Unieke samenwerking: innovatieve huisartsenpraktijk in Hardenberg

13-10-2022

In Hardenberg is een nieuwe huisartsenpraktijk van start gegaan. Daarmee krijgt het huisartsentekort in Hardenberg een positieve wending. De oplossing is tot stand gekomen dankzij een goede samenwerking tussen de huisartsen, zorgverzekeraar Zilveren Kruis, de gemeente Hardenberg, huisartsencoöperatie Flexdokters en huisartsenorganisatie Medrie. “We zijn trots op dit concept, waarmee we nu gericht ervaring kunnen opdoen. We hopen dit op termijn ook voor andere huisartsen binnen de Medrie-regio te kunnen inzetten”, aldus Medrie-projectleider Liedijan Gritter. De praktijk is inmiddels gestart en wordt op 26 oktober 2022 officieel geopend.

""

Huisartsen faciliteren

Zilveren Kruis, Flexdokters en Medrie werken samen vanuit de gedeelde visie dat er voor patiënten lokaal goede huisartsenzorg beschikbaar moet zijn. Daarvoor is een eigen vaste huisarts van belang, die zijn patiënten kent. De drie partijen stimuleren, ondersteunen en faciliteren met dit project huisartsen die een eigen huisartsenpraktijk willen starten of een bestaande praktijk willen overnemen

Aanleiding

In mei 2021 luidden de huisartsen in Hardenberg de noodklok vanwege de oplopende wachtlijst van patiënten, o.a. door de bevolkingsgroei in Hardenberg. Na analyse was de conclusie dat er een huisartsenpraktijk bij moest komen. Daarna is het snel gegaan. “Dankzij een actieve wervingscampagne hebben we een praktijkhouder gevonden, afkomstig uit de regio. De intentie is dat hij de praktijk overneemt en verder uitbouwt. Tot dat moment zijn vier waarnemende huisartsen actief in de praktijk.”

Innovatief concept

Als tijdelijk eigenaar ondersteunt Medrie de nieuwe praktijk zo veel mogelijk, zowel in de aanloop als in de opstartfase. Liedijan Gritter: “Op advies van Zilveren Kruis, die ook financieel bijdraagt aan de oplossing, kwamen we in contact met het Flexdokters-concept. Een innovatief, coöperatief huisartsenconcept, dat is ontwikkeld door huisartsen. Flexdokters ondersteunt ons bij het opzetten en runnen van de praktijk. We kunnen immers niet alles zelf doen en Flexdokters heeft veel ervaring op dit gebied. Zo hoeven we niet zelf het wiel uit te vinden. Hun bewezen werkwijze maakt het gemakkelijker om een praktijk te starten en over te dragen aan een toekomstig praktijkhouder. Een prettige samenwerking.” Flexdokters ondersteunt landelijk al zo’n 15 praktijken.

Rechtstreeks contact

Huisarts Hardenberg is in eerste instantie bedoeld voor nieuwe inwoners van Hardenberg die nog geen huisarts hebben. De praktijk maakt door het Flexdokters-concept gebruik van digitale mogelijkheden. “Bijzonder is dat patiënten rechtstreeks contact hebben met de huisarts zonder tussenkomst van een assistent. Zo beantwoordt de huisarts vragen van een patiënt tijdens het telefonische of digitale contact. Indien nodig krijgt een patiënt daarna een afspraak in de praktijk. Een mooi en hopelijk toekomstbestendig huisartsenconcept”, zegt Liedijan Gritter tot slot.
 

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze woordvoerder

Volg ons

Stel uw vragen en praat met ons mee over actuele onderwerpen.

Volg ons op: