Prinsjesdag en uw zorgverzekering in 2023

Nieuwsgierig naar de wettelijke veranderingen in de basisverzekering vanaf 2023? Of hoe hoog het verplichte eigen risico wordt? Bekijk het hieronder. Een overzicht van wat het kabinet bekend maakte rondom de zorgverzekering voor het komende jaar!

Het eigen risico blijft gelijk

Het eigen risico blijft in 2023 gelijk. Namelijk € 385.

Voor de meeste zorg uit de basisverzekering geldt een verplicht eigen risico van € 385. Dit betekent dat u tot dat bedrag deze zorgkosten zelf betaalt. Kinderen tot 18 jaar betalen geen eigen risico.

De zorgtoeslag stijgt in 2023

Deze zorgtoeslag is bedoeld voor mensen met een lager inkomen. Zo wil de overheid de basisverzekering voor iedereen betaalbaar houden. 

Zorgtoeslag vraagt u aan bij de Belastingdienst. En daar controleert u of u recht heeft op zorgtoeslag.

Iedereen dezelfde premie voor dezelfde basisverzekering

We mogen geen korting meer geven op onze basisverzekeringen van de overheid. Maar natuurlijk zijn er ook andere voordelen aan een zorgverzekering via uw werk. Zoals allerlei extra aanvullende vergoedingen voor bijvoorbeeld fysiotherapie, mantelzorg en psychologische hulp. 

Wij denken graag met u mee in financieel onzekere tijden

TIP!

Het eigen risico stijgt niet in 2023. Dat is een meevaller! Zeker in deze financieel onzekere tijden. Toch zien we steeds vaker dat klanten zich zorgen maken over hun rekeningen. Wij bieden daarom verschillende betaalopties, voor wanneer dat nodig is.

Check uw betaalopties

Dit verandert er in de basisverzekering: 

""

De vergoeding voor Paramedische Herstelzorg na COVID-19 is verlengd

Mensen die tijdens hun herstel na corona ernstige klachten of beperkingen hebben, kunnen gebruik maken van de vergoeding Herstelzorg na COVID-19.

Deze vergoeding is al eerder tijdelijk toegevoegd aan de basisverzekering. En nu blijft deze vergoeding tot 1 augustus 2023 in de basisverzekering.

""

De vergoeding voor prenatale screening verandert

De vergoeding voor een combinatietest stopt. Hiervoor in de plaats komt de vergoeding van de NIPT. Heeft u een medische indicatie voor de NIPT? Dan betaalt u geen eigen risico.

""

De vergoeding voor voetzorg wordt uitgebreid

Eerst kreeg u voetzorg alleen maar vergoed als u diabetes heeft én daarbij een verhoogd risico op voetulcus (diepe ontsteking aan de voet). Vanaf 2023 krijgt u ook een vergoeding bij andere aandoeningen of door een medische behandeling en daarbij een verhoogd risico op een voetulcus.

De vergoeding voor vitamine D stopt

Ook als u deze krijgt voorgeschreven door uw arts. Dit betekent dat iedereen die vitamine D gebruikt dat vanaf 2023 zelf moet betalen.

Uitzoeken of uw zorgverzekering nog bij u past

Wanneer is het een goed moment om dit te doen? Op Prinsjesdag zijn alleen de veranderingen van de basisverzekering bekend. Fijn om te weten! Maar het is misschien niet genoeg om te kiezen wat u wilt met uw zorgverzekering.

Wanneer start u de uitzoekklus?