Coronaplein vernieuwd: meer informatie en chatten met zorgverleners

16-04-2021
Mensen met langdurige klachten na corona kunnen vanaf vandaag terecht op het vernieuwde patiëntenplatform coronaplein.nu, dat mede mogelijk is gemaakt door Zilveren Kruis.  Het platform kent nu een chatfunctie met verpleegkundigen. Daarnaast is informatie toegevoegd over andere veel voorkomende aandoeningen na corona.
""
De vernieuwde site is een doorontwikkeling van coronalongplein.nl, waar mensen sinds mei vorig jaar terecht kunnen voor informatie, advies en lotgenotencontact. Dit digitale platform, een initiatief van Longfonds in samenwerking met de Long Alliantie Nederland (LAN), is in mei 2020 met hulp van Zilveren Kruis live gegaan. Inmiddels hebben al meer dan 1 miljoen unieke bezoekers gebruikt gemaakt van het platform. “Met het vernieuwde coronaplein.nu willen we ervoor zorgen dat een nóg grotere groep coronapatiënten eerder en gerichter zijn weg vindt naar de juiste zorg”, zegt directeur Michael Rutgers van Longfonds. 

Nieuwe ontwikkeling: chatten met zorgverleners

Om mensen met langdurige klachten na corona nog meer ondersteuning te bieden in hun persoonlijke situatie, introduceert coronaplein.nu een chatfunctie. Bezoekers van het plein kunnen dagelijks live hun vragen stellen aan ervaren verpleegkundigen. Deze chatfunctie wordt gefaciliteerd door Zilveren Kruis alarmcentrale Eurocross Assistance.

“Eurocross is expert op het gebied van het op afstand geven van advies over medische problemen in binnen- en buitenland. Wij zetten onze expertise ook graag in om mensen met vragen over klachten na corona te helpen”, zegt Nicole Bootsma, hoofd van het Medisch Team van Eurocross Assistance. “Via de chat op coronaplein.nu behandelen we vragen en geven we informatie op een laagdrempelige manier. Zo dragen we samen met Longfonds en Zilveren Kruis bij aan de juiste zorg op de juiste plek.”

Persoonsgerichte ondersteuning

De informatie op coronaplein.nu is verder verbeterd en verbreed naar andere veel voorkomende aandoeningen na corona. “Via onderzoek op coronalongplein is inmiddels duidelijk geworden dat corona een systeemziekte is die effect heeft op meerdere organen”, zegt Michael Rutgers. “Wat we zien is dat patiënten bijna nooit met alleen longklachten kampen maar ook met diverse andere medische en psychosociale uitdagingen. Daarom werken we nu samen met verschillende patiëntenverenigingen en gezondheidsfondsen, waaronder de Hersenstichting, Harteraad en reuksmaakstoornis.nl. Zodat we mensen nog persoonsgerichter advies kunnen geven en van informatie kunnen voorzien.”

Daarnaast wordt op coronaplein.nu de informatie interactiever aangeboden in de vorm van bijvoorbeeld webinars en podcasts met zorgprofessionals. Het eerste webinar over herstel na corona werd door zo’n 2500 deelnemers live bekeken. Bijna 15.000 mensen keken inmiddels het webinar terug. 

Ziektelastmeter

Om de stem van de patiënt goed naar voren te blijven brengen, heeft Longfonds een speciale gebruikersraad opgericht. Het Longfonds werkt nog steeds intensief samen met de Facebookgroep ‘Coronapatiënten met langdurige klachten, dat inmiddels al zo’n 20.000 leden telt. Coronaplein.nu blijft toegang geven tot de ‘Ziektelastmeter Na Corona’, een instrument waarmee mensen hun klachten bijhouden en zo hun eigen gezondheid kunnen monitoren. Zij kunnen dit hulpmiddel ook gebruiken in gesprek met hun zorgverlener. De ‘Ziektelastmeter Corona’ is het afgelopen jaar door 2500 personen meer dan 4000 keer ingevuld.
 

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze woordvoerder

Volg ons

Stel uw vragen en praat met ons mee over actuele onderwerpen.

Volg ons op: