Stop met smeersmoezen

24-05-2023
In Nederland is huidkanker de meest voorkomende en snelst toenemende vorm van kanker. Nederlanders weten dat blootstelling aan de zon de kans op huidkanker en huidveroudering vergroot. En toch beschermt een op de vijf* Nederlanders zich nooit als ze de zon ingaan! ‘Ik heb niet altijd zonnebrandcrème bij me’ is de belangrijkste reden waarom men zich niet insmeert. Zilveren Kruis zet de komende maanden daarom smeerpalen neer op zo’n 80 locaties in Nederland. Langs de kust, op stranden en festivals.
""
Jan-Willem Evers, commercieel directeur Zilveren Kruis: “Zonlicht geeft energie en zorgt dat ons lichaam vitamine D aanmaakt. Bescherming is wel belangrijk! Goed insmeren met zonnebrandcrème telt ook mee als het gaat om je gezondheid. Smeer ook als je een wandelingetje maakt of een potje voetbal speelt met je kind. Een derde van de Nederlanders die vorige zomer de zon in gingen zijn  verbrand. Dat kan en moet anders.”

Smeersmoezen

Gelukkig is het merendeel van de Nederlanders zich bewust van de risico’s. Toch is smeren bij een grote groep nog geen gewoonte. Geen zonnebrand bij je hebben is smeersmoes nummer een. Maar er zijn er veel meer! ‘Ik houd niet van insmeren, dat is gedoe.’ ‘Mijn huid kan goed tegen zon.’ ‘Eenmaal per dag smeren is genoeg.’  

Evers: “Leg zonnebrand in je auto, stop een flesje in je handtas en zet het in het zicht in de keuken. Zodat je het altijd zichtbaar en in de buurt hebt. Zo wordt smeren in kleine stapjes een routine. Als  je even in de tuin gaat werken, een stukje gaat fietsen of met vrienden naar het terras gaat. Voorkom nu problemen op latere leeftijd.”

Het voorkomen van kanker is een van de speerpunten van het kabinet. Ook het Huidfonds gaat  daarom de komende jaren door met campagne voeren voor huidkankerpreventie. Huidfonds-directeur Marijne Landman is enthousiast over de bewustwordingscampagne van Zilveren Kruis: “De gevolgen van zonschade worden vaak pas jaren later zichtbaar. Elke keer dat je verbrandt, neemt de kans op huidkanker toe. Hoe eerder huidkanker wordt ontdekt, hoe beter de behandelopties zijn. Maar voorkomen is natuurlijk nog altijd beter!” 

Smeren en doseren

Van april tot en met september is de zonkracht in Nederland vaak hoog. Naast smeren is doseren belangrijk. Het Huidfonds adviseert daarom tussen twaalf en drie uit de felle zon te blijven. En als je naar buiten gaat ook te denken aan een petje of zonnehoed en een zonnebril. Jan-Willem Evers: “En blijf smeren! Want dat je met factor 30 niet bruin wordt, is ook een smeersmoes.”

Locaties smeerpaal, smeerfiets en UV-booth 

Tot en met september zet Zilveren Kruis op zo’n 80 locaties smeerpalen neer. En rijdt de smeerfiets rond. Ook wordt een UV-booth ingezet. In deze photobooth kun je meer ontdekken over jouw huid en zonbescherming. Eventuele huidschade is op de UV-foto te zien. Daarnaast zie je  het verschil als je niet én wel beschermd bent met zonnebrandcrème.

Onze eerste smeerpalen, smeerfiets en UV-booth zetten we dit weekend al in. 
Op vrijdag 26 mei zijn we met onze fiets en UV-booth aanwezig in Park Velserbeek in de gemeente Velsen. Om 11.00 uur is er samen met de wethouder een feestelijke opening.
Zaterdag 27 mei, de Dag van de Zonnebrand, staat een aantal smeerpalen op festival ‘Harmony Hardcore’ in Erp (Noord-Brabant). En onze smeerfiets is zaterdag aanwezig in de Breestraat in Beverwijk. Op zondag 28 mei staan we op festival 7th Sunday in Erp. Vanaf woensdag 31 mei staat er een vaste smeerpaal op het nieuwe Speelstrand Veluwe aan Zee in Putten. Op 3 en 4 juni zijn we aanwezig op het 909 Festival in het Amsterdamse Bos in Amsterdam. 

De komende twee weken worden onze smeerpalen op zo’n 80 vaste locaties neergezet voor de hele zomer. Check de lijst met de verschillende locaties van de festivals en stranden. 

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze woordvoerder

Volg ons

Stel uw vragen en praat met ons mee over actuele onderwerpen.

Volg ons op: