Basis Budget

Wilt u een betaalbare basisverzekering? En vindt u het niet erg dat u uw behandelingen niet bij alle ziekenhuizen in Nederland 100% vergoed krijgt? Dan is de Basis Budget een goede keuze. De Basis Budget kost € 131,95 per maand in 2023.

Waar kunt u terecht met Basis Budget?

Keuze uit geselecteerde ziekenhuizen

De Basis Budget is een naturapolis met een beperkt aantal geselecteerde ziekenhuizen. De geselecteerde ziekenhuizen bieden goede zorg voor de laagste prijs. Er is bijna altijd een geselecteerde zorgverlener binnen 45 minuten rijden. In de meeste gevallen is dit zelfs niet meer dan 30 minuten. U krijgt alleen in een van de geselecteerde ziekenhuizen alle behandelingen 100 % vergoed. Dit zijn minder ziekenhuizen dan bij onze andere basisverzekeringen. Zo kunnen wij u een lage premie bieden. Voor spoedeisende zorg kunt u in elk ziekenhuis in Nederland terecht.

De kwaliteit van de zorg bij ziekenhuizen die geselecteerde zijn voor Basis Budget is hetzelfde als bij alle andere ziekenhuizen waar we een contract mee hebben. Alle ziekenhuizen voldoen aan onze kwaliteitseisen.

Bekijk de geselecteerde ziekenhuizen 

 1. Heeft u een doorverwijzing van uw huisarts?

 2. Bekijk zelf bij welke zorgverlener u 100% vergoed krijgt.

 3. Zo voorkomt u dat u een deel van de rekening zelf moet betalen

Alleen bij geselecteerde zorgverleners krijgt u 100% vergoeding

Gaat u naar 1 van de niet-geselecteerde ziekenhuizen of niet-gecontracteerde zorgverleners? Dan betalen wij maximaal 75% van het gemiddelde tarief waarvoor wij de zorg hebben ingekocht. De rest van de kosten betaalt u zelf. U bent in eerste instantie zelf verantwoordelijk om te controleren of u de kosten helemaal vergoed krijgt. Kijk daarom voordat u een afspraak maakt altijd eerst bij welke geselecteerde ziekenhuizen u de behandeling 100% vergoed krijgt. U kunt daarbij gebruik maken van de zorgzoeker en het overzicht van de geselecteerde ziekenhuizen. Ook ziekenhuizen zelf moeten u informeren over het feit dat ze niet gecontracteerde zijn en over de kosten van een behandeling.

Met andere zorgverleners bedoelen we bijvoorbeeld een fysiotherapeut, podotherapeut of zelfstandig behandelcentrum. Houd er rekening mee dat voor de meeste vergoedingen het verplicht eigen risico geldt.

Open de Zorgzoeker

Vergelijk onze 3 basisverzekeringen

Bereken uw premie

Sommige behandelingen worden in elk ziekenhuis 100% vergoed

U krijgt 100% vergoed in elk ziekenhuis in Nederland voor:

 • Spoedeisende hulp. Ook als u vanaf de spoedeisende hulp meteen wordt opgenomen in een niet-geselecteerde ziekenhuis. De vervolgbehandelingen en nacontroles in het niet-geselecteerde ziekenhuis die nog horen bij uw bezoek aan de spoedeisende hulp vallen ook onder deze vergoeding. En ook een spoedbehandeling op de polikliniek binnen 24 uur nadat u de verwijzing kreeg.

U krijgt 100% vergoed bij alle ziekenhuizen voor:

 • Een behandeling waarvoor u door een medisch specialist van zorginstelling A bent doorverwezen naar een medisch specialist van een niet voor de Basis Budget gecontracteerde zorginstelling B. Dit noemen we een tertiaire verwijzing. Ook de vervolgbehandelingen, nacontroles en interne doorverwijzing in het niet voor de Basis Budget gecontracteerde ziekenhuis of zbc horen bij deze zorg.
 • Verloskundige zorg (ziekenhuiszorg rondom uw zwangerschap)
 • Zorg voor kinderen jonger dan 18 jaar. Uw kinderen krijgen automatisch de Basis Zeker als u kiest voor Basis Budget.
 • Een lopende behandeling die u gestart bent toen het ziekenhuis nog geselecteerd was voor uw Basis Budget. Of een behandeling die u gestart bent toen u nog geen Basis Budget had; U kunt deze behandeling gewoon afmaken.
 • Een behandeling die alleen in een specifiek ziekenhuis plaatsvindt. Dit is een een WBMV product.
 • Een behandeling die valt onder overig zorgproduct, zoals kaakchirurgie, laboratoriumonderzoek of röntgenfoto’s.
 • Een behandeling in het ziekenhuis die valt onder de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).
 • Prostaatkankeroperaties. U kunt terecht bij alle ziekenhuizen met wie wij een contract hebben over prostaatkankeroperaties.
 • Voor een transgender behandeling krijgt u 100% vergoed. In de Zorgzoeker vindt u welke ziekenhuizen in Nederland specialist zijn in het uitvoeren van deze behandeling.

Voor de meeste vergoedingen vanuit de basisverzekering geldt het verplicht eigen risico. Daarnaast gelden er voorwaarden. Bekijk daarom vooraf altijd het complete vergoedingenoverzicht of de voorwaarden (pdf).

Veelgestelde vragen

Dan heeft u zorg ontvangen in een niet voor de Basis Budget geselecteerd ziekenhuis. Dit betekent dat wij maximaal 75% van het gemiddeld gecontracteerd tarief betalen voor deze behandeling. Dit staat in de polisvoorwaarden van de Basis Budget.
Op de website en in de zorgzoeker vindt u een overzicht van de voor uw Basis Budget geselecteerde ziekenhuizen, waar u voor alle behandelingen 100% vergoeding krijgt. Ook ziekenhuizen zelf moeten u informeren over het feit dat ze niet zijn gecontracteerd en over de eventuele gevolgen daarvan voor de vergoeding van een behandeling.
U gaat dan naar een ander geselecteerd ziekenhuis. Een wachtlijst is geen reden om naar een niet-geselecteerd ziekenhuis te gaan. Soms is een ander geselecteerd ziekenhuis wel verder weg. Onze Zorgcoach kan met u kijken waar u terecht kunt.
Nee. Als u direct vanaf de spoedeisende hulp in een niet-geselecteerd ziekenhuis opgenomen wordt dan vallen deze kosten onder de vergoeding spoedeisende zorg. Dit geldt ook voor de vervolgbehandelingen en nacontroles in het niet-geselecteerde ziekenhuis die nog horen bij uw bezoek aan de spoedeisende hulp. Of een spoedbehandeling op de polikliniek binnen 24 uur nadat u de verwijzing kreeg.