GGZ-wachtlijstmonitor Zilveren Kruis wordt landelijke werkwijze

14-07-2025
De voorgestelde oplossing van Zilveren Kruis om beter inzicht in wachttijden voor de ggz te krijgen wordt de landelijk werkwijze. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de werkwijze per 1 januari 2026 geformaliseerd zodat er landelijk betrouwbare wachtlijstinformatie komt.

Afgelopen maanden hebben de NZa en Zilveren Kruis nauw samengewerkt met Vektis, Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Nederlandse GGZ, MeerGGZ, LVVP en betrokken ggz-aanbieders. “We zijn ontzettend blij met deze voortgang,” aldus Peter Langenbach, directeur Zorginkoop bij Zilveren Kruis. “Samen gaan we zorgen voor meer uniforme en volledige wachttijdinformatie. Zodat verzekerden nog beter geholpen kunnen worden, zorgaanbieders minder administratieve lasten hebben en meer ruimte voor zorg. Tegelijkertijd geeft het beter inzicht in welke regio we als zorgverzekeraar meer afspraken met zorgaanbieders moeten maken om de toegang tot zorg verbeteren.’’

Voor verzekerden op een wachtlijst proactief op zoek naar een behandelaar

Langenbach: “De ggz-wachtlijstmonitor is ook cruciaal om de afspraken uit het Aanvullend Zorg en Welzijnsakkoord (AZWA) over pro-actieve bemiddeling van verzekerden te kunnen realiseren. Als een verzekerde straks van de huisarts een verwijzing krijgt naar de ggz en op een wachtlijst terecht komt, kunnen we – als deze toestemming geeft – direct voor diegene aan de slag. En gaan we kijken of iemand bij een andere behandelaar eerder terecht kan. Zover is het nu nog niet, maar met deze ggz-wachtlijstmonitor worden er grote en concrete stappen gemaakt.”

Verwijsdatum en behandeldatum op declaratie voldoende voor betrouwbare wachtlijstinformatie

Zilveren Kruis heeft afgelopen jaar gekeken naar manieren om betrouwbare informatie over wachtlijsten in de ggz te verkrijgen. Mandy Koopman, datawetenschapper bij Zilveren Kruis legt uit “Bijna 2000 ggz-zorgaanbieders zetten al vrijwillig de verwijsdatum op hun declaratie. Hiermee kunnen we de precieze wachttijden in kaart brengen. Door de tijd tussen verwijsdatum en intake (= aanmeldwachttijd) en de tijd tussen intake en start behandeling (= behandelwachttijd) af te leiden, kunnen we de precieze wachttijden voor onze verzekerden in kaart brengen.”

Informatie over de precieze werkwijze vanaf 2026 zal de NZa op korte termijn bekend maken. Koopman vervolgt: “Nu er landelijk consensus is over deze werkwijze, komt dat inzicht niet alleen beschikbaar voor verzekerden van Zilveren Kruis maar van alle zorgverzekeraars. Vektis gaat werken aan een landelijke monitor en uiteraard helpen wij hen daarbij.”

Blijvende inzet voor verdere verbetering wachttijdinformatie

Het vaststellen van deze werkwijze betekent overigens niet dat alles nu in beton gegoten is. “Er is altijd ruimte voor verbetering, ook in de toekomst,” aldus Koopman. “In een volgende fase kunnen declaraties bijvoorbeeld uitgebreid worden met vestigingsinformatie. Sterker nog, we zijn al begonnen met verkenningen en hebben inmiddels een pilot afgerond waarbij we vestigingsinformatie aan wachttijden hebben gekoppeld. Daarnaast streven we ernaar om de wachtlijstinformatie ook beschikbaar te maken voor bijvoorbeeld huisartsen, en mentale gezondheidsnetwerken.” Langenbach: “Uiteindelijk helpen betere inzichten in wachttijden ook hen bij snellere verwijzing. En Zilveren Kruis heeft bijvoorbeeld ook de wens om een volgende stap te maken naar meer voorspellend inzicht in wachttijden. Wij blíjven ons inzetten voor nog meer en beter inzicht in wachttijden.”

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze woordvoerder

Volg ons

Stel uw vragen en praat met ons mee over actuele onderwerpen.

Volg ons op: