
Winst in de zorg
#ohzitdatzo!
Wist je dat er in de zorg winst gemaakt kan worden? Zowel bij ziekenhuizen als thuiszorgbedrijven of jouw huisarts? Maar wat betekent dat eigenlijk? Gaat dat geld naar betere zorg voor patiënten? Of worden sommige mensen er rijk van? We leggen je uit hoe het zit.Wat is winst in de zorg?
Wij maken afspraken met zorgverleners over het leveren van goede, toegankelijke en veilige zorg. En om die zorg te kunnen blijven geven, is het belangrijk dat de organisatie financieel gezond is. Daarom kunnen zorgorganisaties –net als andere organisaties- winst maken. Simpeler gezegd: een zorgverlener maakt winst wanneer er meer geld binnenkomt voor de zorg dan het kost om die zorg te leveren. Denk bij kosten aan bijvoorbeeld salarissen, huur, medische apparatuur en andere bedrijfskosten.
Waarom kan winst in de zorg waardevol zijn?
Stel je voor dat een ziekenhuis structureel meer kosten heeft dan opbrengsten. Dan maakt het ziekenhuis verlies. Als dat te lang duurt, moet het ziekenhuis mogelijk sluiten. En als dat gebeurt, kunnen de artsen geen patiënten meer helpen. Daarnaast vinden we het belangrijk dat zorginstellingen financiële ruimte overhouden om te investeren in vernieuwingen of tegenvallers op te vangen. Dat kan in de vorm van winst, maar het kan ook via reserveringen op de begroting. Hiermee kan een zorginstelling bijvoorbeeld:
- Vernieuwde apparaten kopen, zoals röntgenmachines
- Een reservepotje maken voor toekomstige tegenvallers.
- Investeren in onderzoeken en ontwikkeling van nieuwe behandelingen
Hoe wordt winst in de zorg gecontroleerd?
In Nederland zijn er regels over het maken van winst, waaronder:
- Winstuitkering: niet alle zorginstellingen mogen zomaar winst uitkeren; bij veel zorgorganisaties is dit zelfs verboden.
- Toezicht door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa): de NZa controleert of zorgverleners zich aan de regels houden en of de tarieven die zij vragen voor zorg eerlijk zijn.
- Transparantie: zorginstellingen moeten jaarverslagen indienen waarin ze laten zien hoe hun geld wordt besteed.
- Wet- en regelgeving: De Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz) verplichten zorgverleners om goede, doelmatige zorg te leveren en open te zijn over hun financiën. Deze wetten zorgen ervoor dat zorggeld vooral wordt besteed aan zorg, en niet aan hoge winsten.
Gaat dat altijd goed?
Helaas gaat het niet altijd goed. Er zijn zorgverleners die slimme trucjes gebruiken om geld buiten de zorg te laten belanden. Dat geld komt dan niet bij patiënten of zorgmedewerkers terecht, maar bij andere bedrijven of henzelf. Bijvoorbeeld door:
- Werk uit te besteden aan bedrijven die wél winst uit mogen keren.
- Extra hoge huur te betalen aan een eigen vastgoedbedrijf.
- Bewust dure leningen af te sluiten bij een bedrijf waar ze zelf iets mee te maken hebben.
Zo verdwijnt zorggeld naar plekken waar het niet hoort. Dit kan natuurlijk niet! Want hierdoor blijft er minder geld over voor patiënten en zorgverleners.
Wat doen wij hieraan?
We willen voorkomen dat winst belangrijker wordt dan de kwaliteit van zorg. Daarom hebben we in de overeenkomsten met zorgverleners voor 2025 vastgelegd dat zij bepaalde financiële constructies zelf moeten melden. Als we erachter komen dat de wederpartij geld wegsluist, kan dat een reden zijn om de samenwerking te stoppen. Dit doen we natuurlijk niet zomaar, maar we hebben wel de mogelijkheid. Zilveren Kruis directeur Zorg Peter Langenbach zegt hierover: “We zijn niet tegen commerciële aanbieders. Zij financieren innovatie, en houden de rest scherp. Maar we zijn wel tegen hoge winsten, die via duistere constructies worden uitgekeerd.”
En hoe zit het met onze eigen winst?
We hebben geen winstoogmerk, maar dat betekent niet dat we geen winst kunnen maken. Van elke euro premie gaat 98 cent naar zorgkosten. De overige 2 cent gebruiken we voor onze bedrijfsvoering, zoals de klantenservice. Als er aan het einde van het jaar geld overblijft, noemen we dat een positief resultaat. Bij een tekort spreken we van een negatief resultaat. Is er een positief resultaat? Dan gebruiken we dat geld om:
- Jouw premie minder hard te laten stijgen.
- In onze spaarpot te stoppen (We zijn wettelijk verplicht geld op de plank te hebben, dit wordt ieder jaar steeds meer vanwege de inflatie).
- Te investeren in de zorg. Meer weten? Lees: Zo is de premie opgebouwd.