Dit zijn de Vitaliteitsmanagers van het jaar

Hoe ga ik verzuim tegen? Steeds meer ondernemers vragen zich dat af. Investeren in het fysieke en mentale welzijn blijkt één van de meest effectieve manieren om dit voor elkaar te krijgen. Dat was één van de belangrijkste lessen tijdens het Wellbeing & Vitaliteitsevent op 10 oktober in Maarssen, hét event voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers.
Vitality Manager 2023

Rob Koelewijn (Zilveren Kruis), Merlyn Esajas (Vattenfall), Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf) en Krista Woldering (UMGC Ambulancezorg)

Zilveren Kruis en Gezond in Bedrijf organiseren dit jaarlijkse event om de gezondheid van werkend Nederland beter op de kaart zetten. Na een dag kennis tanken en inspiratie opdoen werden Merlyn Esajas van Vattenfall (Grootzakelijk) en Chantal Engels van Atlant Basisonderwijs (MKB) uitgeroepen tot vitaliteitsmanagers van het jaar. Zo heeft Chantal Engels de functioneringsgesprekken bij Atlant Basisonderwijs uit de IJmond-regio aangepakt. Van observeren en een formulier naar het voeren van een echt gesprek.

Vitale werkvloer

Bij Vattenfall is Merlyn Esajas de grote aanjager van een vitale werkvloer. Medewerkers krijgen korting op diverse lidmaatschapsabonnementen, van de sportschool tot yogales. “Inmiddels maakt 30 tot 35 procent van onze medewerkers gebruik van ons Vattenfall Vitality Platform”, aldus Esajas. “Recent hebben we ons hele vitaliteitsaanbod op één plek gecentraliseerd. Daar vinden collega's precies de tools die bij ze passen. Ben je op zoek naar hulp voor mentale gezondheid? Dan ga je naar Mental Mountains. En voor financiële hulp is er de tool Financial Help Support. Zo bieden we precies de hulp die mensen nodig hebben.“

Compleet beeld van medewerkers

”We zijn gestart met een nieuwe visie op HR. Gezondheid, balans, plezier en persoonlijke ontwikkeling zijn voor ons nu de belangrijkste pijlers in dat nieuwe beleid. Het Huis van Werkvermogen gebruiken we hierbij als theoretisch model, dit geeft de relatie weer tussen de individuele, organisatorische en sociale dimensies van werkvermogen. We stellen nu heel gericht de juiste vragen over deze thema’s en krijgen zo een compleet beeld over de inzetbaarheid van onze mensen.“ En dat is niet zonder succes. Maar liefst 96 procent van de circa 340 medewerkers beveelt Atlas Basisonderwijs aan als werkgever.

Gezondheidspunten verdienen

De andere finalist in de categorie MKB was Krista Woldering. Zij is HR-manager bij UMGC Ambulancezorg, dat actief is in Drenthe en een deel van Friesland. Sinds 2015 maakt de organisatie serieus werk van vitaliteit. Een concreet voorbeeld van dat beleid zijn de zogeheten Health Coins. ”Daarmee belonen we medewerkers die gezond gedrag laten zien. Een wearable legt vast of je voldoende slaapt en genoeg beweegt. De punten die je daarmee verdient, kun je verzilveren in onze webshop. Daar vinden medewerkers allerlei gezonde producten en diensten. Van de 450 collega’s doen bijna de helft mee aan dit programma.“ 

Healthy Management-programma

Een soortgelijk spaarinitiatief is er ook bij SAP Nederland. Hier is Simone Langewouters sinds 2015 Health Safety & Wellbeing Officer en zij was genomineerd in de categorie Grootzakelijk. Een belangrijke rol in het vitaliteitsbeleid van SAP Nederland is weggelegd voor leidinggevenden. ”We hebben een Healthy Management-programma. Daarin worden leidinggevenden getraind om met medewerkers het juiste gesprek te voeren. Hoe gaat het met iemand? Hoe is de situatie thuis? Die gesprekken kunnen bijvoorbeeld leiden tot een doorverwijzing naar een bedrijfsarts of mental coach. Zo gaan we mogelijk verzuim tegen.”

