Zorg in natura (ZIN)

Zorg in natura is zorg die de zorgaanbieder voor u regelt. De zorgaanbieder bepaalt hoe u de zorg krijgt en zorgt voor de administratie. U hoeft daar zelf niets voor te doen. Zorg in natura wordt afgekort ZIN genoemd. Voor langdurige zorg zijn er verschillende vormen van zorg in natura.

Samen met uw zorgaanbieder bespreekt u welke zorg bij uw situatie past

Bij het regelen van langdurige zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz) is er een moment waarop u aangeeft welke zorg het best passend is. Thuis of in een zorginstelling. Dit doet u samen met uw zorgaanbieder van voorkeur. Samen bespreekt u welke zorgvormen passend zijn bij uw situatie. 

Als u een indicatie aanvraagt voor langdurige zorg bij het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) kunt u aangeven hoe u de zorg wilt krijgen. Het is handig om al voor deze aanvraag te bedenken wat het beste bij uw situatie past.

Soorten zorg in natura:

U kunt ook zelf langdurige zorg regelen met een persoonsgebonden budget (pgb)

Tegenover zorg in natura staat persoonsgebonden budget (pgb). Met een pgb bepaalt u zelf wie uw zorgverlener wordt. U koopt zelf de zorg in en regelt zelf de administratie. Dat geeft u meer vrijheid, maar daar staan ook verplichtingen tegenover.

Bepaal welke vorm van langdurige zorg het beste bij u past