Transcript Afl. 5 -Darmflora

Edson

[ 00:00:00 ]Van oude wijsheden tot online trends over gezondheid wordt altijd van alles beweerd. In Gezond Verstand ga ik, Edson , samen met een expert en ervaringsdeskundige op zoek naar betrouwbare informatie als het gaat om die vele gezondheidsmisvattingen die je online tegenkomt. We gaan in gesprek aan de hand van feiten en fabels en vandaag gaan we het hebben over darmflora. Yes, zeker weten. We gaan naar de intro's, want ik doe het niet alleen. Ik heb gasten hier, een expert, een ervaringsdeskundige. Onze ervaringsdeskundige is Sanne van Lierop. Al sinds haar eerste levensjaar leeft ze met jeugdreuma. Door alle medicatie kreeg ze steeds meer last van haar darmen en werd ze noodgedwongen om zich te verdiepen in voeding. Klopt.

Voorbijganger  1

[ 00:01:43 ]Het is eigenlijk zo'n detox ook. Maar hij is slechter voor je dan geen detox nemen.

Voorbijganger 2

[ 00:01:48 ]Ik denk het wel. Het is toch ook met gembershots en zo. Volgens mij is dat wel heel goed voor je darmen. Precies, maar het is ook niet gezond. Het is wel gezond hoor, zeker. Maar je moet er niet te veel van nemen. Ja, en ook je moet er natuurlijk wel bij blijven eten. Want heel veel mensen die gaan dan zo'n sappenkuur doen, dan gaan ze drie dagen niks eten. Maar wel sapjes drinken en dan denk ik ook wel een beetje van ja, dat is ook niet gezond. Je moet wel goed blijven eten. Nee, volgens mij is dat in ieder geval niet wetenschappelijk bewezen.

Voorbijganger 3

[ 00:02:13 ]Ja, dat zou best kunnen. Ik doe dat zelf dan niet bewust. Maar bijvoorbeeld gember is denk ik wel gezond. Vroeger had ik wel eens tarwegassap gedronken. Dat soort dingen bij mijn vader thuis. Dus ik kan wel voorstellen dat het gezond is.

Voorbijganger 4

[ 00:02:29 ]Ik geloof niet per se heel erg in detoxen. Want het voelt een beetje als een soort nucleaire optie. Die dan ook weer rechtvaardigt dat je daarvoor en daarna weer veel gaat drinken. Dus het zou vast niet tegenwerken, maar ik denk dat het beter is om gewoon te matigen in het algemeen. En dan heb je ook geen detox nodig.

Edson

[ 00:02:46 ]Ja, Sanne. Af en toe detoxen, sappenkuurtje. Ja, ik hoor het in mijn omgeving heel vaak. Heb jij het wel eens gedaan?

Sanne van Lierop

[ 00:02:53 ]Ik heb het wel eens gedaan, ja. Maar ik moet zeggen, al een hele tijd geleden. En ik deed ook in de periode dat ik echt met zo'n hele opgeblazen buik rondliep. In de hoop dat als je je darm even rust gaf, dat het wat rustiger werd. Maar mijn ervaring was dat ik altijd veel te veel honger had. Dus dat het niet eten was voor mij niet vol te houden. En misschien heb je in die dagen minder last van je opgeblazen buik. Maar dat is letterlijk omdat je eigenlijk alleen maar drinkt en niet eet.

Edson

[ 00:03:25 ]Dat je niks erin hebt zitten. Is het goed voor je darmen, zeg jij?

Sanne van Lierop

[ 00:03:38 ]Ik zou het niet doen. Maar ja, meer fabel. Als in, ik denk dat het beter is om gewoon evenwichtig te eten. En op zoek te gaan naar voeding en een eetpatroon dat voor jou werkt. Dan je lichaam drie dagen in hongerstand zetten en alleen maar sappen drinken.

Edson

[ 00:03:54 ]Oké, ik ga naar je buurman. Joris, verlos ons uit ons lijden. Is het goed voor je of niet?

Joris Uijt de Haag

[ 00:04:00 ]Ik ben het eens met Sanne. Ik denk dat het toch een beetje een fabel is. Ik denk dat het idee heel aantrekkelijk is. Om die weer uit te scheiden. Dus als jij nu een zak chips leeg eet. Dan ga je nieren gaan. Urine concentreren. Waardoor je wat extra vocht vasthoudt. Wat extra zout uitplassen. Dat dat weer neutraliseert. En als jij alcohol drinkt. Dan gaat je leven dat meteen verwerken. Zodat je die alcohol uiteindelijk ook weer uitplast. Ik denk dus dat het vooral een beetje een marketing truc is. En er is natuurlijk niks tegen. Je lichaam helpen te ontgiften. Maar doe dat dan. Zou ik zeggen. Vooral door. Dat je bepaalde voedingsstoffen tekort komt. En wat ook in die comments al werd gezegd. Er zitten weinig vezels in en geen eiwitten. Dus je moet erbij blijven eten. En wat ook denk ik het gevaar is van die sapjes. Is dat heel veel van die natuurlijke, op zich gezonde stoffen. Zoals groente en fruit. Dat die heel erg worden afgebroken. Waardoor die in hele snelle suikers beschikbaar komen. En dan krijg je een enorme piek van je suikerniveaus in je bloed.af te breken door uiteindelijk de kleinste suikers over te houden die we kunnen gebruiken om te blijven leven en onze organen te laten werken. Maar de complexere vorm van die suikers, die zijn heel gezond. Dus hoe complexer die suikers eigenlijk worden aangeboden aan je lijf, hoe gezonder dat is voor je weerstand, voor de kans om darmkanker te verminderen, voor je afweersysteem. En het lastige is dat als jij heel veel van die taken zelf al doet, die je eigenlijk je lichaam gesproken zelf zou,

Edson

[ 00:07:09 ]met mijn vrouw, die zei dat tegen mij. Ik zeg, ja, maar ja, die banaan is toch gewoon die banaan. Ik bedoel, wat zit je nou moeilijk te doen? Maar dat gaat dus ook om, zeg maar, de vorm, de natuurlijke vorm, zoals de natuur het bedoeld heeft voor ons om het goed af te breken, die moet je eigenlijk in stand houden. Ja, klopt. Nou, dankjewel. Gelijk nog een feit of fabel uit de wereld gewoon.

Sanne van Lierop

[ 00:07:26 ]En als je bijvoorbeeld denkt aan sinaasappelsap, heel veel mensen vinden verse jus lekker. Ja. Je gaat niet vlug vier sinaasappels eten, maar als je een glas verse jus drinkt, heb je vaak al vier sinaasappels binnen. Ja. Dus je krijgt een vele grotere

Joris Uijt de Haag

[ 00:08:06 ]Ons hele lijf zit vol met allerlei kleine beestjes met bacteriën, schimmels en gisten en wat virussen. En de meeste daarvan, heel veel, die zitten aan de binnenkant van je spijsverteringsstelsel. En je hebt ongeveer duizend verschillende soorten van die micro-organismen, van die bacteriën aan de binnenkant van je darmen. En die helpen ons om voeding te verteren, om belangrijke bouwstoffen op te nemen. Dat zijn levende bacteriën waarvan wordt gedacht dat ze een positieve invloed hebben op je darmflora. Dus op je gezondheid. Wel met name bij mensen die ziek zijn. Dus mensen die een probleem hebben in hun darmen. En die kunnen positieve effecten hebben. Als je bijvoorbeeld ziek bent of als je bijvoorbeeld antibiotica hebt genomen.

Edson

[ 00:09:27 ]Om het weer op pijl te krijgen. Maar als je al op pijl bent, heeft het eigenlijk niet zoveel zin.