Rob Koelewijn
We hebben de ambitie om werkend Nederland gezonder maken

- Manager Gezond Ondernemen, Zilveren Kruis

De BV Nederland gezonder maken

Rob Koelewijn is manager Gezond Ondernemen bij Zilveren Kruis en hij kijkt in ieder geval terug op een geslaagd event. ”We hebben de ambitie om werkend Nederland gezonder maken. Dat doen we niet alleen met goede zorgverzekeringen. Denk ook aan advies, data en diensten op het gebied van vitaliteit en wellbeing. Maar ook door bedrijven in netwerken en op events bij elkaar te brengen. Wij geloven erin dat we samen met bedrijven de BV Nederland gezonder kunnen maken. En daar heeft dit Wellbeing & Vitaliteitsevent aan bijgedragen.“ Koelewijn ziet vitaliteit als belangrijke randvoorwaarde om persoonlijke en organisatiedoelstellingen te behalen. “Meer dan de helft van de bedrijven in Nederland krijgt een deel van de openstaande vacatures momenteel niet gevuld. Ze hebben er daarom veel belang bij dat medewerkers zich goed voelen en de organisatie trouw willen blijven”, vertelt hij.

Plezier op je werk

Meer bewegen. Niet roken. Gezond eten. Voldoende sporten. Lange tijd waren dat de vitaliteitsthema's waar het om ging. “Ze zijn nog steeds belangrijk, maar wij weten dat de directe omgeving nog meer van invloed is. Of je met plezier naar je werk gaat, daar betekenisvol bent, je vakmanschap kunt ontwikkelen en er kansen zijn om door te groeien”, aldus Koelewijn. ”Onderzoek laat zien dat leidinggevenden hierin een cruciale rol hebben. Zij zijn grotendeels verantwoordelijk voor deze ingrediënten, die samen zorgen voor de juiste werkomgeving en een goede organisatiecultuur. Hun impact op de geestelijke gezondheid van werknemers is zelfs groter dan die van hun arts of therapeut.”

Ziekteverzuim

In 2022 steeg het ziekteverzuim in ons land naar 5,6 procent. Dat wil zeggen dat van de 1.000 te werken dagen 56 werden verzuimd wegens ziekte. Een jaar eerder was dat nog 4,9 procent en niet eerder was de toename zo groot. Koploper is de zorg, met een verzuim van maar liefst 7,9 procent. Griep en verkoudheid zijn de voornaamste redenen, zo blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van CBS en TNO. Daarna worden psychische klachten, overspannenheid en burn-out verschijnselen het vaakst genoemd.

Vitaliteitsmanager als welzijnsmotor

Om dit thema strategisch beet te pakken, wijzen steeds meer bedrijven een vitaliteitsmanager aan. Die functioneert als de welzijnsmotor van de organisatie. “Dertien jaar geleden stond dit vakgebied nog in de kinderschoenen”, zegt Diederik Gallas. Hij is manager van Gezond in Bedrijf Business School, auteur van het pas verschenen boek ‘Wellbeing & Vitaliteitsmanagement’ en geestelijk vader van de award 'Vitaliteitsmanager van het jaar’.

“Destijds ging het nog om groene appeltjes bij de koffieautomaat en 10.000 stappen per dag. Tegenwoordig draait vitaliteit veel meer om het voeren van het juiste gesprek. Het gaat om leidinggevenden die aandacht schenken aan collega’s met wie het misschien even niet zo lekker gaat. Dat kan bijvoorbeeld komen door een nare situatie thuis. Dit tijdig waarnemen en het gesprek erover aangaan, is de meest efficiënte remedie tegen verzuim.”

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze auteur

""
Artikel
3 minuten lezen

Deloitte, TNO en Zilveren Kruis zetten wellbeing in beweging

Wellbeing vormt de kern van een gezonde en toekomstbestendige organisatie. Zonder fitte, vitale en gelukkige medewerkers kan een organisatie niet floreren.
""
Artikel
4 minuten lezen

Je ziet gewoon steeds meer energie in het pand

Met fitcoins als betaalmiddel creëren we een ecosysteem rondom bewegen.