Huidkanker voorkomen kan in 95% van de gevallen. Toch doen we het niet!

16-05-2024
Per dag komen er meer dan 200 nieuwe patiënten bij. 1 op de 5 mensen in Nederland krijgt huidkanker. Dat moet en kán anders. Door je huid goed te beschermen tegen de zon, onder andere door je in te smeren met zonnebrandcrème. Dat voorkomt in veel gevallen huidkanker. In Nederland zijn we een van de koplopers in Europa met nieuwe gevallen van huidkanker. Jan-Willem Evers, commercieel directeur Zilveren Kruis: “Een plek waar je juist geen koploper in wil zijn. We kunnen dat samen omkeren. We starten daarom voor het tweede jaar op rij een bewustheidscampagne: Smeer je in en verklein de kans op huidkanker.”

Op het terras een drankje, hapje én zonnebrand

Voorkomen is beter dan genezen. En dan gaat het vaak over gezond eten en drinken, voldoende bewegen of stoppen met roken. “Maar ook je huid goed beschermen tegen de zon, hoort bij preventie en helpt om gezond te blijven. Juist tijdens alledaagse momenten verbranden we het meest. Tijdens het wandelen of fietsen (36%) maar ook in de tuin of op het terras (28%)*”, aldus Jan-Willem Evers. “We willen alle Nederlanders weer bewust maken dat juist ook tijdens díe momenten het goed is om je in te smeren. Zorg dat thuis de zonnebrand in het zicht staat, zodat je niet vergeet regelmatig te smeren als je gaat wandelen of fietsen. Standaard zonnebrand in je tas is natuurlijk het beste, maar hoe mooi zou het zijn als je op het terras zit, dat het ook normaal is dat je naast eten en drinken óók zonnebrand kunt bestellen.”

Samen kan het beter

Na de resultaten van de bewustwordingscampagne vorig jaar zet Zilveren Kruis door in 2024. Met 50% meer zonnebrandpalen en de smeerfiets. En dat niet alleen. Als partner van het Zonvenant van het Huidfonds committeren we ons voor langere tijd in te zetten tegen huidkanker. Ook in meer dan een derde van de ziekenhuizen komt een dispenser te staan. Dermatologen onderstrepen het belang van goed insmeren tegen huidkanker. Jan-Willem Evers voegt toe: “We verzekeren in onze collectiviteiten veel bouwvakkers en tuinders en ook de leden van sportbonden. Beroepen en activiteiten waar het gevaar van zonverbranding groot is. Daarom gaan we ook met werkgevers en sportbonden in gesprek om hier samen een stap in te zetten. Het is echt onze missie om het samen beter te maken.”

Locaties smeerpalen met zonnebrandcrème

Tot en met september zet Zilveren Kruis op zo’n 120 locaties smeerpalen. De lijst met de verschillende locaties van o.a. festivals, sportverenigingen, pretparken én stranden is te vinden op Zorg dat je smeert - Zilveren Kruis 


*onderzoek Motivaction in opdracht van het Huidfonds

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze woordvoerder

Volg ons

Stel uw vragen en praat met ons mee over actuele onderwerpen.

Volg ons op: