Vast in patronen? Durf te handelen!

Artikel
26-10-2021
2,5 minuten leestijd
Medewerkers die vastzitten in hun patronen komen er zelf vaak niet uit. Daarom is Shared Ambition samen met Zilveren Kruis een pilotprogramma gestart om hogeschoolmedewerkers te helpen met het terugvinden van hun energie. De vijf deelnemers hebben allemaal een verandering doorgemaakt: ‘Ik ben weer de oude’.
Durf te handelen

Hoe vinden medewerkers van 45 jaar of ouder hun energie terug? Een vraag die bij veel organisaties speelt. Het is zonde wanneer capabele mensen kwakkelen met hun energie en daardoor niet uit de verf komen. Helemaal omdat de meesten zich bewust zijn van het probleem, maar niet weten hoe ze het kunnen oplossen. Het antwoord? Het pilotprogramma Dare to Act helpt hogeschoolmedewerkers om hun patronen te doorbreken, waardoor zij beter inzetbaar worden.

Doorbreek patronen met Dare to Act

Te veel medewerkers van boven de 45 jaar hebben nauwelijks meer de energie om te presteren. Dat vormt een aanslag op hun toekomstbestendige inzetbaarheid. Shared Ambition, specialist in loopbaanontwikkeling en arbeidsgerelateerde psychologische zorg, heeft met de pilot vijf hogeschoolmedewerkers geholpen met het doorbreken van hun patronen. De deelnemers werden zowel individueel als in een groep gecoacht. Hen werd gevraagd: wie wil je zijn als mens, wat wil je in je werk en wat doe je hiervoor? Een persoonlijk en intensief veranderproces, van overleven op het werk naar werken met energie.

100% arbeidsgeschiktheid

De deelnemers van de pilot beseften allemaal dat verandering nodig was om het geluk in werk en leven terug te vinden. Ze kregen allereerst een intake. Vervolgens startte een traject vol persoonlijke coaching, groepsinterventies en verschillende gesprekken over hun loopbaan en de financiële en juridische situatie. Zo kregen ze beter inzicht in wie ze zijn, waar hun talenten liggen en hoe ze deze kunnen inzetten in hun werk. De resultaten zijn indrukwekkend. Een van de vijf deelnemers vervult nu een nieuwe functie binnen de organisatie, een ander werkt minder en volgt een opleiding. ‘Ik geniet weer en ben de oude aan het worden.’ Het eindresultaat van Dare to Act? 100% arbeidsgeschiktheid bij alle deelnemers.

Iets loslaten betekent ook dat er nieuwe dingen op je afkomen

Geef energie met vitaal leiderschap

‘We hebben veel meer geleerd dan we op voorhand hadden gedacht’, zegt Erik van der Ploeg, directeur business development bij Shared Ambition. ‘We halen medewerkers uit hun comfortzone’. Kan iedereen veranderen? Ja, alleen is veranderen zonder hulp niet gemakkelijk. Daarom is vitaal leiderschap zo belangrijk. Een onhandige opmerking van een leidinggevende kan een voorzichtige eerste stap van een medewerker teniet doen. Wie wantrouwen uitstraalt, krijgt wantrouwen terug. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Een betrokken werkgever kan het verschil betekenen tussen een succesvol of gefaald traject. Door samen, eventueel met een coach, een veranderplan te maken wordt de kans van slagen groter. Een medewerker kan niet zonder de organisatie en andersom.

Van zelfontmoediging naar zelfcreatie

Het einde van de pilot is voorzichtig gevierd. Een van de deelnemers vertelt: ‘Ik heb mezelf weer aan het stuur gezet!’ De controle is terug. Dit maakt dat medewerkers keuzes durven te maken en zich op die manier ontwikkelen. Dankzij Dare to Act hebben vijf mensen de moed teruggevonden om te veranderen. En nu nemen ze de regie over hun leven. Dat is niet alleen goed voor henzelf, maar ook de organisatie waar ze werken en hun leidinggevende. Duurzame inzetbaarheid is een thema dat ons allemaal raakt. Samen met Shared Ambition en Zilveren Kruis wordt het programma verder vormgegeven. Want samen durven we net iets meer.

Zilveren Kruis helpt werkgevers met Gezond Ondernemen en biedt met Present! Light een ruime keuze aan gezondheidsoplossingen.

Heeft u vragen? Neem contact op met onze inkomensexpert.

Volg ons op LinkedIn

Laat je inspireren en praat mee over actuele onderwerpen.

Naar LinkedIn