Ik kan mijn pgb-formulieren niet ondertekenen door mijn geestelijke gezondheid

Met uw Wlz-indicatie kunt u Zorg in Natura (ZIN) of een persoonsgebonden budget (pgb) krijgen. Een combinatie van ZIN en pgb is ook mogelijk. Voor het aanvragen van een pgb is het belangrijk dat uw handtekening kan zetten op een aantal formulieren. En dat u goed begrijpt wat er in deze formulieren staat. Het zorgkantoor begrijpt dat het door uw gezondheid niet altijd mogelijk is om een handtekening te zetten.

Heeft een kantonrechter voor u een wettelijk vertegenwoordiger aangewezen?

Een curator, bewindvoerder of mentor neemt dan voor u beslissingen over uw geld, of beslissingen over uw zorg. Meer informatie over de wettelijk vertegenwoordiger leest u hier.

Heeft u geen wettelijk vertegenwoordiger, maar wel een notariële volmacht?

Via de notaris heeft u een notariële volmacht opgesteld. Voor het zorgkantoor is dit formulier niet voldoende. Maar uw notariële volmacht kan uw Gewaarborgde Hulp worden. Dit werkt als volgt:

  1. U regelt een verklaring van de huisarts, waarin staat dat u de formulieren door uw geestelijke gezondheid niet kunt ondertekenen.
  2. Uw notariële volmacht wordt uw Gewaarborgde Hulp. Een Gewaarborgde Hulp is voor het zorgkantoor de persoon die opkomt voor uw belangen. Een Gewaarborgde Hulp wordt ook getoetst of hij/zij dat kan. Meer informatie leest u hier.
  3. Om uw Gewaarborgde Hulp aan te stellen ontvangen wij graag het formulier ‘Verklaring Gewaarborgde Hulp’. U hoeft het formulier niet zelf te ondertekenen. Uw notariële volmacht wel.

Heeft u geen wettelijk vertegenwoordiger of Gewaarborgde Hulp?

En kunt u uw formulieren niet ondertekenen? Dan kunnen wij uw pgb-aanvraag niet accepteren. U kunt wel langdurige zorg krijgen. U krijgt dan Zorg In Natura (ZIN).

Heeft u een andere vraag?

Bel ons

038 456 78 88

Maandag t/m vrijdag

8.00 - 18.00 uur

E-mail of chat ons

We nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Naar het contactformulier