Veelgestelde vragen

Smeerpalen

Een zonnebrandpaal is een paal met een dispenser voor zonnebrandcrème, beschermingsfactor (SPF) 30. Je kunt hier gratis zonnebrandcrème pakken, zodat je jezelf kunt beschermen tegen UV-straling van de zon.

Een smeerfiets is een bakfiets met daarin een smeerpaal met 5 liter zonnebrandcrème. Op zonnige dagen zetten we deze op verschillende locaties in.

Ze staan er de hele zomer, tot en met september. Op de festivals staan de zonnebrandpalen er alleen tijdens het festival.

We hebben 2 type palen, een pilaar en paal met een zonnepaneel. In beide palen zit dezelfde zonnebrandcrème.

Kenmerken van de zonnebrandcrème:

 • SPF30
 • Geschikt voor gezicht & lichaam
 • Beschermend tegen UV-A en UV-B
 • Natuurlijke ingrediënten in de zonnebrandcrème zijn biologisch
 • Waterbestendig
 • Gluten- en dierproefvrij
 • Bevat geen chemische of petrochemische synthetische derivaten, parabenen of siliconen, paraffine of vaseline

Ingrediënten: Water, Simmondsia chinesis olie (Jojoba), Cetearyl alcohol, Butyosperfum, Titanium dioxide, Glycerine, Polyglyceryl–3 –Cetyl ether olivate/succinate, Glyceryl Stearate, Cera Alba, Ricinus Communis (Castor) zaadolie, Zea mays, Juglans Regia extract, Kurkuma extract, Beta caroteen, Allantoïne, Melkzuur, Caprylyl Glycol, Phenethyl alcohol.

Heb je weleens een allergische reactie door zonnebrandcrème gehad? Dan raden we aan het eerst een klein stukje op de binnenkant van je pols te smeren.

 

Huidkanker

In Nederland is huidkanker de meest voorkomende én snelst toenemende vorm van kanker. Wist je dat 1 op de 5 mensen huidkanker krijgt in Nederland? En dat hoe vaker je verbrandt door de zon, hoe meer kans je hebt op huidkanker? We maken mensen bewust van hoe belangrijk het is om je huid te beschermen tegen de zon. Want alles telt mee als het gaat om je gezondheid. Ook insmeren om huidkanker te voorkomen.

Huidkanker ontstaat door blootstelling van uv-straling uit zonlicht of straling van de zonnebank. Maar ook erfelijke factoren kunnen de kans op huidkanker vergroten.

Bescherming tegen teveel blootstelling aan UV-straling is van groot belang. Daarnaast is het belangrijk om veranderingen van moedervlekken en andere plekjes op de huid in de gaten te houden. Algemene tips:

 • Bescherm je huid met beschermende kleding, een hoedje of een pet en een zonnebril met goede UV-bescherming.
 • Smeer je buiten iedere 2 uur in met zonnebrandcrème met een hogere beschermingsfactor (minstens factor 30). Gebruik per keer ongeveer 7 theelepels voor je hele lichaam.
 • Ga niet in de zon liggen tussen 12.00 en 15.00 uur. In die periode dringt de meeste UV-straling uit het zonlicht in de huid.
 • Laat je huid voorzichtig wennen aan de zon – vooral in het voorjaar - en voorkom verbranding van je huid.
 • Vermijd zonnebanken.

 

HUKAS (Huidkanker Stichting) heeft veel informatie over huidkanker.

Op de website van het Huidfonds kun je ook veel lezen over zonbescherming en huidkanker.

Insmeren

Gemiddeld moet je je ongeveer elke 2 uur insmeren. En het ligt eraan wat je in de zon wil gaan doen: denk aan sporten, bewegen of zonnen. Als je bijvoorbeeld sport in de zon, dan zweet je meer en moet je vaker smeren. Kinderen en mensen met een lichte huid moeten ook wat vaker smeren. Smeer je ook opnieuw in na het zwemmen, ook als je zonnebrandcrème waterproof is. Een waterproof zonnebrandcrème blijft weliswaar beter op je huid zitten, maar de werking kan wel flink minder worden.

 • UV-A: deze straling gaat dieper door je huid heen. Dit zorgt voor schade als rimpels en veroudering. Maar UV-A draagt ook bij aan de ontwikkeling van huidkanker.
 • UV-B: door deze straling verbrand je. Dit kan DNA-schade geven en op de langere termijn huidkanker veroorzaken.

De zonnebank geeft vooral UV-A-straling en – in mindere mate – ook UV-B. Lange tijd werd gedacht dat je alleen van UV-B-straling huidkanker kon krijgen. Maar inmiddels weten we dat ook de UV-A straling huidkanker kan veroorzaken.

We noemen de UV-index ook wel ‘zonkracht’. Deze zonkracht geeft de maat aan voor de hoeveelheid UV-straling. Dit wordt mede bepaald door de stand van de zon. De UV-index geeft aan hoe lang je huid onbeschermd in de zon kan zonder te verbranden of warm aan te voelen (rode gloed).

In Nederland varieert de zonkracht van 0 tot 8. Bij 0 is er geen UV-straling en 8 staat voor de maximale hoeveelheid UV-straling. Hoe hoger de zonkracht, hoe belangrijker het is om te smeren. In de meeste weer-apps zie je tegenwoordig ook de UV-index.

Eigenlijk elke dag! Want straling kan ook erg schadelijk zijn als de zon niet heel hard schijnt. Dit betekent dat je je ook in de winter en ook als het bewolkt is, zou moeten insmeren. Want ook dan is er UV-straling (check de UV-index). Én het helpt je tegen het krijgen van rimpels!

We vergeten vaak te smeren bij dagelijkse activiteiten:

 • Een fietstochtje maken of wandelen
 • Tuinieren
 • Een terrasje pakken
 • Sporten
 • Bij kinderen: Buiten spelen, naar de speeltuin

Niet iedere huid reageert hetzelfde op blootstelling aan de zon. Hoe je huid reageert, hangt af van jouw huidtype. We bepalen aan de hand van 6 huidtypes hoe gevoelig je huid is voor de zon. Deze indeling is bedacht door de Amerikaanse dermatoloog Thomas B. Fitzpatrick.

Huidtype 1 (verbrandt heel snel en wordt niet bruin) tot type 6 (donkere huid en verbrandt zelden). Zie het zonadvies op maat van het Huidfonds om te checken welk huidtype je hebt en hoe je je huid het beste kunt beschermen tegen de zon. Ook lees je hier welke factor het beste bij jouw huid past.

Sommige medicijnen zorgen ervoor dat de huid gevoeliger is voor zonlicht, zie hiervoor de bijsluiter van jouw medicijnen.

Verbrand

Als je verbrandt door de zon ontstaan er verkeerde cellen. Deze cellen vermenigvuldigen zich en dit kan uitgroeien tot huidkanker. En naast huidkanker loop je dus ook het risico op een versnelde veroudering van de huid, rimpels en pigmentvlekken.

En verbrand je vóór je zestiende, dan is dit een extra grote risicofactor voor het krijgen van huidkanker. De gevolgen merk je pas jaren later.

Nu.nl heeft hier een duidelijke animatie van gemaakt. Daarin leggen ze uit wat verbranding door de zon met je huid doet.

 • Het belangrijkste is om direct uit de zon te gaan als je merkt dat je huid aan het verbranden is.
 • Probeer je huid te koelen met natte doeken. Smeer je daarna in met een after-sun gel of lotion (zonder alcohol, omdat dit de huid uitdroogt). Tip: bewaar deze in de ijskast, dan is het lekker koel op je huid.
 • Blijf een dag of 3 uit de zon om je huid tot rust te laten komen en te herstellen.

Je nek, hoofd en borst worden het meest aan de zon blootgesteld en verbranden daardoor het meest. Andere plekken zijn haarlijn, lippen, voeten en oren, omdat je deze plekken vaak vergeet in te smeren.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Stel je vraag aan Drs Leenarts

Heb je een vraag over zonbescherming en wil je deze stellen aan een expert? Dat kan! Drs Leenarts beantwoordt de meest gestelde vragen op onze website.

Stuur jouw vraag in