Joris Uijt de Haag

[ 00:09:31 ]Ja, dat is een goede. Moet je altijd goed kijken naar wat de samenstelling is. Zit er wat meer in dan alleen de beesten die we van natuur al genoeg hebben.

Edson

[ 00:10:13 ]En Sanne, bij jou werkt je darmflora eigenlijk niet zoals het zou moeten.

Sanne van Lierop

[ 00:10:19 ]Inmiddels iets beter, maar hij heeft heel lang absoluut niet goed gefunctioneerd.

Edson

[ 00:10:25 ]En is dat ook vanaf wanneer?

Sanne van Lierop

[ 00:10:28 ]Ik heb sinds ik één ben medicatie gekregen van mijn reuma. Veel NSAID's en methotrexaat. Zonder dat ze wisten waar het vandaan kwam. Ik kon tegen veel minder voeding. Voornamelijk lactose en gluten was bij mij echt meteen een mega opgeblazen buik. Maar geen coeliakie of echt harde vastgestelde allergieën of intoleranties. En daarom ben ik er beter op gaan letten. Anders gaan eten. Eigenlijk mijn hele voeding om gaan gooien.

Edson

[ 00:11:15 ]Heel jong ben je dus aan de medicatie, waardoor je darmflora niet helemaal lekker werkte. In jouw jeugd, zijn jouw ouders of de mensen die voor jou zorgden, hebben die daar aan gewerkt om dat goed te krijgen? Of was het gewoon van, we hebben geen idee wat er met jou aan de hand is?

Sanne van Lierop

[ 00:11:34 ]Mijn ouders zijn stad en land afgegaan voor oplossingen voor mijn reuma. Ik denk dat ik elke alternatieve zeg maar no offense, maar je kan no offense zeggen wat je wil. Het is de grootste schat, maar dan zeg ik, heb je kruiden gebruikt? Dan zeg ik, ja, peper en zout. Dan denk ik, hier gaat iets mis. Maar toen ik op mijn voeding ging letten, had ik op een gegeven moment een maaltijd waar ik dan geen last van kreeg. En dan ging zij elke dag die maaltijd voor mij maken. Dat werkt ook niet heel goed, want dan ga je variatie missen. En ik vond het vooral heel saai. Ik ben een mega Bourgondiër. Dus vandaar dat ik zelf ging koken en meer ging experimenteren. Maar ik denk, ze hebben wel geholpen als in ze stonden overal achter en ik mocht alles proberen wat ik wilde proberen. Maar ik denk dat ik ook zeker wel eens, doordat hun dan iets op social media of op internet of iets zagen in een blad van dit werkt, wel heel gevoelig voor waren van oké, als iemand zegt dat het werkt, dan zal het wel werken en dan gaan ze het proberen. En daardoor ook wel eens in trends of marketing,

Edson

[ 00:12:59 ]Joris, ik heb hier staan PDS. Wij hebben het dan over.

Joris Uijt de Haag

[ 00:13:05 ]PDS, Sanne moet me zeker aanvullen als ze dat wil. PDS staat voor prikkelbare darmsyndroom. En dat is een syndroom dat gepaard gaat met pijn. Dat zijn mensen die veel pijnklachten hebben in de darmen. Opgeblazen gevoel, winderigheid, krampen. En heel vaak ook problemen in de ontlasting. Dus verandering van je ontlastingspatroon. En het is een moeilijk syndroom voor dokters tot nu toe om te behandelen. Omdat we eigenlijk nog steeds niet zo heel goed weten waar dat nou door komt. En vroeger werd heel vaak gezegd als je geen ziekte van Crohn hebt of kanker of een infectie en je had wel die klachten, dat de darm eigenlijk wordt omgeven door spieren. En die spieren trekken samen om te zorgen dat voedsel wordt getransporteerd en uiteindelijk tot ontlasting wordt verwerkt. Maar als die teveel samenspannen, dan verkrampt de darm letterlijk en dat geeft heel veel pijnklachten.

Edson

[ 00:14:29 ]Mmm. En hij zei het al. Je moet me aanvullen. Heeft hij het goed gedaan?

Sanne van Lierop

[ 00:14:36 ]Ja, maar ik heb zelf ook een diagnose gekregen. Maar wat jij ook zegt. Ik heb het denk ik gekregen toen ik 16 was. En ik ben vanaf dat ik 16 was tot mijn 21ste denk ik wel. Elk ziekenhuis nog afgewezen. Ook naar Maastricht. Dat is het specialisatie. Omdat dus heel vaak als je uitgesloten bent op coeliakie. Op lactose intolerantie. Bij mij hebben ze wel echt uitgebreid onderzoek gedaan. Dat ik flink gewichtsverlies ook had. En al een medisch verleden met mijn reuma. Maar onder mijn volgers zie ik echt wel dat vrijwel iedereen. Die nog steeds bij de huisarts komt met buikpijn. Heel vlug een diagnose krijgt. Je zal wel last hebben van prikkelbare darmsyndroom. En ik vind dat soms wel lastig. Omdat ik dan denk. Jij zegt ook het is meer een op zichzelf staande aandoening. En in plaats van dat er beter wordt gekeken. Terwijl er misschien soms wel meer aan de hand is of dat er gewoon een ander voedingspatroon ook zou helpen. En dan wordt er dus ook heel vaak magnesiumhydroxide of iets van darmontspanners toegediend. Maar ik had het op een gegeven moment echt wel zo erg. Dat ik heel vaak s ‘avonds op de eerste hulp lag. En ze letterlijk een spuitje in mijn darm moest zetten. Omdat de druk te hoog was. Dat mijn buik echt zo op knappen stond. En die darm gewoon helemaal opgeblazen was. Maar het is in heel veel verschillende maten. Dus de ene persoon heeft gewoon af en toe last van buikpijn. En de andere persoon heeft echt extreem last. Als in heel die darmen zijn op zijn kop.

Edson

[ 00:16:31 ]En in wat voor maten is dat dan? Is dat één keer per week?

Sanne van Lierop

[ 00:16:53 ]Dus ik kwam ook altijd in het ziekenhuis, moest ik eerst een zwangerschapstest doen. Ik was toen 17 jaar, denk ik.

Edson

[ 00:17:01 ]Dat lijkt me ook heftig.

Sanne van Lierop

[ 00:17:03 ]Ik kan foto's laten zien en dan denk je echt wat is er met die meid aan de hand. En nu heb ik het vrijwel nooit meer. Alleen als ik vaak ga uit eten bijvoorbeeld heb ik er last van. Dus bij mij is het heel erg stressgevoelig. Of bepaalde kruiden. Ik weet nu heel goed waar ik op moet letten, niet daar zelf op onderzoek uitgaat, met een diëtist aan de slag gaat, dan denk ik dat je er heel lang mee door kan sukkelen.

Edson

[ 00:17:29 ]Ben je dan ook onbegrepen in die zin?

Sanne van Lierop

[ 00:17:33 ]Ja, ik denk wel dat het echt iets onbegrepen is, omdat de diagnose zo vlug bij heel veel mensen wordt gesteld. Dat als iemand kan zeggen, ik heb er last van. Hoe die persoon er last van heeft en hoe jij er last van hebt, kunnen heel verschillend zijn. Ook de ene persoon heeft heel veel last van een bepaald voedingsmiddel en de andere van stress. Of de ene persoon kan niet naar de wc en de andere zit vijf keer per dag op de wc. Dus waar je bijvoorbeeld normaal een ziekte hebt en een lijstje met symptomen vast kunt stellen, is bij PDS bij iedereen de symptomen anders. Dus het uitzicht bij iedereen op een andere manier. En iedereen heeft denk ik ook last van andere oorzaken.

Joris Uijt de Haag

[ 00:18:43 ]Nee, dat is niet zo. En dat maakt het heel erg moeilijk voor dokters. Maar ik denk nog meer voor patiënten. Om in te zien van, maar wat is nou eigenlijk het probleem? En we komen er eigenlijk steeds meer wel achter dat het echt een op zichzelf staand probleem is. Waar denk ik vroeger, of misschien zelfs 20, 30 jaar geleden. Door oudere collega's van mij, de vorige generaties nog best wel werd gezegd. Ja, maar het zit misschien toch een beetje in je hoofd. Hoe, dat weten we dan nog niet precies.

Edson

[ 00:19:44 ]En Sanne, je bent ook lactose intolerant, toch? En tegenwoordig, ik bedoel, haverkapuutje. We love it, we love it. Maar dat brengt me wel bij het volgende feit of fabel. Iedereen is een beetje lactose intolerant. Is dat een feit of fabel?

Sanne van Lierop

[ 00:20:03 ]Hier ben ik benieuwd. Ik denk dat het een feit is, als in dat de lactaseproductie afneemt als je ouder wordt. Maar ik denk dat wij in een land wonen waarin we vanuit heel klein al veel lactose binnenkrijgen. Dus dat we er wel redelijk aan gewend zijn. Maar als je meer naar Aziatische landen kijkt, is het daar echt wel een probleem. En ik denk ook als je een lange tijd geen lactose eet, dat je er meer intolerant voor wordt. Heeft daar bijvoorbeeld wel last van.

Edson

[ 00:21:08 ]En als je zegt last. Waar moet ik aan denken? Moet je dan vaak naar de wc?

Sanne van Lierop

[ 00:21:13 ]Dat uitzicht ook bij iedereen anders. Bij mij is het echt. Lactose is winderigheid en diarree. Waarvoor nog even obstipatie zit. Maar ik heb ook echt. Ik heb een vriendinnetje die heeft echt een zware lactose intolerantie. Die kan echt niks binnenkrijgen. Als in de mate van. Als haar relatie. Of als ze kust met een jongen die net kaas heeft gehad. Zit zij vervolgens op de wc.

Edson

[ 00:22:07 ]Back in the days.

Joris Uijt de Haag

[ 00:22:07 ]Misschien is het goed om even uit te leggen. Lactose is melksuiker. Dat is eigenlijk een complexe vorm van die suiker. Die in zuivelproducten voorkomt. En die moet door je lichaam worden afgebroken. Om dat te kunnen opnemen. En dat doet lactase. En lactase is een eiwit dat zit in je darm. En dat krijgen van onze moeders mee. Met de geboorte. En dat zorgt dat we in staat zijn. Om borstvoeding. Moedermelk af te breken. Dus eigenlijk in de hele wereld, vormingvrij en dat is dan wat we allemaal ervaren. We weten allemaal hoe dat voelt en ruikt en klinkt. Maar bij mensen uit Noord- en West-Europa is er een genetische variatie, waardoor wij ook op volwassen leeftijd nog in ieder geval het merendeel voldoende lactase blijven aanmaken om zuivel te kunnen verwerken. Dus in Nederland is ongeveer 2 tot 5 procent echt lactose intolerant, waarbij ze bijna geen of maar heel weinig melkproducten echt tot zich kunnen nemen voordat ze echt serieuze klachten krijgen.

Edson

[ 00:23:50 ]Ik hoorde dus ook dat in Afrika mensen bijna allemaal lactose intolerant zijn. Maar komt dat door die melk lobby? Dat we die genetische variatie hebben? Dat we hier gewoon met de paplepel hebben ingegoten gekregen van drink melk. Melk goed voor elk. Melk de witte motor. Drink dat. Komt het daardoor?

