Hoe werkt de zorgverzekering?

#ohzitdatzo!

Iedereen in Nederland heeft een zorgverzekering. Maar waarom eigenlijk? En hoe werkt dat precies? We leggen het je uit.

Wat is de basisverzekering?

In Nederland is de basiszorgverzekering verplicht voor iedereen die hier woont of werkt. Voor deze verzekering betaal je premie, meestal per maand. Zo betaalt iedereen mee aan de zorg. We verdelen samen de kosten en spreiden de financiële risico’s. Dat helpt om de zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden. De regels voor de basisverzekering zijn onder andere vastgelegd in de Zorgverzekeringswet (Zvw).

Met de basisverzekering ben je verzekerd voor noodzakelijke zorg zoals:

  • Een bezoek aan de huisarts
  • Ziekenhuiszorg
  • Medicijnen
  • Spoedeisende hulp
  • Psychologische hulp

Je betaalt hiervoor premie aan je zorgverzekeraar. Daarnaast betaal je soms een eigen risico of eigen bijdrage.

Wie betaalt wat?

De zorgkosten in Nederland worden op 2 manieren betaald: via de premie die je zelf betaalt en via belastingen. Onze zorgverzekering is gebaseerd op solidariteit. Dat betekent dat we de kosten samen delen. Mensen met een hoger inkomen betalen meer belasting dan mensen met een lager inkomen. En mensen met een lager inkomen kunnen zorgtoeslag krijgen van de overheid. We delen dus samen de kosten, maar de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Dat hebben we zo met elkaar afgesproken. Zodat iedereen toegang heeft tot noodzakelijke zorg. Ongeacht leeftijd, gezondheid of inkomen.

Wie doet wat?

Bij de zorgverzekering spelen 5 belangrijke partijen een rol:

  • Jij: je betaalt premie en maakt (soms) gebruik van zorg. Er zijn verschillende soorten basisverzekeringen waaruit je kunt kiezen. Voor elke specifieke basisverzekering geldt: iedereen betaalt dezelfde premie, ongeacht leeftijd of gezondheid. De premie kan wel verschillen tussen de verschillende soorten verzekeringen.
  • De zorgverleners: zoals huisartsen en ziekenhuispersoneel, die jou helpen als je zorg nodig hebt.
  • De overheid: bepaalt welke zorg in de basisverzekering zit en wat het eigen risico is. De inhoud kan jaarlijks veranderen. Het Zorginstituut Nederland (ZiNL)adviseert de overheid hierover.
  • Gemeenten: helpen mensen die extra ondersteuning nodig hebben. Bijvoorbeeld jeugdhulp, GGZ zorg voor kinderen tot 18 jaar, begeleiding bij psychische of sociale problemen of hulpmiddelen voor in en om het huis (zoals een traplift of scootmobiel). Deze zorg zit niet in de basisverzekering. Heb je extra hulp nodig? Dan kun je, afhankelijk van je situatie, hulp of een vergoeding krijgen van de gemeente.
  • De zorgverzekeraar: wij betalen jouw zorgkosten en helpen je op weg bij het vinden van de juiste zorg. Zo zorgde onze zorgbemiddeling in 2024 dat ruim 34.000 verzekerden sneller aan de beurt waren. Ook maken we afspraken met zorgverleners over de prijs, kwaliteit en bereikbaarheid. Zo zorgen we ervoor dat jij goede zorg krijgt, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over hoge rekeningen.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa): De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zorgt ervoor dat de zorg eerlijk en duidelijk geregeld is. Ze maken regels, houden toezicht en zorgen dat zorgverzekeraars en zorgaanbieders zich aan de afspraken houden. Ook houden ze toezicht dat niemand voor een basisverzekering geweigerd wordt.

Hoe houden we de zorg goed en betaalbaar?

De zorg in Nederland staat onder druk. We hebben te maken met een vergrijzing, er is een tekort aan zorgpersoneel en de vraag naar zorg stijgt. Daardoor kunnen de wachttijden oplopen en wordt de zorg duurder. We willen dat de zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijft. Daarom zijn veranderingen nodig en werken we aan slimme oplossingen zoals:

  • Digitale zorg.
  • Meer aandacht voor het voorkomen van ziekte, dus preventie.
  • Nog betere samenwerkingen tussen zorgprofessionals.
  • Passende zorg: zorg die aansluit op wat een patiënt wil en nodig heeft, zonder onnodige extra kosten.

We werken samen met zorgverleners, gemeenten en andere partners aan een toekomstbestendige zorgverzekering. Zodat iedereen toegang houdt tot goede zorg, nu en in de toekomst.

Meer weten? Op de website van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vind je meer informatie over hoe we in Nederland zorgen voor goede en betaalbare zorg.  

En hoe zit het met de aanvullende verzekering?

Soms heb je zorg nodig die niet in de basisverzekering zit. Denk aan fysiotherapie, tandartszorg voor 18 jaar of ouder of een bril of lenzen. Daarvoor kun je je aanvullend verzekeren. Er zijn verschillende pakketten, die allemaal extra zijn bovenop de basisverzekering. De zorgverzekeraar bepaalt de voorwaarden en de vergoedingen. Een aanvullende verzekering is niet verplicht. Je kiest zelf of je die nodig hebt en welk pakket het beste bij je past. Zo ben je goed verzekerd voor de zorg die jij belangrijk vindt.

Meer #ohzitdatzo!

De wereld van zorg en verzekeren zit best ingewikkeld in elkaar. In #ohzitdatzo! leggen we het je helder en feitelijk uit.