""

Wat we willen bereiken

Inkoopbeleid Organisatie & Infrastructuur 2026-2027

Versie: 1.0
Datum: 1 april 2025

Lees in dit hoofdstuk over de kern van ons inkoopbeleid

En wat we met het inkoopbeleid willen bereiken.

Iedereen in Nederland toegang tot goede zorg voor een betaalbare premie

Daar staan we voor. Maar doen we nu niets? Dan moet in 2040 één op de vier werkenden een baan hebben in de zorg om aan de zorgvraag te voldoen. Het is een grote maatschappelijke uitdaging het tij te keren. Dat kunnen we niet alleen, dat krijgen we alleen samen voor elkaar. Hoe? Door zorg dichterbij mensen te brengen en tegelijk zorgprofessionals te ontlasten. Lees meer over onze aanpak op onze website.

De regio-organisatie is cruciaal bij het toegankelijk houden van huisartsenzorg

Door inzicht te verkrijgen in de beschikbaarheid van huisartsen en mogelijke knelpunten, kunnen we tijdig inspelen op dreigende tekorten. Dit geldt ook voor acute situaties, zoals het onverwacht wegvallen van een huisartsenpraktijk door ziekte. In zulke gevallen speelt de RO een cruciale rol. Zij coördineert de tijdelijke vervanging en waarborgt dat patiënten blijven beschikken over de nodige zorg. Een ander voorbeeld is het opzetten van leergangen voor aspirant-praktijkhouders, waarin zij de vaardigheden ontwikkelen om een praktijk succesvol te beheren. De regio-organisatie staat natuurlijk niet alleen voor deze uitdagingen. Ook Zilveren Kruis zet zich maximaal in voor het toegankelijk houden van de huisartsenzorg en we trekken daarin graag samen op.

De regio-organisatie is gericht op het faciliteren en ondersteunen van zorgverleners

Zodat de zorgverleners zich primair kunnen richten op de patiëntgebonden zorg. Daarnaast is de RO belangrijk voor het maken van afspraken op regionaal niveau met het sociaal domein, de ziekenhuizen en andere zorgorganisaties. Hierdoor ervaren onze verzekerden dat de zorg in samenhang is georganiseerd. We beleggen taken bij de RO wanneer regionale samenwerking essentieel is en we huisartsen kunnen ontlasten. In de afgelopen jaren hebben we ervaren dat de taakopvatting en het draagvlak van RO’s uiteenlopen. Gedurende deze beleidsperiode gaan we hierover graag in gesprek.

De beweging ‘van Zorg naar Gewoon Leven’ gaat uit van mogelijkheden

En niet van beperkingen. We hebben in 2023 samen met vijf zorgaanbieders de beweging ‘van Zorg naar Gewoon Leven’ opgezet. Daarbij kijken we door een andere bril naar de zorg aan kwetsbare ouderen. Niet iedere oudere heeft dezelfde hulpvraag, niet iedere hulpvraag is een zorgvraag. Hierbij past meer aandacht voor ‘reablement’, meer zorgtechnologie voor thuiswonende kwetsbare ouderen en een grotere rol van de gemeenschap bij de ondersteuning van kwetsbaren. Deze beweging komt terug in de prestatie Kwetsbare ouderen.

Het convenant Medisch Generalistische Zorg biedt houvast

Medisch Generalistische Zorg (MGZ) verwijst naar de integrale zorg die kwetsbare patiënten ontvangen vanuit huisartsen en andere eerstelijns zorgverleners. Deze zorg omvat zowel acute als chronische aandoeningen, waarbij de huisarts functioneert als centrale speler in de coördinatie en begeleiding van de patiënt. Het doel van het convenant is om hoogwaardige, toegankelijke en patiëntgerichte zorg te bieden. Waarbij goede afspraken worden gemaakt over ieders verantwoordelijkheden, zowel tijdens de dag als in de ANW. De implementatie is gaande en waar mogelijk dragen we hieraan bij.

We stimuleren de digitalisering in de huisartsenzorg

Dat doen we door kennis te delen en doelmatige innovaties op te schalen. Zo realiseren we doorbraken voor onze verzekerden. Lees meer over digitale zorg. Onze verzekerden zien bijvoorbeeld graag meer (digitale) dienstverlening binnen de huisartsenzorg en dat stimuleren we via de nieuwe prestatie Digitale triage. Hierbij verwachten we ondersteuning vanuit de RO. Net als bij ontwikkelingen rondom ketenzorg op afstand en digitalisering in de ANW. Tot slot kunnen de ontwikkelingen rondom Artificial Intelligence (AI) bijdragen aan een hogere productiviteit, betere zorgkwaliteit en lagere operationele kosten. We verwachten dat jullie de kansen inventariseren en zoveel mogelijk benutten. We streven ernaar dat AI in 2030 een standaard onderdeel van de zorg is.

Databeschikbaarheid en digitale gegevensuitwisseling zijn essentieel

De European Health Data Space (EHDS, Europese verordening) en de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz, 2023) verplichten zorgaanbieders tot elektronische uitwisseling van zorggegevens. Zo komt informatie sneller beschikbaar en is het risico op fouten kleiner. We verwachten dat RO’s zich inzetten voor regionale afspraken rondom databeschikbaarheid en gegevensuitwisseling. Wij vragen speciale aandacht voor aansluiting op Mitz, dat is een toestemmingenvoorziening voor gegevensuitwisseling. Voor meer informatie over digitale gegevensuitwisseling kijkt u op het kennisplein op onze website en voor de gezamenlijke ambities van de zorgverzekeraars kijkt u de website van ZN.