Zo kom je de dag gezond door

Traktaties van collega’s, de altijd gevulde droppot of de 1 + 1 gratis chocoladereep bij de stationswinkel. Columnist Denise kon de verleiding vaak niet weerstaan. Maar nu ze weet waarom suiker zo verslavend werkt en hoe ze die ongezonde gewoonte aanpast, heeft ze de smaak te pakken en komt ze de dag gezond door.
Man smeert beleg op brood

De moeilijkste momenten

“Voor mij zijn de moeilijkste momenten net voor de lunch of dat uurtje voor het avondeten. Ik loop naar de trein en voel dat ik te weinig heb gegeten. Dus duik ik nog even snel een stationswinkel in om een snack te kopen. Kies ik dan voor een appel? Nee. Ik grijp toch weer naar die reep chocola met karamel zeezout die bij de kassa ligt. Of rond een uur of 10 uur ’s ochtends. Mijn 2 mandarijnen liggen klaar op mijn bureau. Maar als die jarige collega dan vol trots vertelt dat ze zelf taart heeft gebakken, kan ik toch de verleiding niet weerstaan. En zwicht voor de taart.

Zo’n stukje cheesecake op z’n tijd zal ik mezelf niet verbieden. Met collega’s mijlpalen vieren zorgt ook voor een geluksmoment. Maar ik merk dat ik een uur later moeite heb me te concentreren. Ik ben moe en kan de verleiding niet weerstaan om nóg een (klein) stukje taart te nemen. Zonde om weg te gooien toch? En dan is het hek van de dam. De rest van de dag maak ik iedere keer de keuze voor de ‘ongezonde’ variant met snelle suikers.”

Wat gebeurt er eigenlijk?

Die reactie blijkt helemaal niet zo gek te zijn. Na het eten van zo’n suikerbommetje stijgt onze bloedsuikerspiegel. Ons lichaam reageert daarop door extra insuline aan te maken. Insuline zorgt ervoor dat ons lichaam bloedsuiker om kan zetten in energie om van te leven. Het probleem met die snelle suikers is alleen dat de energiepiek maar van korte duur is. Daarna komt de bloedsuikerspiegel zelfs lager uit dan daarvoor. En dus heb je snel wéér zin in zoetigheid.

“Nu snap ik mijn reactie om voor nog een stuk taart te kiezen. Dat kan ik dus beter niet doen. Maar hoe kan ik die verleiding dan toch weerstaan? Deze tips helpen mij om de verleiding te weerstaan in plaats van te blijven graaien in de droppot.”

Hoe ziet je dag eruit?

Probeer iedere avond na te denken over hoe jouw dag er morgen uitziet. Hoe actief ben je? Ben je veel onderweg? Ga je sporten? En welke eetmomenten zijn er? Hoe laat ga je ontbijten, lunchen en avondeten? Hoeveel tijd zit er tussen iedere maaltijd? Als je dit van tevoren weet kun je hier je eetmomenten op aanpassen. Zorg voor genoeg gezonde vetten bij iedere maaltijd. Die zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel. Daardoor heb je tussendoor minder last suiker cravings.

Wees goed voorbereid

Heb je echt trek tussen de maaltijden door? Drink eerst eens een glas water. Vaak vinden we het lastig om trek en dorst te onderscheiden. Misschien is je hongergevoel met een glas water wel gestild en kun je dat laatste uurtje tot het avondeten overbruggen. Heb je echt trek en moet je een tussendoortje eten? Zorg dat je altijd zelf iets meeneemt vanuit huis. Bij de kassa van de supermarkt of het tankstation zul je vooral ongezonde snacks vinden. Neem daarom zelf een handje nootjes mee. Of een bakje yoghurt. Beide geven een verzadigd gevoel door de gezonde vetten. En dit gevoel duurt langer dan de suikerpiek van een reep chocolade of een gevulde koek.

Download de Actify-app

Heb jij al antwoord op de vraag ‘Wat eten we vandaag?’. Zo nee, laat je dan inspireren door de recepten in de Actify Vitaliteitscoach app.

Download in de App StoreDownload in de Play Store

Of lees meer over Actify

Gerelateerde artikelen

Een man bezig met bewust eten in de keuken.

11 hardnekkige misverstanden rondom afvallen

Wat veel mensen niet weten is dat we afvallen vaak verkeerd aanpakken. Te snel, te weinig doordacht en vooral: te ongeduldig.
Een man thuis aan een koolhydraatarm dieet.

Waarom een koolhydraatarm dieet niet altijd slim is

Briljant? Koolhydraten laten staan en de kilo’s vliegen eraf. Alle koolhydraten schrappen uit ons eetpatroon dan maar?
Pan op groot vuur

Waar rook is... is BBQ!

Een gemiddelde BBQ valt niet bepaald onder het hoofdstuk ‘gezonde maaltijd’. Toch is het mogelijk. Zo maak je de BBQ een stuk gezonder.