Wanneer bent u mantelzorger?

Misschien vindt u het vanzelfsprekend om de zorg voor uw naaste op u te nemen. En zegt de term mantelzorger u niet zoveel. U bent al mantelzorger als u meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden voor een naaste zorgt. U zorgt langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. U bent geen zorgverlener van beroep, maar geeft onbetaald zorg omdat u een persoonlijke band heeft met degene voor wie u zorgt. Als mantelzorger heeft u veel verschillende taken. U bent bijvoorbeeld verzorger, boekhouder en huishoudhulp. Wilt u hier een beter beeld van krijgen? Vul dan de Mantelzorgtest in. U krijgt direct praktische tips.

Doe de Mantelzorgtest

Hulp voor mantelzorgers

Advies bij mantelzorg

Zorgen voor een naaste doet u uit liefde en betrokkenheid, maar vraagt soms veel van u. We denken graag mee over hoe mantelzorg past in uw eigen leven.

Mantelzorg ondersteuning

Verleent u mantelzorg en bent u benieuwd welke regelingen er zijn? Of zoekt u informatie over het regelen van zorg? Zilveren Kruis Zorgkantoor adviseert en informeert u graag.

MantelzorgNL

MantelzorgNL is de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een familielid, vriend of buur.

Respijtzorg

Soms wordt de mantelzorg u te veel. U kunt de zorg tijdelijk uit handen geven. Bijvoorbeeld door de inzet van dagbesteding of vrijwilligers.

Logeeropvang of logeren

Logeeropvang is als u kortdurend ergens anders verblijft dan thuis. Een logeeropvang kan mantelzorgers ontlasten.

Werk en mantelzorg

Combineert u mantelzorg met uw baan? Dan bent u niet de enige. 1 op de 6 werkenden is daarnaast ook mantelzorger. Dat kan soms best veel van u vragen. Om de juiste balans tussen werk en mantelzorg te vinden, kunt u de situatie met uw werkgever bespreken. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt. 

Lees meer over werk en mantelzorg

Dementie en (mantel)zorg

Dementie is een moeilijke ziekte. Een ziekte waarbij uw familielid of bekende langzaam achteruitgaat. Het kan fijn zijn om met mensen te praten die in een vergelijkbare situatie zitten. Ook heeft u recht op begeleiding van een casemanager dementie.

Lees meer over dementie en (mantel)zorg

Zorg voor uzelf

Naast het zorgen voor een ander is het ook belangrijk dat u goed voor uzelf blijft zorgen. Heeft u een hobby? Het is fijn om daar tijd voor vrij te blijven maken. Bijvoorbeeld op een vast tijdstip of een vaste dag in de week. Daarnaast is regelmatig contact met vrienden een prettige afwisseling van de zorgtaak. Daar krijgt u energie van.

Krijg inzicht in uw situatie

Met de online training Mantelzorg van NewHealth (voorheen Mirro) krijgt u inzicht in uw situatie en hoe u die zelf kunt verbeteren. Bent u verzekerd bij Zilveren Kruis? In ons vergoedingenoverzicht kunt u zien of wij dit vergoeden.

Wilt u praktische tips voor een gezond leven?

Het gratis vitaliteitsplatform Actify helpt u bij het verbeteren en volhouden van een gezonde leefstijl.

Praktische hulp bij zorgverlening

Weet u niet zo goed hoe u iemand kunt helpen opstaan? Of hoe u het beste kunt helpen met douchen? Samen Beter Thuis maakt instructievideo's en geeft adviezen over verzorgen en verplaatsen. 

Ga naar Samen Beter Thuis