Solidariteit

Het eigen risico wordt op dit moment door velen besproken. Daar zien we van verschillende kanten goede argumenten, maar ook veel misverstanden. Wilt u weten hoe het precies zit? Lees meer over hoe het eigen risico werkt en waarom u eigen risico betaalt. En praat mee over wat u van het eigen risico vindt op onze community.

Een verdere stijging een goed of slecht idee?

Zilveren Kruis vindt een verdere stijgen van het eigen risico een slecht idee. Het aanpassen van het eigen risico is een politieke keuze. Wij volgen daarin de beslissing die de politiek neemt. Gelukkig stijgt de zorgtoeslag wel mee, maar we maken ons zorgen over de mensen die naast het eigen risico ook nog te maken hebben met eigen bijdragen voor zorg die door gemeenten en zorgkantoren wordt geregeld. Dit raakt vooral chronisch zieken. Het kabinet moet daar echt naar kijken.

Statements die soms in de politiek voorbij komen lijken mooi, maar het afschaffen of flink verlagen van het eigen risico is natuurlijk niet 'gratis'. Via het eigen risico wordt 3,7 miljard aan zorgkosten betaald. Die kosten zouden dan op een andere manier betaald moeten worden, bijvoorbeeld via een hogere premie of hogere belastingen.

Premie én belasting

Onze verzekerden betalen premie. Dat is niet genoeg om de zorgkosten van te betalen. De andere helft van de kosten worden via de belasting betaald en zijn daarmee afhankelijk van het inkomen. Meer weten over hoe de zorgkosten betaald worden? Lees ons blog over hoe we met elkaar de zorgkosten betalen.

Gezond en ziek even welkom

Voor de basisverzekering wordt iedereen in Nederland geaccepteerd. Of iemand nu ziek is of gezond. Ook betaalt u niet méér voor uw verzekering als u ziek bent. Omdat zieke mensen wel meer zorgkosten maken dan gezonde mensen, heeft de overheid een regeling ingesteld, die zorgt voor compensatie voor zieke verzekerden: de risicoverevening. Voor gezonde verzekerden betaalt de verzekeraar aan dit systeem, voor zieke verzekerden krijgt de verzekeraar extra geld. Hoe dat werkt zie je in het volgende filmpje.

Door de risicoverevening zijn zieke en gezonde verzekerden even welkom. De verzekerden van Zilveren Kruis zijn gemiddeld even ziek en gezond als het Nederlandse gemiddelde.


Ook interessant