Mentale Gezondheidsnetwerken: passende hulp dichtbij

Steeds meer mensen hebben te maken met mentale problemen. Toch is ggz-zorg niet altijd de beste oplossing. Daarom zijn in Rotterdam, Capelle en Krimpen aan den IJssel mentale gezondheidsnetwerken gestart. Bij de Mentale gezondheidsnetwerken kijken professionals samen met jou welke hulp voor jou het beste past. Soms is dat zorg, maar soms ook ondersteuning vanuit het sociaal domein. Zoals begeleiding bij geldzorgen, hulp bij het vinden van werk of een steuntje in de rug vanuit de wijk.

Bij een Mentaal Gezondheidsnetwerk kun je terecht met je mentale klachten voor een verkennend gesprek

Je praat met professionals uit de ggz én het sociaal domein, vaak samen met een naaste of ervaringsdeskundige. Samen kijken jullie naar wat er speelt en welke hulp daarbij past. Dat kan bijvoorbeeld een kortdurende behandeling zijn. Of hulp bij schulden, wonen of eenzaamheid.

Bij een mentaal gezondheidsnetwerk krijg je snel een eerste gesprek

Soms blijkt dan dat zorg niet nodig is. Een op de vier mensen heeft genoeg aan hulp vanuit een welzijnsorganisatie of de gemeente. Nog eens een kwart is geholpen met een korte behandeling van vier tot twaalf sessies. Deze aanpak zorgt ervoor dat jij sneller de juiste hulp krijgt. En dat wachttijden in de ggz afnemen.

Beter voor Jou

De mentale gezondheidsnetwerken zijn een mooi voorbeeld van hoe zorg en ondersteuning beter georganiseerd kunnen worden. Meer samenwerking en hulp die aansluit bij jouw situatie. Zo houden we de ggz toegankelijk én betaalbaar.

Wil je weten waar je terechtkunt in jouw buurt? Vraag ernaar bij je huisarts of neem contact op met Wanda Krouwel van Rijnmond Dokters. Meer weten over hoe Zilveren Kruis werkt aan passende zorg? Bekijk de pagina Beter voor Jou.

Sta je al op een wachtlijst?

De Zorgcoach kan je helpen met wachtlijstbemiddeling. We kijken samen of er een andere ggz-zorgverlener is waar je sneller terechtkunt.

Lees meer over wachtlijstbemiddeling ggz


schrijvende hand

Redactie Magazine