Gelukkig werken volgens de Denen

Artikel
10-12-2020
3 minuten leestijd
Werkgeluk staat volop in de aandacht, en dat is niet gek: werkstress heeft zich in no time ontwikkeld tot beroepsziekte nummer één. Wie gelukkig is met zijn of haar baan, heeft minder last van stress. Bovendien zijn gelukkige werknemers productiever, loyaler, creatiever, minder ziek en meer betrokken. Maar waardoor ontstaat werkgeluk? En wat kunnen we leren van populaties en culturen die hier hoog op scoren? Deze vraag bracht mij in Denemarken waar het werkgeluk zeer hoog is.
Gelukkig werken volgens de Denen

56% van de Denen heeft elke dag een goede werkdag

Zilveren Kruis organiseerde een studiereis naar Denemarken. Samen met een aantal werkgevers en collega’s vloog ik naar Kopenhagen. Ons reisdoel? Leren van het werkgeluk van de Denen én van de manier waarop ze ogenschijnlijk hun werk-privé balans succesvol bewaken. De Denen ‘nudgen’ succesvol naar meer gezonde en gelukkige (werk)culturen zo bleek uit onderzoek van Woohoo Inc. over ‘gelukkige dagen op het werk’. Hoewel we het in Nederland helemaal niet slecht doen en gemiddeld genomen boven de wereldwijde standaard scoren, vallen de hoge scores van de Denen op. Maar liefst 56% van de Denen geeft aan ‘elke dag een goede dag op het werk te ervaren’, tegenover 34% in Nederland. De leidinggevende blijkt de nummer één bepalende factor van werkgeluk. Iets dat eerder ook al door Gallup onderzoek is bevestigd en dat de Denen heel serieus nemen. Deense leidinggevenden hebben als één van de belangrijkste taken; het stimuleren van en bijdragen aan het werkgeluk van hun medewerkers.

Werken in Denemarken

Vader loopt met kinderwagen de Nordea bank binnen

Tijdens ons eerste bedrijfsbezoek bij de Nordea Bank zag ik een jonge vader die zijn baby met kinderwagen en al langs de glazen toegangspoortjes het kantoor in manoeuvreerde. Het is in Denemarken heel gebruikelijk dat ouders met een jong kind elkaar in de lunchpauze op de werkplek ontmoeten. Een beeld dat bij een Nederlands bedrijf nog steeds ondenkbaar is volgens mij. Als vanzelfsprekend zijn zorgtaken vanaf de geboorte meer gelijk verdeeld in Denemarken omdat bij wet geregeld is dat de overheid een jaar lang voor een basisinkomen zorgt. Vrouw en man kunnen samen kiezen hoe ze deze periode, na de 14 weken volledig betaald verlof van de vrouw, inrichten. Overigens is inkomensgelijkheid voor mannen en vrouwen ook bij wet geregeld in Denemarken. Net zoals het recht op gezondheidszorg een geboorterecht is voor iedere Deen.

Werk is minder identiteitsbepalend dan in Nederland

Wat vooral opviel in de verhalen van bedrijven die we bezochten is dat de Deense (werk)cultuur een aantal kenmerken heeft die niet vergelijkbaar zijn met de Nederlandse. In Denemarken wordt gewerkt met een platte managementstructuur. Teamwork en teamprestaties staan centraal en worden meer gewaardeerd dan individuele performances. Hierdoor komt zorg voor elkaar en onderlinge competitie in een ander daglicht te staan. Als één of meer teamleden het te druk hebben, is dat een probleem van het gehele team. Daarnaast zijn werkuren begrensd. Een gemiddelde Deen is trots op zijn 9 tot 5 mentaliteit. Waar we in Nederland ons werk identiteitsbepalend hebben gemaakt, denken de Denen daar anders over. Een derde van de Denen doet vrijwilligerswerk, ze hebben een rijk en groeiend verenigingsleven en besteden veel tijd aan hun gezin. Het rijden van een grote auto roept vooral de vraag op welk ego probleem je hebt. Aan statussymbolen doen ze liever niet.

Juist wel een 9 tot 5 mentaliteit

Wat mij vooral raakte was de ‘trots’ die zichtbaar werd gedeeld door de Chief Happiness Officer van Woohoo Inc. toen ze vertelde dat ze na vier uur ‘s middags de telefoon niet meer opneemt. Na die tijd zijn andere zaken dan werk volgens haar veel belangrijker. Hoe mooi is het als je naar je werk komt om het beste te geven van wat je hebt? Werkomgevingen zijn zo ingericht dat het medewerkers helpt zich optimaal te concentreren. Rustige en soms zelfs bijna steriel ogende omgevingen worden afgewisseld met een huiskamersetting. Thuiswerken kan als het moet maar de werkomgeving is dé plek waar je graag wilt komen én ondersteund wordt om optimaal te doen wat nodig is. Duidelijk markeren dat je soms geconcentreerd en dus ongestoord wilt werken is daarbij nodig. Net als het respecteren van de afspraken die hierover op de werkvloer zijn gemaakt. Vorige week nog hoorde ik een collega zeggen hoe fijn en vooral productief zij op vrijdag op kantoor werkt. Omdat het dan rustig is en je ongestoord en vol concentratie kan doen wat nodig is. Interessant om te merken is dat ik juist thuis ga werken om mij te concentreren en werk gedaan wil krijgen.

Op zoek naar een balans met digital detox

Tenslotte zijn ‘digital detox’ programma’s verder ingeburgerd dan bij ons. Iets dat illustreert dat de Denen zich meer bewust lijken van de noodzaak om schermtijd en multitasking bewust te beperken én te erkennen dat daar hulp bij nodig is. Dat aandacht en tijd de nieuwe luxe is, weten de Denen allang. Werk minder identiteitsbepalend laten zijn, zie ik zelf als een mooie oefening. Net zoals het elkaar aanmoedigen om met focus het beste te geven van wat je hebt op het werk om daarna aandacht en tijd te geven aan dat of diegenen die werkelijk belangrijk zijn in je leven. Een mooi voornemen voor 2019 dat ik iedereen toewens.

Heeft u vragen? Neem contact op met onze inkomensexpert.

Volg ons op LinkedIn

Laat je inspireren en praat mee over actuele onderwerpen.

Naar LinkedIn