Aanvullend zorgakkoord positief voor verzekerden én zorgaanbieders

Drie voorbeelden
Voor verzekerden
- Sneller toegang tot zorg doordat zorgverzekeraars meer betrouwbare wachtlijstinformatie krijgen om aan proactieve zorgbemiddeling te doen.
- Van zorg naar gewoon leven doordat gemeenten een infrastructuur opzetten rond mentale gezondheid, leefstijl, bewegen -
- Gelijkwaardige passende zorg met meer digitale oplossingen waar het kan en meer samen beslissen door betere informatie
Voor zorgaanbieders
Minder druk op de zorg door:
- meer opvang in het sociaal domein
- kortere wachtlijsten, meer passende zorg en meer aandacht voor preventie en vroegsignalering
- minder administratie
Niet alles is zorg
Onze directievoorzitter, Georgette Fijneman, was namens de zorgverzekeraars betrokken bij de onderhandelingen: “Naast zorgaanbieders zijn ook gemeenten partner in het AZWA. Belangrijk, want de gemeenten zijn cruciaal om de druk op de zorg en zorgaanbieders te verminderen. “In het akkoord is afgesproken dat iedere gemeente een aanbod gaat creëren op het gebied van bewegen, mentale gezondheid, leefstijl, kansrijk opgroeien en het verminderen van gezondheidsachterstanden. Dit moet in 2030 klaar zijn, zodat er goede alternatieven zijn voor mensen die nu soms onnodig in de zorg terecht komen.”
Inzicht in wachtlijsten
“Afgesproken is ook dat we als zorgverzekeraars inzicht krijgen in verzekerden die op de wachtlijst staan voor medische specialistische zorg of geestelijke gezondheidszorg. Zo kunnen wij ze proactief bemiddelen in plaats van dat we moeten wachten of een verzekerde ons belt voor zorgbemiddeling. Goed nieuws voor verzekerden maar óók voor ons als zorgverzekeraar. Doordat instellingen aan de slag gaan met het opschonen van wachtlijsten krijgen wij beter inzicht en kunnen we verzekerden beter helpen. "
Arbeidsmarkt
In het AZWA zijn nog meer afspraken gemaakt om de toegang tot zorg te verbeteren. Een belangrijk doel is om het stijgende tekort aan arbeidskrachten in 2028 met 40.000 mensen te verminderen. Georgette Fijneman: “Door niet van alles zorg te maken en beter inzicht in wachtlijsten. Maar óók door het opschalen van passende zorg, vermindering van administratieve lasten, het versnellen van gegevensuitwisseling en de inzet van AI, gaan we die cruciale arbeidsbesparing met elkaar aanpakken.”
Meer lezen over alle afspraken die we met elkaar maakten?
Zie ook het persbericht van ZN en het persbericht van VWS.
Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze woordvoerder
