Eigen risico

Hoe werkt het eigen risico?

In Nederland betaalt iedereen van 18 jaar of ouder elk kalenderjaar de eerste € 385 van verzekerde zorgkosten zelf. Zo blijft de premie lager en worden mensen bewuster gemaakt van de kosten van de zorg. Het verplicht eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering. Mensen met minder inkomen, hebben recht op zorgtoeslag. Dat is een maandelijkse tegemoetkoming in zorgkosten.

Alles over het eigen risico
 

Een hoger vrijwillig eigen risico, een lagere premie

U kunt uw eigen risico voor 2017 verhogen tot maximaal € 885. Dat noemen we een vrijwillig eigen risico. Hierdoor wordt uw premie lager. Het betekent wel dat u een groter deel van de eerste zorgkosten zelf betaalt.

U kiest uw vrijwillige eigen risico voor een heel kalenderjaar. Wilt u dit veranderen? Geef het dan voor 1 januari van het nieuwe jaar door. Let op: deze kortingen zijn gebaseerd op de tarieven van 2017 en gelden dus niet voor 2016.

Uw vrijwillig eigen risico U bespaart per maand
€ 385 € 0
€ 485 € 4
€ 585 € 8
€ 685 € 12
€ 785 € 16
€ 885 € 20

Voor ZieZo geldt een andere korting

Heeft u een basisverzekering bij ZieZo? Dan kunt u alleen kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 885. U bespaart dan € 22 per maand.


Praat mee op de Community

Financieel risico

Veelgestelde vragen

Als wij zorgkosten uit de basisverzekering voor u betaald hebben. Soms duurt het enige tijd voordat wij de nota ontvangen. Vooral bij ziekenhuiskosten kan dit lang (soms meer dan 1 jaar) duren.

  1. Uw zorgverlener stuurt ons de nota. Wij betalen het hele bedrag aan de zorgverlener. Daarna krijgt u van ons het declaratieoverzicht. Op het declaratieoverzicht staat wat u aan eventuele eigen bijdrage en eigen risico moet betalen. Dit bedrag incasseren wij via automatische incasso, of u maakt het zelf over.
  2. U krijgt zelf een nota van de zorgverlener. Die betaalt u eerst zelf. U stuurt deze betaalde nota naar ons op. Bijvoorbeeld via Mijn Zilveren Kruis. Wij berekenen de vergoeding waar u recht op heeft. Van dit bedrag halen wij eerst de eventuele eigen bijdrage en daarna het eigen risico af. Het bedrag dat dan overblijft, krijgt u van ons als dit valt onder verzekerde zorg.

U betaalt geen eigen risico voor kinderen onder de 18 jaar. U betaalt soms wel een eigen bijdrage.

Als uw behandeling (DBC-zorgproduct) in 2016 start, dan verrekenen wij deze behandeling met uw eigen risico van 2016. Ook als de behandeling in 2017 stopt.

Ziekenhuizen declareren hun zorg met een DBC (Diagnose Behandeling Combinatie). De DBC staat voor het geheel aan zorg die u ontvangt. Van zorgvraag tot diagnose en behandeling. De startdatum van een behandeling bepaalt met welk jaar wij uw eigen risico verrekenen. Als u bijvoorbeeld in december 2016 geopereerd wordt en in januari 2017 het ziekenhuis verlaat, dan verrekenen wij de kosten met het eigen risico van het jaar 2016.

Een DBC-traject mag maximaal 120 dagen duren. Duurt uw behandeling langer dan wordt een vervolg-DBC gestart. Ook wanneer u een operatie ondergaat waarbij een vervolgafspraak of nacontrole meer dan 42 dagen na de operatie plaatsvindt wordt een vervolg-DBC gestart. Let op: Als die DBC's in verschillende jaren worden geopend, dan houden wij tweemaal eigen risico in en niet eenmaal. U moet dan zowel het eigen risico van 2016, als het eigen risico van 2017 betalen. U kunt altijd navragen of en wanneer er een vervolg-DBC wordt gestart bij uw behandelaar in het ziekenhuis of bij onze persoonlijke zorgcoach. Meer informatie over ziekenhuisnota’s.

Ja een vervolgbehandeling wordt gezien als een nieuwe behandeling (DBC-zorgproduct). U betaalt daar dus eigen risico voor. Vraag aan uw zorgverlener of uw vervolgbehandeling een zogenaamde nieuwe behandeling is.

Zilveren Kruis is onderdeel van Achmea