Zilveren Kruis investeerde in 2022 ruim 40 miljoen euro in noodzakelijke zorgtransformatie

23-01-2023
In 2022 ontvingen ziekenhuizen en huisartsen samen ruim 40 miljoen euro aan transformatie- en ICT-gelden van Zilveren Kruis. Peter Langenbach, directeur Zorginkoop Zilveren Kruis: “Met premiegeld betalen we zorgaanbieders voor de zorg die ze nu leveren. Maar we investeren voor onze verzekerden ook in straks en later. In zorgtransformatie.
""
Aan de ene kant is er een tekort aan zorgpersoneel. Aan de andere kant worden we met z’n allen steeds ouder en gaan daardoor vaker naar de dokter. Vandaar dat we op verschillende manieren investeren om de zorg slimmer te organiseren. Dat doen we in regio’s waar wij de grootste verzekeraar zijn.”

45 ziekenhuizen ontvingen transformatiegeld

Tussen 2019–2022 stelde Zilveren Kruis 120 miljoen aan zorgaanbieders beschikbaar voor de noodzakelijke zorgtransformaties. Ook investeert Zilveren Kruis via drie  Stichtingen al jarenlang in innovatieve projecten, zoals de draagbare kunstnier en Coöperatie Flexdokters. Langenbach: “En we blijven verbeteringen mogelijk maken, zoals ook beloofd met het Integraal Zorgakkoord. Binnenkort kunnen zorgaanbieders transformatiegelden 2023 bij ons aanvragen.”

“Inmiddels ontvingen 45 van de 76 ziekenhuizen transformatiegeld. Het meeste geld ging naar Drenthe en Amsterdam. Ook in onze kernregio’s Flevoland, Friesland, ’t Gooi, Utrecht en Zwolle  werden goede stappen gezet,” aldus Langenbach.

Regionale aanpak met landelijke potentie

“Er zijn ontzettend goede verbeterinitiatieven. Die samen met patiënten en mantelzorgers tot stand komen. Waarbij zorgaanbieders samenwerken en soms zorg overdragen. Dat lijkt logisch, maar het vraagt anders denken en doen. Van iedereen. Ook van ons. Betekent het lastige keuzes maken? Ja, soms wel. Ik hoop dat we ook dit jaar met elkaar mooie vervolgstappen kunnen zetten.” 

Met Virtual Fracture Care herstelt patiënt thuis
Het OLVG startte in 2019 met de Virtual Fracture Care methode, Patiënten met een simpele breuk hoeven niet meer terug te komen na hun bezoek aan de SEH. Ze krijgen een brace of drukverband in plaats van gips. Een handige app met informatie, behandelplan en oefeningen helpt bij hun herstel. Zo regelen zij het gewoon zelf. Bijkomend voordeel: het personeel heeft ruimte voor andere patiënten. “Afgelopen jaren namen ruim 20 ziekenhuizen de werkwijze over. Hopelijk volgen er in 2023 nog meer.”
 
Netwerkcommunicatie via cBoards met en rondom de patiënt
cBoards is een online platform waarop zorgverleners samenwerken aan de zorg rondom een patiënt:   huisartsen, wijkverpleegkundigen, apothekers, specialisten. Mantelzorgers en patiënt. Communicatie onderling gebeurt ook via het platform. De patiënt en zorgprofessional geven toestemming voor het veilig delen van medische gegevens. Er zijn boards voor acute zorg, diabetes zelfmanagement, COPD zelfmanagement, gecombineerde leefstijl interventie, glucosedagboek, hartfalen, longzorg, medicatiebeoordeling, ouderenzorg en palliatieve zorg. 
 
Wondzorg op afstand zorgt voor minder ziekenhuisbezoek
Deze innovatie startte vanuit Carinova. Met een smart glass – een computer met camera die als bril op het hoofd wordt gedragen – bekijkt de wijkverpleegkundige de wond. Dit gebeurt onder toeziend oog van de wondconsulent in het ziekenhuis. Zo hoeven mensen niet meer naar het ziekenhuis. “Mooi is dat veel wijkverpleegkundigen zeggen hun werk hierdoor leuker te vinden,” aldus Langenbach.

In 2022 ontvingen alle 17 regionale huisartsenorganisaties ICT-gelden

Daarmee hebben ze de huisartsen(praktijken) die bij hen zijn aangesloten op verschillende manieren ondersteund. Met digitalisering in de praktijk, het verbeteren van (veilige) gegevensuitwisseling met andere zorgaanbieders en telemonitoring. 
 

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze woordvoerder

Volg ons

Stel uw vragen en praat met ons mee over actuele onderwerpen.

Volg ons op: