KNVB en Zilveren Kruis maken De Onzichtbare Blessure bespreekbaar
.jpg?rev=E33D21E730124F17BA6404AE106F7D94&auto=format%2Ccompress&fit=crop&la=nl-NL&h=304&w=736&hash=CA56E654E86796E3BCDEABFDEBCE5FD3)
In een gemiddelde kleedkamer zitten twee mensen met mentale gezondheidsproblemen, zonder dat iemand het merkt. De toenemende mentale uitdagingen in de samenleving - van de nasleep van de coronapandemie tot prestatiedruk en sociale media - raken iedereen. Niet voor niets is de verwachting dat depressie in 2030 wereldwijd de meest voorkomende ziekte is*: een signaal dat mentaal welzijn urgente aandacht verdient. Uit cijfers** blijkt dat één op de vijf Nederlandse jongeren psychische klachten heeft. Problemen die ook worden meegenomen het sportpark op. Want wat jongeren thuis of online ervaren, heeft direct invloed op hoe ze zich voelen tijdens een training of wedstrijd. Tegelijkertijd heeft sport en bewegen een positief effect op de mentale gezondheid**. Voetbal is een afspiegeling van wat er in de samenleving gebeurt en juist in het amateurvoetbal ligt een kans om jongeren mentaal weerbaarder te maken.
‘De kracht van amateurvoetbal voor mentaal welzijn’
“Steeds meer jongeren ervaren mentale druk, dat merken we ook in het voetbal”, zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB. “In het profvoetbal spreken steeds meer spelers zich al uit over stress en druk, maar in het amateurvoetbal is het nog vaak een taboe. Door dit te doorbreken, wordt het bespreekbaar. De druk op jongeren neemt toe door school, werk en sociale media, maar het amateurvoetbal kan juist een deel van de oplossing zijn. De vereniging is de plek waar mensen nog echt samenkomen en hun gedachten kunnen verzetten. Met Zilveren Kruis richten we ons op het mentaal weerbaarder maken van jongeren en jongvolwassenen en bieden we concrete tools en programma’s aan spelers, coaches, ouders en bestuurders. Want dat is waar we de meeste impact kunnen maken.”
‘Help jongeren sterker in hun schoenen te staan’
“Ook wij merken dat de druk op jongeren toeneemt”, zegt Georgette Fijneman, directievoorzitter van Zilveren Kruis. “Ze voelen dat ze moeten voldoen aan allerlei eisen vanuit de omgeving, hebben soms te maken met slaap- en/of concentratieproblemen. Wij zien ook dat de vraag naar professionele mentale ondersteuning de afgelopen jaren enorm is toegenomen. Na onze aandacht voor de impact van social media op de mentale gezondheid op jongeren, pakken we door. Nu gericht op jongeren op en om het voetbalveld. Met 2800 verenigingen in Nederland kent bijna iedereen wel een voetbalclub in de buurt. Samen met de KNVB willen we niet alleen bewustwording creëren, maar jongeren ook helpen sterker in hun schoenen te staan en hun mentale weerbaarheid te vergroten. En daarmee de kans verkleinen dat ze mentale gezondheidsproblemen ervaren.”
Van taboe naar gesprek
De KNVB en Zilveren Kruis starten in het najaar met bewustwording en praktische tools om De Onzichtbare Blessure bespreekbaar te maken en helpen de mentale weerbaarheid van jongeren te vergroten. Van der Zee: “Want voetbal is méér dan een sport, het is het grootste sociale netwerk van Nederland, en juist die kracht willen we samen met Zilveren Kruis benutten om het gesprek over mentale gezondheid te normaliseren. Niet alleen in de kleedkamer, maar ook aan de keukentafel, op het veld en langs de lijn.”*WHO. Depression and Other Common Mental Disorders: Global Health Estimates. Geneva: World Health Organization; 2017.
** Trimbos-instituut (2023). Staat van de psychische gezondheid van jongeren in Nederland.
RIVM (2020). Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2020.
CBS (2022). Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2021.
Effecten van bewegen op mentale gezondheid - Trimbos-instituut
Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze woordvoerder
