Hoe kom je het snelst van je verkoudheid af? Tips van een huisarts.

Een verkoudheid is iets waar bijna iedereen weleens mee te maken krijgt. Je hebt een verstopte neus, hoest, misschien een beetje koorts en je voelt je wat moe. Maar wat doe je om er het snelst weer vanaf te komen? Om deze vraag te beantwoorden spraken we met huisarts Rick van den Doel en deelt hij handige tips over hoe je snel van je verkoudheid afkomt (of je sneller beter voelt).
Lees de samenvatting

Hoe kom je het snelst van je verkoudheid af? Tips van een huisarts:

  • Rust en slaap: Voldoende rust en slaap zijn essentieel voor herstel. Het lichaam heeft energie nodig om het verkoudheidsvirus te bestrijden.
  • Neusdruppels of neusspray: Deze kunnen helpen om de neus open te houden en het drukkende gevoel in de holtes te verminderen.
  • Voldoende hydratatie: Drink veel water, thee of warme bouillon om de slijmvliezen vochtig te houden en de neus vrij te maken. 
  • Warme dranken en keelpastilles: Bij keelpijn kunnen warme dranken zoals kamillethee met honing en keelpastilles verzachting bieden. 
  • Neus spoelen of snuiten: Spoel de neus met zout water of snuit regelmatig om snot te verwijderen en de druk op de holtes te verminderen. 
  • Paracetamol: Gebruik paracetamol om koorts en pijn te verlichten, volgens de aanwijzingen op de verpakking. 
  • Gezonde voeding: Eet gezond en voedzaam, met veel groenten, vezels en eiwitten, om het lichaam de energie te geven die het nodig heeft om te herstellen. 
  • Stomen: Inhaleren van stoom kan helpen om de neusgangen te openen en slijm los te maken, wat de ademhaling vergemakkelijkt en de druk vermindert. 
  • Vermijd roken en alcohol: Roken irriteert de luchtwegen en kan de klachten verergeren, terwijl alcohol uitdrogend werkt en de weerstand kan verlagen, wat het herstel vertraagt.

Deze adviezen zijn afkomstig van huisarts Rick van den Doel en zijn bedoeld om de symptomen van verkoudheid te verlichten en het herstel te bevorderen. 

Hoe kom je het snelst van je verkoudheid af?

Het is het antwoord dat we allemaal liever niet horen, maar er is geen wondermiddel tegen verkoudheid waardoor je er sneller vanaf komt. Daar staat tegenover dat er wel een manier is om de verkoudheid niet langer te laten duren: genoeg slapen. Huisarts Rick van de Doel legt uit: “Wanneer je verkouden bent, houd er dan rekening mee dat je lichaam niet helemaal fit is. Wanneer je doorgaat alsof er niets aan de hand is, dan duurt de verkoudheid langer. Om beter te worden, heeft je lichaam ontspanning nodig. Dus neem veel rust, werk wanneer mogelijk thuis en ga even niet sporten. Zeker niet intensief sporten.”

Wat kun je zelf doen als je verkouden bent om je beter te voelen?

Een verkoudheid gaat meestal vanzelf weer over en duurt ongeveer een week. Er is helaas geen wondermiddel of medicijn tegen een verkoudheid. Er zijn wel een aantal dingen die je helpen bij verkoudheid.

  • Rust en slapen. Wanneer je verkouden bent, probeer veel te slapen en ontspan regelmatig. Je lichaam heeft energie nodig om beter te worden.
  • Neusdruppels of neusspray. Gebruik een neusspray of -druppels om je neus open te houden. Hierdoor voel je je vaak beter en voel je een minder drukkend gevoel in je holtes.
  • Drink veel water. Om je slijmvliezen vochtig te houden en je neus vrij te maken, drink je het beste genoeg water, thee of warme bouillon.
  • Warme dranken. Bij keelpijn verzachten warme dranken zoals kamillethee met honing je keel. Of slik keelpastilles.
  • Spoelen met zout water of je neus snuiten. Om zoveel mogelijk snot te verwijderen en de druk op je holtes te verkleinen, spoel je je neus met zout water of snuit je je neus zoveel mogelijk.
  • Paracetamol. Tegen koorts en pijn gebruik je paracetamol. Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking.
  • Gezond eten. Eet gezond en voedzaam. Neem bijvoorbeeld veel groenten, vezels en eiwitten. Dit geeft je lichaam de energie die het nodig heeft om te herstellen.
  • Stomen. Het inademen van stoom kan helpen om je neus vrij te maken. Je kunt een stoombad nemen of een kom heet water met een handdoek over je hoofd houden. Hieronder lees je meer over stomen en hoe dat werkt.

Stomen bij verkoudheid: zo doe je dat

Stomen kan een goede manier zijn om je beter te voelen tijdens verkoudheid. Door te stomen worden je neusgangen geopend en komt slijm los. Hierdoor adem je makkelijker en wordt de druk verlaagd. Het is belangrijk om te weten dat stomen de klachten van een verkoudheid kan verlichten, maar dat het de verkoudheid niet geneest.

Hoe stoom je bij verkoudheid?

  1. Verwarm water. Vul een kom met heet water (niet kokend). Zorg ervoor dat het water niet te heet is, maximaal 60 graden Celsius.
  2. Voeg pepermuntgeur toe. Voeg een paar druppels pepermuntolie, eucalyptusolie of menthololie aan het water toe. Deze kan je bij de drogist kopen. Voeg de druppels toe aan het warme water. Lees de bijsluiter voor de hoeveelheid druppels en meng deze goed in het water.
  3. Hang boven de kom. Leg een handdoek over je hoofd en de kom. Zorg ervoor dat de handdoek goed aansluit, zodat de stoom niet ontsnapt.
  4. Hoe stoom je? Leun met je gezicht boven de kom en adem diep in door je neus. Zo laat je de warme stoom met pepermuntolie, eucalyptusolie of menthololie in je longen komen. Adem uit door je mond. Het kan zijn dat het door een verstopte neus in het begin moeilijker is om door je neus te ademen. De stoom zorgt ervoor dat de neus vanzelf meer open gaat.
  5. Hoe lang stomen bij verkoudheid? Huisarts Rick van den Doel vertelt: “Het wordt aangeraden om 10 minuten lang te stomen en dit 3 keer per dag te doen. Kijk vooral goed op de bijsluiter van het product, dit kan per product verschillen.”

Wat kan je beter niet doen bij verkoudheid?

Wat kan je beter vermijden als je verkouden bent? Het is niet verstandig om tijdens een verkoudheid te roken en alcohol te drinken. Roken irriteert namelijk de luchtwegen en verergert mogelijk je klachten. Alcohol werkt daarnaast uitdrogend en kan je weerstand verlagen. Hierdoor duurt het herstel nog langer.

Meer weten over verkoudheid?

Vraag het in de Zilveren Kruis Wijzer-app! De Zilveren Kruis Wijzer-app helpt je met alle vragen of zorgen over jouw gezondheid. In de app vind je handige info over verschillende klachten en kan je chatten met een verpleegkundige. Handig wanneer je twijfelt of je met een klacht naar de huisarts moet gaan of wanneer je op vakantie bent. In de app krijg je een snelle reactie en betrouwbaar advies en zijn jouw gegevens altijd veilig en privé.

Download hier de Zilveren Kruis Wijzer-app of lees meer artikelen over seizoensklachten zoals verkoudheid.

Over Rick van den Doel

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met huisarts Rick van den Doel. Naast zijn werk als huisarts is Rick sinds 2022 ook werkzaam bij Zilveren Kruis. In zijn werk zoekt hij de verbinding tussen de zorg en de zorgverzekeraar met als doel de huisartsenzorg toegankelijk te houden.

schrijvende hand

Redactie Magazine