Spiegelinformatie

Een aantal keer per jaar ontvangt u spiegelinformatie van ons. Spiegelinformatie is bedoeld om controles achteraf te verminderen of te voorkomen. Het geeft inzicht in uw declaratiegedrag. Dit maakt het mogelijk om eventuele declaratiefouten te corrigeren en uw beleid aan te scherpen. Zo zorgen we samen voor rechtmatige declaraties.

U ontvangt alleen spiegelinformatie als u opvalt

Wij hebben een aantal onderwerpen beschreven. Deze gaan onder andere over correct registreren en declareren, gepast gebruik, doelmatigheid en juiste zorg. Wij toetsen uw declaraties op deze onderwerpen. Door middel van data-analyse brengen wij voor de verschillende onderwerpen afwijkende declaraties in kaart. Wanneer uw declaraties opvallen binnen één of meerdere onderwerpen, dan ontvangt u hiervan een spiegel. Komt een bepaald onderwerp voor u niet terug in de spiegel? Dan hebben wij op dat moment op dat onderwerp geen afwijkende declaraties gevonden.

Opvallend declaratiegedrag vraagt actie van u 

We delen spiegelinformatie voorafgaand aan controles. Per onderwerp waar wij afwijkende declaraties zien, geven wij aan wat we van u verwachten. Bij aanhoudend afwijkend en onverklaarbaar declaratiegedrag kunnen wij een materiële controle opstarten.

De spiegelinformatie vindt u in Zorgaanbiederspost of het zorgverlenersportaal

Afhankelijk van het segment waarin u werkt, vindt u de spiegelinformatie in:

U ontvangt een e-mail als er spiegelinformatie voor u klaarstaat. In dit bericht leest u of uw spiegelinformatie in het Zorgverlenersportaal of in Zorgaanbiederspost staat.

Heeft u een vraag?

Kijkt u dan hieronder bij de veelgestelde vragen en antwoorden. Staat uw vraag er niet bij? Stuur gerust een e-mail naar spiegelinformatie@zilverenkruis.nl onder vermelding van de AGB-code waarvoor wij de spiegel hebben opgesteld. Wij helpen u graag.

Voor alle UZOVI-codes geldt de spiegelinformatie. Bekijk het overzicht van alle UZOVI-codes
U kunt bij de meeste onderwerpen zelf een analyse uitvoeren om de betrokken declaratieregels te bepalen. Komt u er met uw eigen declaratiedata niet uit? Neemt u dan contact op via spiegelinformatie@zilverenkruis.nl. Wij sturen standaard geen detailoverzicht mee om niet noodzakelijke verspreiding van gezondheidsgegevens en daarmee samenhangende veiligheids- en privacyrisico’s te voorkomen. Daarmee houden we ons aan de AVG.
Wanneer uw declaratiegedrag vergeleken wordt met dat van andere aanbieders berekenen wij een verwachting op basis van het declaratiegedrag van andere zorgaanbieders in uw vakgebied. Het kan zijn dat wij specifieke selecties van aanbieders maken om te komen tot realistische ‘peer groups’. Zie voor meer specifieke informatie over deze selecties de spiegels zelf en de informatie, specifiek voor uw zorgsoort.
Wanneer uw declaratiegedrag vergeleken wordt met dat van andere aanbieders, berekenen wij een verwachting op basis van het gemiddelde in de markt. Afhankelijk van de analyses wordt hierbij gecorrigeerd voor specifieke kenmerken van uw patiëntenpopulatie en zorgaanbod. Zie voor meer specifieke informatie over eventuele correcties de spiegel zelf.