Joris Uijt de Haag

[ 00:24:12 ]Het punt is dat we nemen melk. Melk heeft nog steeds hele gezonde eigenschappen. Maar niet vanwege de lactose. Of sojamelk, zeker havenmelk, dat die relatief weinig eiwitten bevat, relatief weinig calcium en vitamines. En om die reden zijn ze niet een goede, volwaardige vervanger van melk. En heel veel suiker ook, toch? En vaak veel suiker. Suikers zitten dus ook in melk. In melk zit ook veel suiker. Goed, in die complexe vorm.

Edson

[ 00:25:07 ]Als je intolerant bent voor iets, wanneer ben je intolerant?

Joris Uijt de Haag

[ 00:25:12 ]Intolerant betekent dat je overgevoelig bent. Dat je bepaalde stoffen niet goed kan afbreken. Dat is iets anders dan een allergie. Dat wordt soms nogal een beetje door elkaar gebruikt. Want dat zou ik dan denken. Een allergie is een ander mechanisme. Bij een allergie is je afweersysteem betrokken. Je immuunsysteem. En dat gaat dan aan als er een bepaalde stofje in je lichaam komt. Of op je lichaam terechtkomt of op je huid. En dan staat je afweersysteem klaar met allemaal antistoffen. Dat zijn eigenlijk de soldaatjes die aan de frontlinie staan te wachten totdat de vijand binnenkomt. En die reageren dan super heftig op wat niet echt een hele gevaarlijke prikkel is. Dus er bestaat ook niet zoiets als een lactose allergie. Je kan heel erg intolerant zijn. En je kan zo intolerant zijn dat je meteen heel ziek wordt van ieder lactosespoor wat er op je komt. Dus die moeten lactose helemaal mijden uit hun voeding, anders worden ze meteen ziek. Maar die zijn niet allergisch.

Edson

[ 00:26:46 ]Ik weet nog een tijdje geleden, er komt weer zo'n glutenvrij, alsof je ervoor kiest of zo. Heb je daar ook veel mee te maken? Dat mensen denken, oh jeetje.

Sanne van Lierop

[ 00:26:55 ]Ja, maar ik denk dat ik daar, ik heb dus een intolerantie op beide vlakken. Ik heb geen Coeliakie, maar ik denk dat het probleem is van dat mensen het soort zien soms als heldtrend. Is echt wel een probleem voor mensen met allergieën. Want een glutenintolerantie wordt steeds minder serieus genoemd. Ja, een hip persoon die even mee wil doen met de trend. Die persoon kan daar echt heel ziek van worden. En dat vind ik wel erg. Dat het in de horeca dus vaak wordt. Doordat zoveel mensen het zijn gaan doen uit trend. In plaats van dat ze er echt last van hebben. Is het in de horeca op veel vlakken wordt het minder serieus. Er zijn echt ook wel horecazaken die heel erg hun best doen. Maar heel vaak is het ook wel echt een probleem. Net als als ik met die vriendin met lactose ga uit eten. Dan moet er wel echt drie keer bedoeld worden van.

Edson

[ 00:28:14 ]Sanne, jij weet het waarschijnlijk.

Sanne van Lierop

[ 00:28:15 ]Absoluut feit. Hoe dan? Ik zeg altijd, als jij ergens gaat eten en je bent zo obsessief bezig met gaat het wel goed, ik ga daag buikpijn krijgen, dan durf ik te wedden dat je al buikpijn hebt voordat je een hap eten in je mond hebt.

Edson

[ 00:28:29 ]Dat brengt gewoon stress op voorhand.

Sanne van Lierop

[ 00:28:31 ]Heel veel mensen zijn, als ze last hebben van hun darmen, zo geobsedeerd met wat ze binnenkrijgen. Terwijl die darm-hersenconnectie is zo sterk, dat je vaak al buikpijn hebt voordat je het überhaupt gegeten hebt.

Joris Uijt de Haag

[ 00:28:54 ]Dat is een begrip en dat wordt steeds beter begrepen. Dus dat is de connectie tussen de darm en je hersenen die twee kanten opgaat. Enerzijds zien we dat als mensen gespannen zijn of gestrest. Dat ze dan letterlijk buikpijn kunnen krijgen van de zenuwen. En die buikpijn voelen ze natuurlijk echt. Dus die relatie is heel sterk. En andersom zien we dat wat je eet, hoe vaak en welke mate. Dat dat heel erg kan bepalen hoe je, hoe je je voelt. Of je angstig bent of gestrest of niet. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat in ieder geval bij dieren dat je darmflora, dus de bacterie die je in je darm hebt, dat die een invloed hebben op het ontstaan van depressie. Maar ook wel echt andere ernstige psychiatrische stoornissen. Zoals schizofrenie of zelfs Parkinson wordt nu gedacht. Zo, dat is echt heftig. En je darmflora heeft een hele belangrijke invloed op je afweersysteem. Dus ontstekingen, stress. Dat wordt gelukkig steeds beter begrepen. Maar ik denk dat er in de samenleving daar nog best wel heel weinig kennis over is. Omdat mensen eigenlijk iedere dag bezig zijn met voeding. En ook iedere dag natuurlijk last hebben van hun buik of van hun hoofd. Ja, steeds meer. Dus we zien enerzijds mensen die ziek zijn, die gaan slechter eten. Dus mensen die somber zijn, die komen hun bed niet meer uit en die voelen zich neerslachtig. Maar die gaan ook juist heel veel meer eten en ongezonder, waardoor ze aankomen in gewicht. Of ze stoppen juist met eten, waardoor ze even afvallen. Uhm. En andersom zien we dat voeding en hoe je eet en wat je drinkt, dat dat leidt tot angst of stress. Dus het is voor mij ook interessant om steeds meer dat in de spreekkamer een rol te laten zijn en mensen te vragen van oké, je voelt je lichamelijk slecht, maar wat eet je eigenlijk en hoe ziet dat eruit? En wat merk je voor verschil als je dat aanpast en kunnen we niet daar ook naar kijken hoe we daarop kunnen inspelen?

Edson

[ 00:32:00 ]En ik begin gewoon echt slechte dingen te eten. Vooral. Waardoor ik me nog minder goed voel. En dan denk ik nog meer slechte dingen eten. Maar het is best goed te verklaren.

Joris Uijt de Haag

[ 00:32:09 ]Er zijn heel veel ongezonde producten. Met name ultra bewerkt voedsel. Wat we in de supermarkt. Maar ook op tankstations enzo. Overal kunnen kopen. Dat zijn producten met een heel hoog suikergehalte. Hoog vetgehalte. En een hoog zoutgehalte. En dat zijn smaken die we lekker vinden. Dus waar je daadwerkelijk gewoon. Maar eigenlijk niet zo gezond zijn. Wel overal heel makkelijk te koop zijn. Hoe is dat mogelijk eigenlijk? 70% van de voedingsmiddelen in de supermarkt is extreem bewerkt voedsel. Wat een hele directe, hele snelle invloed op heeft. Op hoe lekker het smaakt. Of hoe fijn je je erbij voelt. Maar daarna eigenlijk ook weer soort van andere klachten. Ja, precies.

Edson

[ 00:33:23 ]Van voedsel in de supermarkt naar nog iets wat echt goed is. Ik heb laatst zo'n traject begonnen met een beetje trainen en zo. Want ik werd echt iets te groot. En daar werd de hele tijd gepusht op. Eiwitten, eiwitten, eiwitten, eiwitten, eiwitten. Tegenwoordig zijn dus ook die eiwitten supplementen een grote trend. Je vindt het ook in de supermarkt nu tegenwoordig. Laatste feit of fabel. Te veel eiwit kan kwaad voor je gezondheid. Sanne, ik begin bij jou. Gebruik jij eiwitsupplementen?

Sanne van Lierop

[ 00:33:58 ]Niks van supplementen. Ik neem eigenlijk alleen natuurlijke eiwitten. Ja, heel soms eiwitpoeder, maar dan echt in zijn puurste vorm. Dus niet met smaakmakers toevoegingen, gewoon letterlijk alleen eiwit. Maar liever niet. Ik heb echt alles wat bewerkte eiwitproducten zijn, krijg ik buikpijn van.

Edson

[ 00:34:19 ]En Joris, zij zegt dus te veel eiwit kan misschien wel kwaad voor je gezondheid.

Joris Uijt de Haag

[ 00:34:24 ]Is dat ook echt zo?

Edson

[ 00:34:49 ]82. Ik weeg 100 kilo nu.

Joris Uijt de Haag

[ 00:34:53 ]Het is makkelijk te rekenen. Dus heb je 80, 85 gram eiwit per dag nodig. En als je sport. Dus als je naar de gym gaat. Of je doet veel duursporten. Dan heb je ongeveer anderhalf keer dat nodig. En dat kun je prima halen uit je normale voeding. Dus dat kan je uit dierlijke producten. In vlees en vis zit dat veel. Als je gewoon een gezond lichaam hebt. Met een gezonde nieren. Dan kun je lichaam heel goed eiwitten afbreken.

Edson

[ 00:35:48 ]Wat heb ik nou? Wat kan je ons meegeven?

Sanne van Lierop

[ 00:35:53 ]Ik denk sowieso als je veel darmklachten hebt, dat het goed is om eerst onderzoek te laten doen voordat je zelf gaat huistuin en keuken tuinieren. Maar wat mij bijvoorbeeld heel erg heeft geholpen is een voedingsdagboekje bijhouden. Dus dat je een beetje inzicht krijgt in wat eet ik en wanneer krijg ik last. En daarbij ook, ik lette dus op stress, dus krijg je bijvoorbeeld heel veel last als je bepaalde sociale activiteiten hebt. Of als er deadlines zijn of druk op werk. Dus dat bijhouden.

Joris Uijt de Haag

[ 00:36:46 ]Ja, ik denk dat een van de gezondste dingen die je kan doen is proberen zo te eten dat je de oorspronkelijke voedingsproducten nog zo goed mogelijk herkent op je bord. En dat is dus, wat we net ook al zeiden, toch best wel vaak een beetje een probleem. Omdat de voedingsindustrie dat aan ons op een hele andere bewerkte manier aanbiedt. Dus ik denk dat het goed is om daar met elkaar over in gesprek te gaan. Wat we daarvoor vinden, dat het allemaal zo te verkrijgen is. Ja. Leer koken is leuk. Oh, dit doet pijn. Oh, ik moet gaan koken. Lekker.

Edson

[ 00:37:51 ]Oh, nee. Al die schreeuwerige verpakkingen. Oh, ik wil ze allemaal. Maar ik moet ze laten staan.

Joris Uijt de Haag

[ 00:37:57 ]Ik ben geen evangeliste. Ik ben geen Messias die zegt dat je allemaal dingen niet mag doen. Ik zondig ook. Ja, ja. Maar met maten. Met maten. En het is goed om je eigen balans te zoeken en afwerking te maken. En dat kan wel. En er zijn heel veel, denk ik, nog steeds heel veel gezonde voedingsmiddelen te verkrijgen. En als je dan af en toe gewoon de zondige dingen een beetje laat staan, dan kom je een heel eind.

Edson

[ 00:38:22 ]Dankjewel. Hé, Joris en Sanne, dank jullie wel dat jullie hier waren en wilden delen wat jullie gedeeld hebben. Ja, dit was hem alweer, dus dankjewel. Wil jij betrouwbare informatie? Check dan de Zilveren Kruis Wijzer-app.

Snel je weg vinden