Blog verzekerdenraadslid Hans van Slooten

Eén keer per jaar wordt er een themasessie georganiseerd. We nemen dan langer de tijd om over een actueel zorgonderwerp te praten en deze vanuit verschillende gezichtspunten te bekijken. Al zo lang als ik in de Verzekerdenraad zit (6 jaar), zijn er ook altijd gasten uit het zorgveld aanwezig. Een erg waardevolle toevoeging! Ook omdat niet alle leden van de Verzekerdenraad in de zorg werken. Waaronder ikzelf. Vraagstukken zijn daardoor soms best ‘ver van je bed’.

De themasessie van 12 december 2023 stond in het teken van de complexe GGZ. De complexe GGZ draagt zorg voor mensen met ernstige psychiatrische problemen. Erik Mulder en Hannelore van der Spek van GGZ Drenthe hebben ons meegenomen in de geschiedenis van de psychiatrie, hoe zij hier nu tegenaan kijken en belangrijke uitdagingen in de toekomst.

Vanuit het integraal zorgakkoord is GGZ Drenthe samen met partners gestart met het programma Optimaal Leven. Het programma heeft als doel om zorg op maat te bieden vanuit één team aan mensen met complexe psychische problemen. Het unieke aan Optimaal Leven is dat dit vanuit één team wordt gedaan, oftewel: een integrale aanpak over de domeinen heen. Erik en Hannelore geven aan dat de aanpak zeer succesvol is, maar tegelijk nog uitdagingen kent.

Vervolgens nam Peter van Zuidam, adviseur zorginnovatie bij Zilveren Kruis, ons mee in de Zilveren Kruis Wijzer. Dit is een app waarin verzekerden (preventief) medisch advies kunnen krijgen van specialisten. Laagdrempelig en tegelijkertijd betrouwbaar vanwege de medisch specialisten die je vraag beantwoorden. Ik vind het een mooie, eigentijdse aanvulling. En zie het als een volgende stap om (preventieve) zorg laagdrempeliger en effectiever in te richten.

We sluiten de leerzame middag af met het premiespel. Onder leiding van een aantal medewerkers van de afdeling Business Control werden we in groepjes verdeeld. Elk groepje speelde de rol van een fictieve zorgverzekeraar. In drie rondes (die staan voor 3 jaar) moesten we de best mogelijke premie vaststellen om zoveel mogelijk klanten te krijgen. Ondertussen kregen we te maken met beleidswijzigingen en onverwachte gebeurtenissen. En dan moesten we ook nog de solvabiliteit in de gaten houden. Een leuk én leerzaam spel waarmee we een inkijkje kregen in de ingewikkelde wereld van de premievaststelling.

Over mij

Ik zit nu 6 jaar in de Verzekerdenraad. Vanuit mijn rol denk ik graag mee op welke wijze we de zorg beschikbaar houden voor iedereen én tegelijk de kwaliteit blijven verbeteren. Want hoewel we trots mogen zijn op de kwaliteit van de zorgsector in Nederland, staan we ook voor grote uitdagingen. Denk aan de vergrijzing en de kosten van ons zorgstelsel.