Berekening van je zorgkosten

Als je naar een dokter, een ziekenhuis of een tandarts gaat, dan kost dat geld. We noemen die kosten zorgkosten. Wie die betalen hangt af van je verzekering. Soms vergoeden wij zorgkosten helemaal, soms moet je een deel zelf betalen. Op deze pagina leggen we uit hoe we tot het bedrag komen dat je zelf moet betalen.

 Er zijn 2 soorten zorgverzekeringen. De basisverzekering: daarvoor bepaalt de overheid welke zorg we vergoeden en hoeveel je zelf betaalt. En dan kun je ook nog kiezen voor een aanvullende verzekering. Wat daar in zit bepaalt de zorgverzekeraar. Tandartsverzekeringen zijn ook aanvullende verzekeringen.

Zo berekenen we wat jij betaalt

Uit welke verzekering krijg je een vergoeding?

Basisverzekering

 1. Is je zorgverlener niet-gecontracteerd?

  Als jouw zorgverlener geen afspraken met ons heeft, dan betalen wij niet alles. Je betaalt zelf het deel dat wij niet vergoeden. Lees meer over niet-gecontracteerde zorg.

 2. Is er een wettelijke bijdrage?

  Voor het bedrag dat er na stap 1 overblijft, bekijken we of je ook een wettelijke eigen bijdrage betaalt. Bij sommige zorgkosten uit de basisverzekering betaal je namelijk altijd een deel zelf. Dat heeft de overheid bepaald. Lees meer over je eigen bijdrage. Tip! Soms krijg je een vergoeding vanuit een aanvullende verzekering voor je wettelijke eigen bijdrage. Bekijk je vergoeding.

 3. Heb je nog niet al je eigen risico gebruikt?

  Dan trekken we wat er nog open staat af van je vergoeding. Je betaalt namelijk het 1e deel van de kosten die wij vergoeden uit de basisverzekering altijd zelf. Dat is het eigen risico. Voor sommige zorgkosten uit de basisverzekering betaal je geen eigen risico. En ook kinderen onder de 18 betalen geen eigen risico. Lees meer over eigen risico.

Aanvullende verzekering

Meestal geldt: hoe meer sterren je verzekering is, hoe uitgebreider de vergoeding.

 1. Is je zorgverlener niet-gecontracteerd?

  Als jouw zorgverlener geen afspraken met ons heeft, dan betalen wij niet alles. Je betaalt zelf het deel dat wij niet vergoeden. Lees meer over niet-gecontracteerde zorg.

 2. Geldt er een eigen bijdrage?

  Voor het bedrag dat er overblijft bekijken we of je ook een eigen bijdrage betaalt. Voor de aanvullende verzekering bepalen verzekeraars of er vergoedingen zijn waar je altijd een deel zelf betaalt. Denk aan tandartskosten. Jij betaalt dan een deel van de behandeling zelf en de rest betalen wij voor je. Lees meer over je eigen bijdrage.

 3. Is er een maximale vergoeding?

  Wij betalen dan alleen het deel tot aan de maximale vergoeding. Daarna betaal je zelf. Hoeveel je van ons krijgt, hangt af van je verzekering. Heb je de maximale vergoeding bereikt? Dan betaal je alles hierna zelf. Bekijk je vergoeding.

Een rekenvoorbeeld

Stel je gaat met de taxi naar je behandeling en hebt hiervoor recht op de vergoeding ziekenvervoer. Je hebt nog € 60 niet gebruikt van je eigen risico.

Sleep de tabel om meer informatie te zien
Omschrijving Bedrag
Taxikosten € 200
Eigen bijdrage € 113 (maximale eigen bijdrage in 2024 voor vervoer)
Jouw vergoeding € 87
Jij betaalt eigen risico € 60
Jij krijgt vergoed € 27