
Digitale Zelfzorgapps: zelf aan de slag met je gezondheidsklacht
Een digitale gezondheidsapp is een app die je helpt om zelf aan de slag te gaan met gezondheidsklachten
De apps zijn gericht op specifieke klachten en geven je bijvoorbeeld oefeningen, begeleiding of informatie. Je gebruikt de app waar en wanneer het je uitkomt en in je eigen tempo. De apps kunnen helpen om zorg te voorkomen.
Welke apps worden ondersteund?
App 1: URinControl: meer controle over urineverlies
Veel vrouwen hebben last van ongewild urineverlies. Bijvoorbeeld bij sporten, lachen of hebben plotselinge aandrang. De app URinControl helpt je daar zelf iets aan te doen. Het programma is ontwikkeld door het UMC Groningen en is gratis te gebruiken.
In de app volg je op maat gemaakte oefeningen, afhankelijk van je klachten. Je leert je blaas trainen bij aandrangincontinentie en versterkt je bekkenbodemspieren bij inspanningsincontinentie. Je houdt je voortgang bij en ziet zelf of de klachten afnemen. De app helpt je stap voor stap vooruit. En als dat nodig is, kun je je voortgang delen met je huisarts of bekkenfysiotherapeut. Meer informatie over deze aanpak vind je op Thuisarts.nl.
App 2: Vertigo Training: minder duizelig, maar balans
Heb je langer dan een maand last van duizeligheid, vooral als je je hoofd beweegt? De app Vertigo Training kan je helpen om daar zelf iets aan te doen. In deze app volg je zes weken lang oefeningen met je hoofd, ogen en lichaam. Zo leer je je evenwichtssysteem opnieuw in balans te brengen.
Onderzoek laat zien dat 4 op de 5 gebruikers binnen enkele maanden minder duizelig is. En dat het effect vaak nog groter is na een jaar. De app is veilig te gebruiken, ook bij lichte nekklachten. Twijfel je? Overleg dan met je huisarts of fysiotherapeut. Op Thuisarts.nl lees je meer over deze oefeningen en wanneer ze geschikt zijn.
App 3: Untire: meer energie bij vermoeidheid na kanker
Veel mensen houden na kanker last van extreme vermoeidheid. De app Untire helpt je om hiermee om te gaan en stap voor stap je energie terug te krijgen. In de app werk je aan thema’s die invloed hebben op vermoeidheid, zoals stress, slaap, beweging en stemming. Je kiest zelf waarmee je aan de slag wilt. Je krijgt praktische tips, oefeningen en uitlegvideo’s. Allemaal gebaseerd op wetenschappelijk bewezen methoden zoals ACT (Acceptance and Commitment Therapy), mindfulness en positieve psychologie. ACT helpt je om op een andere manier met moeilijke gedachten en gevoelens om te gaan, zodat je energie kunt richten op wat écht belangrijk voor je is.
Daarnaast zit er in de app een speciaal beweegprogramma dat is ontwikkeld samen met oncologie-fysiotherapeuten. Untire is direct beschikbaar en je volgt het programma in je eigen tempo.
Wat doet Zilveren Kruis?
Zilveren Kruis werkt samen met Zorgverzekeraars Nederland, huisartsenkoepels, brancheorganisaties en leveranciers om het gebruik van deze apps te stimuleren. We vinden het belangrijk dat bewezen digitale zorg beschikbaar blijft. Daarom zetten we ons in voor goede selectiecriteria, duidelijke kwaliteitseisen én een structurele financiering.
Beter voor Jou
Digitale gezondheidsapps zijn een mooi voorbeeld van hoe zorg slimmer en toegankelijker kan. Geen lange wachtlijsten of onnodige zorg, maar praktische hulp op het moment dat jij het nodig hebt. Wil je meer weten over hoe Zilveren Kruis bijdraagt aan passende zorg? Bekijk dan de pagina Beter voor Jou.