Op vakantie naar een dokter en alleen een basiszorgverzekering? Dat kan veel geld kosten!

23-05-2023

Zeker één keer per week krijgt Eurocross, onze alarmcentrale voor medische zorg in het buitenland, een melding van een Nederlandse vakantieganger die medische zorg nodig heeft in het buitenland en onvoldoende verzekerd is. De kosten die de patiënt (of familie) dan zelf moet betalen kunnen gigantisch oplopen.

""

Ook in Europa zorg vaak duurder dan in Nederland  

Uitdroging na iets verkeerds gegeten in Mexico, twee dagen ‘gewone’ ziekenhuisopname (geen intensive care): €4.500,-  
Bezoek aan de eerste hulp in Turkije voor het hechten van een hoofdwond door uitglijden bij het zwembad: €750,- 
Ziekenhuisopname van een peuter in Griekenland met het RS-virus (in Nederland opgelopen op het kinderdagverblijf) €10.000,-. Verblijf je op een eiland, dan is de kans groot dat het kindje moet worden overgebracht naar een ziekenhuis op het vaste land, bijvoorbeeld Athene, dan komt er nog eens €15.000,- bij.  
Operatie vanwege een acute blinde darmontsteking in Spanje: €20.000,-
Geboorte van een kindje bij 30 weken (premature bevalling) tijdens een laatste vakantie met zijn tweetjes in de Verenigde Staten: €500.000.  Dit is exclusief vervoer naar Nederland per ambulancevliegtuig: €150.000,-. 

De basis zorgverzekering vergoed alleen spoedeisende zorg* in het buitenland tot het bedrag dat je in Nederland voor de behandeling zou betalen. 

Is de zorg duurder dan in Nederland, dan heb je een aanvullende zorgverzekering nodig. Of een reisverzekering die naast bagage ook medische kosten vergoedt. Anders moet je het prijsverschil dus zelf betalen. €750,- is wellicht voor sommige mensen nog op te vangen maar €10.000 (of meer) kan desastreuse financiële gevolgen hebben. En dit zijn dan ‘slechts’ de zorgkosten. Eventuele kosten voor bijvoorbeeld langer verblijf, het omboeken van tickets of nieuwe tickets komen daar vervolgens nog bij. 

*Spoedeisende zorg is zorg die je perse nodig hebt in het buitenland. Behandeling van de klachten kan niet wachten tot je terug bent in Nederland.

Check voor vertrek of je (voldoende) verzekerd bent

Met een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering ben je dus niet ‘over verzekerd’. 
Een ongeluk zit in een klein hoekje. De voorbeelden hierboven genoemd kunnen vrijwel iedereen op vakantie in het buitenland overkomen. Neem dus alsjeblieft geen risico, niet voor jezelf en niet voor je dierbaren/reisgenoten, en check voor vertrek of je (voldoende) verzekerd bent.  

 

 

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze woordvoerder

Volg ons

Stel uw vragen en praat met ons mee over actuele onderwerpen.

Volg ons op: