenlijk... of beweging, eigenlijk een grote metafoor voor jouw leven waarin je dus de lessen eigenlijk moet gaan leren die voor jou belangrijk zijn?

Fabio D'Agata: Ja, metaforisch, maar ook heel concreet. Want ja, je voelt gewoon aan je lijf wanneer er een grens overschreden wordt of wanneer je er tegenaan zit. En dat kun je best wel snel leren als daar de focus op ligt. Dus de focus ligt dan niet op hoeveel kilo zo'n militair omhoog tilt of hoeveel hij kan wegbrengen of hoeveel kilometers hij rent, maar of hij op tijd stopt, daar ligt de focus op, dat dat wordt beloond. En dan merk je hoe snel iemand kan leren.

Arjen Banach: Interessant. Hé en nou laat je al even vallen: dit doe je bij bijvoorbeeld Ministerie van Defensie, jij mag dit bij veel organisaties doen. En nou zou misschien niet de eerste, ja meest logische gedachte zijn om te denken: je moet gaan bewegen, gaan sporten om meer je persoonlijke doelen te bereiken, maar toch is dat wat jij nu heel veel vanuit het bedrijfsleven brengt. Kan je eens uitleggen aan de luisteraars: met wat voor vraag komen die organisaties met wie jij veel werkt, met wat voor vragen komen die bij jou?

Fabio D'Agata: Ja je zult het vast herkennen: de verbinding onderling tussen collega's die weg is gevallen in coronatijd, hoe krijg je die weer snel terug? Mensen die klagen over mentale klachten: "ik ben overbelast" of "ik ben teveel gestresst, ik krijg vaak te veel werkdruk en ik heb geen plezier meer in mijn werk". Mensen die dreigen uit te vallen, mensen die al uitgevallen zijn en snel weer terug willen de werkvloer op. Nou ja, dat zijn zaken die veel op ons pad komen nu.

Arjen Banach: Oké en dat zijn dus allemaal zaken... hè, als je het hebt bijvoorbeeld over verbindingen, over medewerkers en nu we weer op afstand werken – is natuurlijk heet hangijzer, ik denk in elke organisatie – maar zelfs dat kan je met intelligent bewegen, kan je dat ondervangen?

Fabio D'Agata: Nou, het mooie is dat wat het probleem ook is, beweging kan, als je er goed over nadenkt, wat wij daarnet ook even kort hebben gedaan, kan een heel mooi middel zijn om snel resultaat te boeken op dat gebied.

Arjen Banach: Wat zou je dan in zo'n geval kunnen ondernemen met elkaar?

Fabio D'Agata: Nou, onderzoek wijst uit dat als je beweegt, dat je makkelijker contact maakt, dat je eerlijker bent, dat je meer open bent. Dus daar ontstaat veel sneller een verbinding, en als je dan ook nog eens veel dezelfde bewegingen maakt, ja dan ontstaat er een soort van vliegwiel waarin je nog meer verbinding ervaart met elkaar en dat is toch een hele andere situatie dan als je aan een bureautje zit of als je samen zit te lunchen. Ook leuk, alleen, ja je kan het ook veel effectiever doen. En dan heb je nog eens alle voordelen van beweging, die krijg je er gewoon gratis bij hè, die we allemaal wel kennen.

Arjen Banach: Precies. Nou ja en dat is wat ik... ik denk hé, dat is interessant, want heel veel bedrijven hebben tegenwoordig vitaliteit steeds hoger in het vaandel staan, hè de gezondheid van medewerkers die doet er natuurlijk toe, maar wat jij nu eigenlijk zegt, is dat het niet eens zozeer om die gezondheid gaat, als wel om de mentale gesteldheid, je doelen bereiken, dat soort zaken. Dan zou natuurlijk een gedachte kunnen zijn die snel opkomt bij mensen: "ja dan moeten we dat gaan doen tijdens ons jaarlijkse teamuitje". We doen het één keer per jaar, even iets eenmaligs, maar ik denk dat dat misschien wel vaker moet?

Fabio D'Agata: Ja, dat heb je goed ingevuld, maar je moet ook even kijken naar de volwassenheid van de organisatie hè, en de mensen en de cultuur; wat past er op dit moment nou het beste? Als er een goed startpunt is, 'we gaan dit gewoon één keer met zijn allen doen', nou, dan heb je tenminste iets. Hè en vanuit daar kunnen we dan verder kijken of verder praten. Maar er zijn ook organisaties die al wat verder denken en misschien vitaliteit al in hun beleid hebben staan, ja die gaan al wat constructiever kijken en ook wat duurzamer kijken, van kunnen we dit op lange termijn faciliteren? En dan kom je vaker bij elkaar terug.

Arjen Banach: Precies. En wat zou nou voor jou, hè stel een organisatie belt jou op, hoe zou jij dat aanpakken, hè wat zouden nou de eerste stappen zijn die jij gaat ondernemen om eens te peilen van wat is hier nou gewenst?

Fabio D'Agata: Ja dat doe je in gesprek wel hè, dus eerst het liefst wandelend, maar het eerste wat je wil weten is natuurlijk van wat is dit voor bedrijf, wat is dit voor organisatie, welke cultuur heerst hier en wat zijn de wensen die er zijn? Hè, zit dat meer op verbinding of zit dat meer in het voorkomen dat mensen uitvallen? Is dat meer dat mensen een concentratieboog hebben van acht seconden en dan al stoppen met een klus? Ja er zijn... dat verschilt per organisatie wat er speelt. Maar als je dat weet te achterhalen, dat is wel het begin van het denkproces wat uiteindelijk natuurlijk een beweegproces moet worden.

Arjen Banach: En daarna het volgende, als je dan als leidinggevende hè, en dan ongetwijfeld zijn er bepaalde uitdagingen die jij net al schetste, die komen herkenbaar voor, dan zou dus nu beweging een oplossing kunnen zijn, dat weten we nu in ieder geval – hoe zou je dit dan ook kunnen introduceren bij je medewerkers, van jongens, laten we dat eens gaan proberen met elkaar? Zou je daar een advies voor hebben hoe je dat aan kan pakken?

Fabio D'Agata: Ja nou, wat ik meemaak is dat sommige leidinggevenden zelf al de overtuiging hebben of de kracht zien van dit middel en daarin al het goede voorbeeld geven, bijvoorbeeld hè en dan krijg je een rolmodel-effect. Dat kan heel sterk werken bij mensen, dat is ook bewezen. Maar je hebt ook wat meer zoekende organisaties en dan is het ook, ja misschien een eerste ervaring met ons, of zonder ons, maar dat je eens ervaart van hé, wat is intelligent bewegen nou en is dat iets voor mij? Beweging en sport heeft natuurlijk een imago, hè ik kom ook vaak sporthaters tegen of mensen die absoluut niet met hun collega's willen bewegen, dus dan zou je hem heel laagdrempelig, eenvoudig moeten inzetten. En dat kan gewoon, want een wandeling kan je ook op verschillende manieren doen. En zo kun je misschien ook de mensen die wat, ja die wat met de hakken in het zand zitten, ook meekrijgen door de ervaring te geven.

Arjen Banach: Want in essentie is het voor iedereen, intelligent bewegen?

Fabio D'Agata: Als je een lichaam hebt, dan... en die kun je bewegen, dan kun je hem ook intelligent bewegen.

Arjen Banach: Oké, dus iedereen zou er in principe wat uit moeten kunnen halen, maar niet iedereen staat in dat vooruit-standje. Wat zijn voor jou beproefde methoden om mensen toch lichtelijk de goede kant op te masseren dat ze misschien net eventjes uit die weerstand komen en ervoor openstaan?

Fabio D'Agata: Ja ik denk ook zelf kwetsbaar opstellen. Het boek dat ik heb geschreven begint ook bij mijn eigen dieptepunt, van joh, ik heb ook gewoon in de shit gezeten, maar moet je even kijken hoe ik eruit ben gekomen. Dus het is ook iets menselijks hè, dus ja, daar moet je zien te komen, op dat niveau. Dus ik denk in eerste instantie het rolmodel-stukje 'zelf kwetsbaar durven opstellen', maar wel met een plan erachter, van joh, dit is wetenschappelijk hard te maken, dit is succesvol gebleken. 'Kijk naar deze verhalen, zou je een keertje willen proberen zonder dat je ergens aan vastzit?'. Ja dat zijn wel manieren om mensen eens mee te krijgen. En het is wel zo dat sommige mensen gemotiveerd raken door onderzoeksresultaten, harde feiten, maar er zijn ook genoeg mensen die geïnspireerd raken door het een keer te beleven. Dus ja, daar moet je een beetje goed naar zoeken, hoe dat bij jouw mensen zit.

Arjen Banach: Precies. Maar het hen laten ervaren, en ik denk dan gelijk ook weer van ja, als je niet zomaar klakkeloos op een teamuitje zegt 'we gaan boomstamwerpen', maar je gaat dan daadwerkelijk op zoek naar een motivatie erachter...

Fabio D'Agata: Ja, iets beter over nadenken.

Arjen Banach: Dan zijn mensen ook eerder geneigd om te zeggen: hé, dit ga ik eens proberen, want het levert me ook wat op?

Fabio D'Agata: Ja wat je werkelijk doet, is betekenis geven aan de activiteit. En ik vind dat dat heel erg ontbreekt, dus ja, als het al leuk is, proberen we het leuk te maken en dan is het al goed. Maar ik denk als je wat meer betekenis geeft, dat mensen ook makkelijker met hun hart aanhaken en overtuigd raken van hé, eigenlijk vind ik dit ook wel belangrijk en is dit niet een teamuitje waar ik "even bij moet zijn", maar brengt het me echt iets, meer dan dat.

Arjen Banach: Oh, ja, mooi. We gaan naar het einde, Fabio, en ik denk dat het heel interessant is voor veel leidinggevenden, veel organisaties, dat die ook denken van hé, ik kan er eigenlijk veel meer uithalen, er zit meer diepgang in. Heb jij tot slot nog één advies, iets wat je mee zou kunnen willen geven aan professionals, leidinggevenden, die zeggen van hé, misschien zou dit wel interessant voor mij kunnen zijn; waar moeten ze rekening mee houden?

Fabio D'Agata: Ja een tip die ik kan geven, is: ga eens wandelen met een vraag in je gedachte. Bijvoorbeeld: wat is op dit moment nou het belangrijkste in mijn leven? Ga daar eens een 20 minuten mee wandelen en kijk wat er binnenvalt. En dat zou al een start kunnen zijn van goh, dit is belangrijk, hier zou ik iets mee willen doen. En je kunt ook een vraag meenemen van joh, wat vind ik nou belangrijk voor mijn team op dit moment of wat vind ik nu belangrijk voor de organisatie, of wat vind ik belangrijk voor mijn carrière? Maar het mooie is, als je met dat huiswerk, met dat voorwerk, met die vraag een wandeling ingaat, ja dan kunnen er hele mooie dingen binnenvallen.

Arjen Banach: Precies, en dan kan beweging zomaar het antwoord zijn.

Fabio D'Agata: En dan is eigenlijk beweging ook het middel om tot een heel mooi antwoord te komen. [

Arjen Banach: Ja, prachtig. Ik denk dat mensen hier nog wel even op willen kauwen. Mag ik je. hartelijk danken voor je inspiratie, Fabio?

Fabio D'Agata: Heel graag gedaan. En je kan natuurlijk ook het boek lezen hè, intelligent bewegen.

Arjen Banach: Dat waren de duizend stappen met Fabio D'Agata en hopelijk heb je nu een beter beeld gekregen van wat niet zomaar bewegen is, maar intelligent bewegen; bewegen met een doel dat bij kan dragen aan je persoonlijke ontwikkeling en wat je dus ook kan werken met je uitdagingen op het werk of in je team. Wil je nou meer inspiratie, ga dan naar www.zilverenkruis.nl/zakelijk.