Geen smeersmoezen tijdens Nijmeegse Vierdaagse Wandelen of aanmoedigen? Smeer je in!

11-07-2023
Van 18 tot en met 21 juli is de Nijmeegse Vierdaagse. Beschermen tegen de zon is belangrijk. Niet alleen als je 30, 40 of 50 kilometer loopt, zeker ook als je komt aanmoedigen of genieten van muziek. Op de drukste pleinen en parken in Nijmegen, en bij het station, zet Zilveren Kruis de hele week smeerpalen neer.
""
In Nederland is huidkanker de meest voorkomende en snelst toenemende vorm van kanker. Nederlanders weten dat blootstelling aan de zon de kans op huidkanker en huidveroudering vergroot. En toch beschermt een op de vijf* Nederlanders zich nooit als ze de zon ingaan! De gevolgen van zonschade worden vaak pas jaren later zichtbaar. ‘Ik heb niet altijd zonnebrandcrème bij me’ is de belangrijkste reden waarom men zich niet insmeert. 

Zilveren Kruis heeft deze zomer daarom op zo’n 80 locaties in Nederland smeerpalen neergezet. Langs de kust, op stranden, festivals en evenementen. Jan-Willem Evers, commercieel directeur Zilveren Kruis: “Ook in Nijmegen. Zonlicht geeft energie en zorgt dat ons lichaam vitamine D aanmaakt. Bescherming is wel belangrijk! Goed insmeren met zonnebrandcrème telt ook mee als het gaat om je gezondheid. Smeer als je wandelt maar ook als je langs de kant aanmoedigt. Een derde van de Nederlanders die vorige zomer de zon in gingen zijn verbrand. Dat kan en moet anders.” 

Smeren kun je leren

Gelukkig is het merendeel van de Nederlanders zich bewust van de risico’s. Toch is smeren bij een grote groep nog geen gewoonte. Geen zonnebrand bij je hebben is smeersmoes nummer een. Maar er zijn er veel meer! ‘Ik houd niet van insmeren, dat is gedoe.’ ‘Mijn huid kan goed tegen zon.’ ‘Eenmaal per dag smeren is genoeg.’  

Evers: “Zet zonnebrandcrème in het zicht in bijvoorbeeld de badkamer of keuken. Stop een flesje in je (werk)tas en standaard bij je sportspullen. Zodat je het altijd zichtbaar én in de buurt hebt. Zo wordt smeren in kleine stapjes een routine. Voorkom nu problemen op latere leeftijd.”

Het voorkomen van kanker is een van de speerpunten van het kabinet. Ook het Huidfonds voert daarom campagne voor huidkankerpreventie. Huidfonds-directeur Marijne Landman is enthousiast over de bewustwordingscampagne van Zilveren Kruis: “De gevolgen van zonschade worden vaak pas jaren later zichtbaar. Elke keer dat je verbrandt, neemt de kans op huidkanker toe. Hoe eerder huidkanker wordt ontdekt, hoe beter de behandelopties zijn. Maar voorkomen is natuurlijk nog altijd beter!”

Weren, kleren en smeren

Van april tot en met september is de zonkracht in Nederland vaak hoog. Smeren dus! Ook als je even in de tuin werkt, een attractiepark bezoekt of een wandeling maakt. ”Naast smeren is doseren belangrijk. En als je naar buiten gaat, ook te denken aan een petje of zonnehoed en een zonnebril. 

*Flitspeiling 2022 van Motivaction iov Ministerie van VWS
 

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze woordvoerder

Volg ons

Stel uw vragen en praat met ons mee over actuele onderwerpen.

Volg ons op: