Prinsjesdag en je zorgverzekering in 2024

Nieuwsgierig naar de wettelijke veranderingen in de basisverzekering vanaf 2024? Of hoe hoog het verplichte eigen risico wordt? Bekijk het hieronder. In dit overzicht lees je wat de regering bekend maakte rondom de zorgverzekering voor het komende jaar!

Het eigen risico in 2024

Het eigen risico blijft in 2024 gelijk. Namelijk € 385.

Voor de meeste zorg uit de basisverzekering geldt een verplicht eigen risico van € 385. Dit betekent dat je tot dat bedrag deze zorgkosten zelf betaalt. Kinderen tot 18 jaar betalen geen eigen risico.

De zorgtoeslag in 2024

Deze toeslag is bedoeld voor mensen met een lager inkomen. De overheid heeft besloten dat de zorgtoeslag in 2024 omlaag gaat.

Zorgtoeslag vraag je aan bij de Belastingdienst. En daar controleer je of je recht hebt op zorgtoeslag.

De zorgpremie in 2024

Deze gaat waarschijnlijk stijgen. Dit komt vooral door de groeiende zorgkosten, vergrijzing en hogere lonen in de zorg.

Uiterlijk 12 november weet je wat de premie van je Zilveren Kruis zorgverzekering voor 2024 is.

Dit zijn de belangrijkste veranderingen in de basisverzekering:

Extra: zorg om valongelukken te voorkomen

Een beweegprogramma voor mensen met een hoog risico om te vallen. Dit noemen we ook wel valpreventie.

Benieuwd of je hiervoor in aanmerking komt? En welke wettelijke veranderingen vanaf 2024 bij deze vergoeding horen? Je leest het vanaf half november op onze website.

Extra: zorg voor kinderen die te zwaar zijn

Zij kunnen meedoen met een programma waarin een groep zorgverleners met elkaar samenwerkt. De Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) is hier onderdeel van.

Benieuwd of je hiervoor in aanmerking komt? En welke wettelijke veranderingen vanaf 2024 bij deze vergoeding horen? Je leest het vanaf half november op onze website.

Uitzoeken of je zorgverzekering nog bij je past

Wanneer is het een goed moment om dit te doen? Op Prinsjesdag zijn alleen de wettelijke veranderingen van de basisverzekering bekend. Fijn om te weten! Maar het is misschien niet genoeg om te kiezen wat je wilt met je zorgverzekering.

Wanneer pak jij dit klusje op?