Zorg in natura (ZIN)

Zorg in natura is zorg die de zorgaanbieder voor u regelt. De zorgaanbieder bepaalt hoe u de zorg krijgt en zorgt voor de administratie. U hoeft daar zelf niets voor te doen. Zorg in natura wordt wel afgekort ZIN genoemd. Voor langdurige zorg zijn er verschillende vormen van zorg in natura, dus zorg die u van een zorgaanbieder krijgt.

U kiest hoe u de langdurige zorg wilt krijgen

Bij het regelen van langdurige zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz) is er een moment waarop u kiest hoe u de zorg wilt krijgen. Thuis of in een zorginstelling. En dan komen die zorgvormen aan de orde.

Als u een indicatie aanvraagt voor langdurige zorg bij het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) kunt u aangeven hoe u de zorg wilt krijgen. Het is handig om al voor deze aanvraag te bedenken wat het beste bij uw situatie past.

Soorten zorg in natura:

U kunt ook zelf langdurige zorg regelen met een persoonsgebonden budget (pgb)

Tegenover zorg in natura staat persoonsgebonden budget (pgb). Met een pgb bepaalt u zelf wie uw zorgverlener wordt. U koopt zelf de zorg in en regelt zelf de administratie. Dat geeft u meer vrijheid, maar daar staan ook verplichtingen tegenover.

Bepaal welke vorm van langdurige zorg het beste bij u past

Heeft u een andere vraag?

Bel ons

038 456 78 88

Persoonlijk contact met een medewerker.
Voor al uw vragen.

Maandag tot en met vrijdag open van 8.30 tot 17.30 uur.

Document opsturen

Stuur eenvoudig digitaal uw document aan ons op. Bijvoorbeeld uw zorgovereenkomst en zorgbeschrijving.

Naar document opsturen