Kwaliteitstoeslag verpleging en verzorging

Budgethouders met een zorgprofiel verzorging en verpleging (4VV tot en met 10VV) krijgen in 2024 een toeslag van € 4.842. Deze toeslag kan het wooninitiatief gebruiken om de kwaliteit van zorg te verhogen.

Lees hoe u in aanmerking komt voor de kwaliteitstoeslag

Zo verhoogt het wooninitiatief de kwaliteit van zorg

Hoe het wooninitiatief de kwaliteit van zorg verhoogt, geeft u aan in de zorgbeschrijving. De kwaliteit van zorg kan verhoogd worden door bijvoorbeeld het tarief of het aantal werkuren te verhogen. Ook kan de zorgverlener een cursus volgen. Om de toeslag te gebruiken is het soms nodig de zorgovereenkomst aan te passen.

Zo declareert u de kwaliteitstoeslag V&V

Hoe u de toeslag declareert in het PGB Portaal hangt af van hoe u de toeslag besteedt. U hoeft geen aparte zorgovereenkomst en zorgbeschrijving voor deze toeslag te maken.

U besteedt de toeslag aan extra zorg

U kunt het aantal zorguren ophogen en/of het tarief van een of meerdere functie(s) ophogen. In de zorgbeschrijving geeft u aan dat u de toeslag aan zorg besteedt.

U besteedt de toeslag niet aan extra zorg

U neemt de toeslag mee in het vast maandbedrag.

  • U telt de toeslag bij het maandloon op. Dit is alleen mogelijk als er een vast maandbedrag voor geleverde zorg is.
  • In de zorgbeschrijving geeft u aan waar u de toeslag aan besteedt en het bedrag per maand.

U declareert de toeslag achteraf

  • U vermeld geen tarief voor de toeslag in de zorgovereenkomst.
  • In de zorgbeschrijving geeft u aan waar u de toeslag aan besteedt.
  • U declareert de kosten achteraf, via het PGB Portaal. U gaat naar 'Indienen declaratie' en dan kiest u 'Bijkomende zorgkosten declareren'.

Wij raden u af om op papier te gaan werken. In het PGB Portaal kunt u snel en makkelijk een zorgovereenkomst opstellen en een declaratie indienen. Kiest u er toch voor? Dan kan dit met formulieren speciaal voor het PGB Portaal.

Formulieren

U kunt bij formulieren op mijnpgb.nl de zorgovereenkomsten en het declaratieformulier bijkomende zorgkosten terug vinden. Zorg er ook voor dat u bij elke zorgovereenkomst een zorgbeschrijving invult.

Heeft u nog geen bericht ontvangen van het zorgkantoor dat uw gegevens naar het PGB Portaal zijn overgezet? Dan kunt u de kwaliteitstoeslag op 3 manieren declareren. Hoe u de toeslag declareert hangt af van hoe u de toeslag besteed.

U besteedt de toeslag aan extra zorg

Dan kunt u deze kosten meenemen in de maandloonspecificatie. U hoeft dit niet als los tarief te vermelden in de specificatie. U kunt het aantal zorguren ophogen en/of het tarief van een of meerdere functie(s) ophogen. In de zorgbeschrijving geeft u aan waaraan u de toeslag besteedt.

U besteedt de toeslag niet aan extra zorg

In plaats daarvan besteedt u de toeslag aan bijvoorbeeld het extra opleiden van personeel.

  1. U kunt bij een vast maandbedrag deze kosten toevoegen onder 'Andere vergoedingen' in de zorgovereenkomst. U hoeft geen aparte zorgovereenkomst en zorgbeschrijving voor deze toeslag te maken. Vermeld in de zorgbeschrijving waaraan u de toeslag besteedt.
  2. Of u kunt de kosten declareren via het declaratieformulier 'Bijkomende kosten' van de SVB. U voegt de factuur hieraan toe.